6 februari, Utrecht: solidariteitsactie voor Gilly Emanuels – ACTIE IS UUR EERDER!

Gilly Emanuels
Gilly Emanuels

Op 6 februari organiseert het activistisch platform Stop Afrofobie Nu! een steunactie voor Gilly Emanuels, een zwarte onderneemster uit Hilversum die met racistisch geweld werd belaagd, daarna zelf werd aangeklaagd en op 6 februari voor de rechter zal moeten verschijnen. De actie is bedoeld om een duidelijk geluid tegen afrofobie en andere vormen van racisme te laten klinken.

Solidariteitsactie
Woensdag 6 februari
Van 13:00 tot 15:00 uur
Was 14:00 tot 16:00 uur
(rechtszaak begint om ????)
Rechtbank Utrecht
Vrouwe Justitiaplein 1
Utrecht
Facebook

Uit de oproeptekst: “In 2017 werd een filmopname opgepikt door de media waarop te zien is hoe een groepje racistische jongeren Gilly Emanuels, uitbaatster van ijssalon ’t Perronnetje, op gewelddadige wijze terroriseerde en racistisch bejegende. Gilly probeerde zich te verdedigen tegen de agressieve racisten die haar teksten toeriepen als ‘k*nkern*g*r’, ‘k*nkerzwarte’ en ‘k*nkeraap, ga lekker je boom in’. Eerder werd door de jongens al een ruit ingegooid bij haar ijssalon en werd de Surinaamse vlag met poep besmeurd en voor haar zaak neergelegd. Ondanks dat deze jongeren al tijden bekend waren bij de gemeente en de Hilversumse politie, heeft men verzuimd om keihard op te treden. Zelfs burgemeester Broertjes heeft toegegeven: ‘We zijn iets te weinig zichtbaar geweest’.

Vorig jaar maart liet de onderneemster weten dat zij besloten had om haar zaak te sluiten. Ze voelde zich niet meer veilig en heeft niet de bescherming gekregen die ze had moeten krijgen van politie en gemeente. Gilly zei hierover: ‘Mijn energie is er niet meer, je voelt je gewoon in de steek gelaten’. Dat er nu ook nog een rechtszaak tegen haar gevoerd wordt, maakt de situatie extra cru. Het is de omgekeerde wereld dat nu het slachtoffer wordt vervolgd. Van de drie daders wordt er daarbij slechts één jongen vervolgd, voor belediging. Het vormt een gevaarlijk precedent wanneer structureel racistisch gedrag slecht of zelfs onbestraft blijft.

Eerder zou de zaak op vrijdag 21 september voorkomen bij de rechter. Toen werd echter enkele dagen van tevoren de rechtszaak ineens verplaatst omdat de ‘complexiteit’ van de zaak maakte dat de meervoudige kamer alles nog eens zou bekijken. Alles aan de situatie waarin Gilly zich bevindt en heeft bevonden is schrijnend. Daarom zullen we ons op de nieuwe datum van de rechtszaak – woensdag 6 februari – om 14.00 uur verzamelen op het Vrouwe Justitiaplein voor de rechtbank om onze solidariteit met Gilly te betuigen. Solidariteit die tevens een boodschap is die pleit tegen afrofobie, racisme en discriminatie.”

Harry Westerink