9 april, Groningen: demonstratie tegen het extreem-rechtse Pegida

Bij een Duitse tegen-actie.
Bij een Duitse tegenactie.

Op 9 april organiseert het Comité Groningen Tolerant een demonstratie en manifestatie tegen het extreem-rechtse Pegida.

Demonstratie
Zondag 9 april
Van 14:00 tot 17:00 uur
Grote Markt
Groningen
Facebook-event

Uit de oproeptekst van de organisatie: “Omdat Pegida Nederland heeft aangekondigd in Groningen te willen demonstreren op zondag 9 april willen wij op dezelfde dag een stevig tegengeluid laten horen tijdens een manifestatie en demonstratie in de Groningse binnenstad. Volgens ons is er in een tolerante en vrije wereld geen plaats voor islamofobie en vreemdelingenhaat. Vluchtelingen mogen onderdak en veiligheid zoeken in andere landen. En we maken verschil tussen terrorisme en de religie islam, en we scheren niet iedereen over één kam. We nodigen iedereen uit ons te komen steunen!”

Ook Laat Ze Niet Lopen heeft inmiddels een oproep gedaan: “Op 9 april wil Pegida gaan demonstreren. Wij roepen iedereen op om naar Groningen te komen om ze te blokkeren! Wees vooral creatief en doe je ding! Houd deze pagina in de gaten voor meer info over specifieke locatie en tijd. Wil je een slaapplek voor de nacht ervoor en/of erna? Stuur een mailtje naar antifagroningen@riseup.net. Tot de 9e!”

Doorbraak roept iedereen op om zondag mee te doen aan de demonstratie in Groningen. Laten we extreem-rechts van de straat houden en actie voeren, niet voor “tolerantie”, maar voor solidariteit en gelijkheid. En actievoeren tegen racisme en niet tegen “vreemdelingenhaat”, want we moeten beseffen dat racisme zich in eerste instantie richt tegen alle niet-witte mensen onder ons, en niet alleen tegen mensen van elders, tegen “vreemdelingen”, wat sowieso een naar, suggestief en uitsluitend woord is.

Eric Krebbers