Allochtone jongeren hebben geen hulpmentor nodig

Vorige week kwam het bericht dat allochtone jongeren een hulpmentor krijgen. Gisteren werd het project gelanceerd. De bedoeling van het project zou zijn om de positie van allochtone jongeren op de arbeidsmarkt te verbeteren. Toen ik het bericht las, begon ik mij helemaal op te winden. De vraag die dan bij mij opkomt, is “welk probleem lost dit project op?”. Lost het het probleem op dat werkgevers niet meer intern mailen “oh, maar het is een neger”? Lost het het probleem op dat de Albert Heijn geen fax meer stuurt naar alle filialen op stations met de mededeling “Neem geen Marokkanen aan”? Lost dit project de overmatige discriminatie op de arbeidsmarkt jegens allochtonen op? Ik ben ervan overtuigd van niet. Ik ben er zelfs van overtuigd dat de overheid met zo”n project een signaal afgeeft naar discriminerende werkgevers dat hun discriminatie jegens allochtone sollicitanten terecht is.

George Arakel in Allochtone jongeren hebben geen hulpmentor nodig (Voorbeeldallochtoon)