4 december, Amsterdam: opnieuw actie tegen blackface-profiteur Bijenkorf

Blackface in de Bijenkorf.
Blackface in de Bijenkorf.

Aan de vooravond van 5 december vindt onder het motto “Take down blackface” opnieuw een picketactie plaats tegen het Zwarte Piet-racisme in de Bijenkorf, net als tijdens het afgelopen weekend. De actie maakt deel uit van de “Drie Dwaze Weken”-campagne, die zich richt tegen bedrijven die een slaatje willen slaan uit de Sint met zijn racistische karikatuur.

Picketactie
Donderdag 4 december
Vanaf 19:00 uur
Bijenkorf
Dam 1, Amsterdam

Uit de oproeptekst van Drie Dwaze Weken: “De afgelopen jaren is het debat opengebroken over de figuur van Zwarte Piet. Steeds meer mensen zien in dat deze racistische karikatuur van zwarte mensen niet van deze tijd is. Veel scholen in Amsterdam worden ondertussen bezocht door Regenboogpieten. Tijdens de landelijke intocht liep ook een handvol alternatieve Pieten mee. Dit is een stap in de goede richting, maar nog niet voldoende. De Bijenkorf gebruikt al jaren black-face om hun dure merken te verkopen. Dit jaar klimmen er voor het eerste twee ‘aangepaste’ Pieten naast de vier Zwarte Pieten. De alternatieve Piet is met een bruin uiterlijk en kroeshaar amper te onderscheiden van de anderen. Dit is dubbel pijnlijk omdat met de klimmende Pieten ook het stereotype van zwarte mensen als acrobatisch in stand wordt gehouden. Een onsje minder racisme is nog steeds racisme!”

Recent onderzoek toont aan dat het bedrijfsleven maar liefst 530 miljoen euro verdient tijdens het jaarlijkse blackface-seizoen, dat begint in oktober en deze week zijn hoogtepunt, of liever gezegd: zijn dieptepunt, bereikt. Steeds meer mensen voeren actie tegen het Zwarte Piet-racisme, op straat, op de werkvloer en in de privé-sfeer. Blijf dus niet langs de zijlijn staan, maar kom erbij en sluit je aan!

Harry Westerink