6 juni, Nijmegen: openbare gastles over demonstreren van de jaren tachtig tot nu

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen actievoeren in de jaren tachtig van de vorige eeuw en nu? Daarover geeft Harry Westerink op 6 juni op de HAN University of Applied Sciences in Nijmegen een openbare gastles, op uitnodiging van een student daar.

Westerink, lid van Doorbraak en al zo’n veertig jaar activist, gaat tijdens de gastles nader in op de sfeer en de kenmerken van de linkse actiebeweging in de jaren tachtig. Dat doet hij mede aan de hand van eigen ervaringen. Omdat Westerink ook nu nog volop actief is met demonstreren, mobiliseren en organiseren, kan hij de actietijd van toen goed vergelijken met de actietijd van nu.

Geen woning, geen kroning.
Kernenergie, nee bedankt.
Shell uit Zuid-Afrika.
Stop de neutronenbom.
Vrouwen eisen de straat terug.
Jat bewust.
Onze woningnood = de speculant z’n brood.
Laat de rijken de crisis betalen.
Feed the poor, eat the rich.
Ga toch fietsen.
Baas in eigen buik.
Ik ben van na de oorlog en dat wil ik graag zo houden.
Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme.
Leegstand = misstand.
Gelijk loon voor gelijk werk.
Take the toys from the boys.
Ik heb hollanditis.
Liever lesbisch.
Kernwapens de wereld uit.
Ideeën ontruim je niet, kraken gaat door.
Recht op luiheid.
Isolatiefolter is moord.
Apartheid daar, racisme hier.
Silence is death, act up.
Hun strijd, onze strijd, internationale solidariteit.
Vuur en vlammen voor het patriarchaat, de grootste pooier is de staat.
Geen man, geen vrouw, geen cent voor het leger.

Zomaar wat actiekreten van zo’n veertig jaar geleden, toen Westerink zijn intrede deed in de linkse actiebeweging. Het was een tijdperk van massale werkloosheid onder jongeren, en de vooruitzichten voor de toekomst waren somber, mede door de dreiging van een kernwapenoorlog. Net als veel anderen raakte Westerink betrokken bij een alternatieve do it yourself-cultuur, een tegencultuur van radicale acties, bands, kraakbroeinesten, boekhandels, infocentra, buttons, stickers, posters, blaadjes en zoveel andere initiatieven die als paddenstoelen uit de grond leken te komen.

Dinsdag 6 juni
Van 12:45 tot 13:45 uur
HAN
Kapittelweg 33, Nijmegen
Lokaal: K-35 E1.04

Hoe anders is het nu, sinds de opkomst van internet en sociale media. Hoe anders ziet het actievoeren eruit, nu je alleen maar op een paar knoppen hoeft te drukken om een fraai digitaal plaatje te krijgen waarmee je een actie kan aankondigen. En toch, is het allemaal zo anders geworden? Dat en nog veel meer komt aan de orde tijdens de gastles, die ook toegankelijk is voor niet-studenten.

Kaya van Kesteren