Al meer dan 500 vakbondsleden eisen publieke veroordeling door FNV-bestuur van genocide in Palestina

Actiebord bij de klimaatdemonstratie van 12 november in Amsterdam.

Meer dan 500 leden van de FNV roepen hun bestuur dringend op om zich publiekelijk uit te spreken tegen de voortdurende genocide in Palestina. Ook roepen ze het FNV-bestuur op om vakbondsleden te steunen die niet willen meewerken aan economische activiteiten voor de genocidale Israëlische bezetting.

“Ze benadrukken de noodzaak van actie, bijvoorbeeld zoals Belgische vakbonden dat deden in een oproep aan leden om afhandeling van militair materieel naar Palestina te weigeren”, aldus een persbericht van de FNV-ers. Daarbij wijzen ze op de VN-resolutie van 5 april, die oproept tot een stopzetting van de verkoop of overdracht van wapens aan Israël.

“Met meer dan 500 individuele e-mails aan het bestuur dringen FNV-leden aan op een krachtige veroordeling van het onrecht in Palestina. Daarbij verwijzen ze naar artikel 23.3.b van de FNV-statuten.” Dat benadrukt de verantwoordelijkheid van het vakbondsbestuur om standpunten in te nemen op alle niveaus, inclusief internationale aangelegenheden. “De leden eisen hiermee niet alleen een publieke veroordeling van de genocide, maar ook steun voor vakbondsleden met gewetensbezwaren, bescherming voor degenen die zich uitspreken op de werkvloer, en steun voor het organiseren van collectieve actie tegen het schrijnende geweld.”

Ontoereikende reactie

Het persbericht vervolgt met: “Het FNV-bestuur heeft gereageerd op de leden die een e-mail hebben gestuurd, maar deze reactie is voor het ledencollectief ontoereikend. Zolang de FNV blijft tolereren dat er militaire transporten via de Nederlandse luchthavens passeren, bestaat de reactie voor het ledencollectief uit niet meer dan mooie woorden die het gebrek aan concrete actie verbloemen. De FNV-leden dringen er bij het bestuur op aan hun oproep serieus te nemen en actie te ondernemen in lijn met de kernwaarden van de vakbond: vrede, democratie en solidariteit.”

In november stelden vakbondsleden al een verklaring op.

Harry Westerink