AGN: “Het antwoord op fascisme is maatschappelijke zelfverdediging”

Spreker namens AGN
Spreker namens AGN.

Een paar weken terug kondigden de neo-nazi’s van Racial Volunteer Force (RVF) aan vandaag voor de deur van De Grote Broek in Nijmegen te komen protesteren. Daarop organiseerden de medewerkers en sympathisanten van dat linkse centrum, dat ook een thuisbasis van Doorbraak vormt, een heel breed gedragen anti-racistische manifestatie. Zo’n 200 tot 250 mensen, Nijmegenaren en anti-racisten van elders uit het land, kwamen daar vanmiddag op af om hun solidariteit te betuigen. Ze luisterden naar vier sprekers en een spoken word-artist. Ook waren er muziek en versnaperingen. De gemeente had RVF verboden voor de deur van De Grote Broek te gaan staan en daarop hadden de nazi’s aangegeven mogelijk op een andere manier te komen klieren. Vanzelfsprekend hadden de organisatoren van de manifestatie vanmiddag enige veiligheidsmaatregelen genomen, maar uiteindelijk kwamen de nazi’s gelukkig niet opdagen. Hieronder kun je de integrale toespraak bekijken en nalezen die werd gehouden namens de Anarchistische Groep Nijmegen (AGN).

Eric Krebbers

Het antwoord op fascisme is maatschappelijke zelfverdediging

Fascisme heeft een bron, en die wordt gevoed door een economisch beleid dat de vezels van onze samenleving uit elkaar trekt, tegen elkaar in strijkt.

Privatisering van sociale voorzieningen als huisvesting, zorg, openbaar vervoer en communicatie zorgt ervoor dat er mensen zijn die enorm financieel gewin weten te verwerven over onze ruggen. Het slaat daarbij een gat tussen ons, en maakt dat we opeens geen gemeenschappelijke rechten hebben, maar in concurrentie met elkaar staan voor de dingen die we nodig hebben. Dat zien we het scherpst ontstaan als het gaat om iets elementairs als huisvesting.

Opeens “nemen vluchtelingen onze huizen in”, in plaats van dat we herkennen dat er sowieso te weinig huizen beschikbaar zijn doordat de hele sociale woningmarkt in de uitverkoop is gegaan. De oplossingen liggen voor de hand, maar vallen buiten het huidige systeem. Socialisering van de woningmarkt zou in één klap een einde maken aan de speculatie en woekerhuren, het zou bijdragen aan het terugdringen van de wachtlijsten voor sociale woningen – woningen voor iedereen.

Niet alleen in Europa, maar op vele plekken in de wereld zien we een opkomst van fascistische tendensen. Vaak zijn deze zo slim om zich volledig nieuw te definiëren – zoals de identitaire bewegingen in Europa of de Alt-Right in de VS – en soms zijn ze zo arrogant dat ze openlijk aangeven in wat voor een gewelddadige traditie ze zichzelf plaatsen: Turkije, de Filipijnen, Brazilië, maar ook de VS en Rusland. Wat al deze groepen gemeen hebben, is dat zij een autoritaire mensverachtende agenda voeren. In plaats van oog te hebben voor de oorzaken van problemen, stellen ze vriendjespolitiek en de afbouw van mensenrechten voorop. De burgerlijke democratie lijkt niet in staat om de samenleving te weren tegen fascisme, dat blijkt ook als we naar de geschiedenis kijken – overal lonken politici naar het fascisme. Door het middel van dialoog met rechtse clubs is uiteindelijk het gehele middenveld naar rechts verschoven. Ze hebben meer ruimte dan wie dan ook om hun kijk op de wereld te verspreiden.

De Racial Volunteer Force probeert, net als andere extreem-rechtse bewegingen en politieke partijen als het Forum voor Democratie en de zogenaamde ‘Identitairen’, een paradigmawisseling te creëren. Ze hebben een agenda voor de lange termijn waarbij ze proberen om onze kijk op de geschiedenis, de kijk op onszelf te herformuleren. Ze maken van zichzelf een slachtoffer en van ons een dader.

Het is dan ook geen toeval dat er drie weken lang in de media wordt gesproken over “links-extremisme” en dat RVF zich vlak van tevoren terugtrekt als een ‘slachtoffer’. Ze hebben allang bereikt wat ze wilden en het is een strategie voor de lange termijn. Dit moeten we herkennen voor wat het is. Dit soort clubs een platform geven om te spreken, geeft hen ruimte om die agenda door te voeren.

Met een naam als “Racial Volunteer Force” mag het duidelijk zijn in wat voor een traditie deze club zichzelf plaatst. De arrogante oproep van de groep om op de dag na de Rijkspogromnacht (Kristallnacht) tegen ons centrum tekeer te willen gaan is tonend. Het beste antwoord op dit soort groepen is niet tolerantie of dialoog, maar het sluiten van de rijen. Hand in hand voor elkaar opkomen voor de verdediging van ons gemeenschappelijke welzijn.

Wat is ons antwoord?

Het is tijd voor een sterkere organisatie van onderop. Die organisatie moeten we op twee sporen voeren. Het eerste spoor is dat we onze organisatie voorbij de oppositie tegen afbraakbeleid moeten tillen. We moeten de moed hebben om de maatschappij daadwerkelijk om te vormen – en zo de voedingsbodem van het fascisme wegnemen. De Grote Broek is een symbool van verzet tegen de afbraak en voor de opbouw van een solidaire en gemeenschappelijke wereld. En we moeten begrijpen dat juist daarom de Grote Broek en onze opvattingen nu onder vuur liggen. We zijn een obstakel in hun zucht naar macht. Op 1 mei hebben wij elkaar meermaals de hand gereikt om onze gemeenschappelijke strijd te vieren. Laat dit moment een opstap zijn naar een verder begrip dat we ook daadwerkelijk voor elkaar moeten staan, hier en internationaal.

Het tweede spoor van organisatie is dat we de zelfverdediging zelf moeten organiseren – dan weten we wat we kunnen verwachten, dan weten we waar we van op aan kunnen. Maar wat betekent zelfverdediging eigenlijk? Zelfverdediging kent vele vormen. Jullie staan nu allemaal versnipperd, hier en daar in kluitjes, precies zoals deze samenleving functioneert. Ik wil jullie vragen: doe een stap naar voren als je nog niet naast iemand staat, zorg dat je schouder aan schouder met iemand komt te staan.

Nu de Grote Broek, morgen jij? Een voor een zijn we kwetsbaar. Maar als we samen als een blok voor elkaar staan…. Er voor elkaar zijn…. Dan kunnen we zo veel meer aan. Maar dat moeten we leren en terugvinden.

Als we ons pas organiseren als de aanval begint, dan zijn we te laat. Bereid je voor, sluit je aan bij organisaties die zich inzetten tegen fascisme en diens voedingsbodem. Ontbreekt er iets, zet het op! Van fysieke zelfverdediging tot sociale projecten.

Alerta! Alerta! Antifascista!

AGN