30 oktober, Den Haag: demonstratie tegen de militaire staatsgreep in Soedan

Op zaterdag 30 oktober wordt er vanuit de Soedanese gemeenschap in Nederland een demonstratie in Den Haag georganiseerd naar aanleiding van de recente militaire staatsgreep in Soedan. Gisteren en eergisteren waren er in Amsterdam en in Den Haag ook al protesten tegen deze coup.

De demonstratie op 30 oktober vindt plaats onder het motto “Geen.weg.terug”. Eind 2018 brak de Soedanese revolutie uit die uiteindelijk leidde tot het afzetten van dictator Omar al-Bashir. Dat gebeurde nadat in Soedan zelf en wereldwijd, ook in Nederland, enorm veel protesten, solidariteitsacties en herdenkingen op gang waren gekomen. De druk op het regime van Al-Bashir was zo groot geworden dat het onvermijdelijk werd dat hij moest wijken. De grote vraag was wat er voor hem in de plaats zou komen. Zouden de militairen de macht blijven houden of zou er een democratisch gekozen regering gaan komen? Er volgde een overgangsregering waarin zowel militairen als anderen zitting hadden. Veel Soedanezen, ook in Nederland, hadden daar hun argwaan en bedenkingen over. Ze vreesden dat de overgang naar een democratisch gekozen regering zou worden gesaboteerd door de militairen. Die vrees is nu bewaarheid met de recente militaire coup.

Zaterdag 30 oktober
Van 12:30 tot 13:30 uur
Malieveld, Den Haag

Klap in het gezicht

De woede, frustratie en schrik hierover is groot onder de Soedanese vluchtelingen in Nederland. Maar ze geven niet op, want er is “geen weg terug”. De Soedanese revolutie moet koste wat het kost worden doorgezet. Daarom vinden er op 30 oktober wereldwijd demonstraties plaats, tegelijk met demonstraties in veel steden in Soedan.

De militaire staatsgreep is zeker ook voor Soedanese vluchtelingen in procedure of zonder verblijfsrecht een klap in het gezicht. Wie nog een asielaanvraag heeft lopen, kan door de IND worden afgewezen en worden gedeporteerd naar een land waar een militair regime de macht heeft overgenomen. Wie geen verblijfsaanvraag meer heeft lopen, heeft te maken met de voortdurende dreiging van te worden opgepakt en te worden gedeporteerd. Dat is uiteraard levensgevaarlijk voor Soedanezen die al eerder uit hun land waren gevlucht vanwege het regime van Al-Bashir en die alle reden hebben om te vrezen dat hen na uitzetting vervolging, opsluiting, marteling of misschien zelfs wel de dood wacht.

Harry Westerink