Aftrap landelijke #Kiesvoor14-campagne met acties in meer dan 30 steden

Bij de AH XL in Leiden.

Vandaag is de ‘verkiezingscampagne’ van #Voor14 begonnen. Kiezers worden opgeroepen te stemmen op een partij die, liefst per direct, het minimumloon wil verhogen naar 14 euro, en dan natuurlijk ook de uitkeringen daaraan gekoppeld mee verhogen. Je kan de verkiezingseis hier tekenen.

Gisteravond en vanochtend werd er in naar schatting 30 tot 35 steden actie gevoerd voor #Voor14. Doorbrakers deden mee in Leiden, Nijmegen en Den Haag. Het Nijmeegse college weigert de aangenomen #Voor14-motie uit te voeren waarin staat dat alle werknemers van de gemeente recht hebben op minstens 14 euro per uur. De actievoerders kregen er vanochtend een boete van maar liefst 160 euro van toegesnelde BOA’s, omdat er posters op de ramen van het stadhuis geplakt waren. Met plakband. In Rotterdam reageerden de BOA’s juist positief gisteravond op de lokale actie daar. Die realiseerden zich dat ook hun loon omhoog zou gaan als #Voor14 succes heeft.

In Leiden krijtten 10 activisten een enorme 14 op het 5 mei plein bij de Albert Heijn XL. Hier het persbericht dat ze verzonden.

“Het minimumloon moet omhoog naar 14 euro per uur. Dat is de boodschap van activisten van #Leidenvoor14 die vanochtend een enorme 14 krijtten op het 5 mei-plein. De actie vond plaats voor de deur van de AH XL. AH is een van de bedrijven die haar medewerkers minimaal betaalt, maar enorme winsten maakt, zelfs nog meer in coronatijd dan eerder. De medewerkers van AH kregen slechts een schamele bonus van 50 euro voor hun belangrijke en essentiële werk. De topman van AH verdiende in 2018 4,4 miljoen euro. De laagstbetaalde AH-medewerkers zouden voor zo’n loon letterlijk honderden jaren moeten werken. De 14 werd gekrijt door #Leidenvoor14, onderdeel van een landelijke campagne #Voor14 die pleit voor een verhoging van het minimumloon naar 14 euro.

Leiden

De actie is onderdeel van de aftrap van een verkiezingscampagne, om druk te zetten op politieke partijen om het minimumloon te verhogen naar 14 euro. Veel partijen hebben in hun programma opgenomen dat het minimumloon omhoog moet. Maar veel partijen willen het minimumloon maar een beetje verhogen, in stapjes, of willen dat de uitkeringen niet mee gaan. Voor #Voor14 is het enige acceptabele: een directe verhoging van het minimumloon naar 14 euro, inclusief een verhoging van de uitkeringen, zodat écht een begin gemaakt wordt met een betere verdeling van de welvaart in Nederland.

Leiden

Eerder dit jaar vond ook al een krijtactie bij de AH XL plaats. De manager van de AH maakte een foto van de tekst en zette die op Facebook, maar fotoshopte het essentiële deel “voor 14 euro minimumloon” weg. Daarover ontstond veel ophef op sociale media die ook het landelijke nieuws haalde.

Leiden

Het minimumloon en de uitkeringen zijn te laag om van te leven. Veel mensen hebben te weinig geld om hun vaste lasten te betalen en rond te komen, laat staan voor af en toe een extraatje. Tegelijkertijd maken grote bedrijven enorme winsten, en verdienen de investeerders, beleggers en bestuurders miljoenen per jaar. De #Voor14-campagne vindt dat dat eerlijker moet. Er is genoeg geld in Nederland, en die rijkdom moet beter verdeeld worden. Het minimumloon, en daarmee ook de uitkeringen, moeten substantieel omhoog.”

Eric Krebbers

Leiden
Leiden
Leiden

Nijmegen bij het stadhuis

Ingang stadhuis Nijmegen
Naast de ingang.
BOA’s erbij.
Alle posters moeten weg, plus een boete!

Den Haag ook bij Albert Heijn

https://www.youtube.com/watch?v=J5f8yb_fSAo

Nog wat beelden elders uit het land.