België doet alsof het buiten de geschiedenis staat

Jaren geleden noemde Karel De Gucht, die momenteel Europees Commissaris van Handel is, Kofi Annan, de toenmalige secretaris-generaal van de VN op tv een ‘évolué’. Dat is de term die de koloniale Belgen gebruikten om te verwijzen naar de Congolezen die geëvolueerd waren en die meer Westers geworden waren (meer ‘geciviliseerd’ dus). Evolués moesten examens afleggen om te bewijzen hoezeer ze geciviliseerd waren en ze kregen een diploma als ze slaagden. De Gucht bedoelde natuurlijk dat Annan geen typische Afrikaan was. Brak er een storm van protest los? Nee. “De Gucht is helemaal niet kleinerend. Hij was net lovend voor Kofi Annan”, zo klonk de gebruikelijke verdediging (…) Toen ik gemeenteraadslid was in Turnhout, zei een collega die boos was over de eis van de burgemeester om in de pas te lopen: ‘We zijn geen negertjes die altijd ja knikken. We kunnen zelf ook wel denken’. Ik moet bekennen dat die collega één van de leukste mensen is die ik ken. Hij gaf me altijd een lift naar de vergadering maar eenmaal hij dat gezegd had, werd het voor mij duidelijk dat hij mij niet als zijn gelijke zag. Ik vermeldde deze anekdote in een artikel dat ik een tijd geleden schreef en opnieuw kreeg ik mails van mensen die me op het hart drukten dat het helemaal niet racistisch bedoeld was, dat die uitdrukking al lang gebruikt wordt en dat ze historische wortels heeft. In de jaren zestig vond je die knikkende negertjes op het dashboard van auto’s en op de toonbank. Ik moest me daar echt niet beledigd door voelen. En ik had toch zelf toegegeven dat die collega een fijne man was?

Chika Unigwe in België doet alsof het buiten de geschiedenis staat (Dewereldmorgen)