Iemand van het UWV moet het, in de aanloop naar de UWV Kansmarkt op 11 mei in het gemeentehuis van Eindhoven, bedacht hebben: “We moeten de werkloze mensen wel kunnen herkennen, laten we ze een blauwe sticker op de borst plakken.” Ook heeft niemand van de organisatoren bedacht: “Is het wel nodig, maar meer nog; is het wel slim om dat te doen?” De UWV Kansmarkt is op zich een prima initiatief. Werkgevers kunnen vacatures in een beursachtige opzet presenteren aan belangstellenden. Een duidelijke opzet: in de stands staan de werkgevers en de bezoekers zijn op zoek naar werk. Simpel. Je kunt je voorstellen dat de werkgevers een naambordje hebben en de mensen die zich hebben opgegeven bij binnenkomst ook een naambordje krijgen. Daarmee kan een gesprek wat makkelijker beginnen. Dat gebeurde niet. Werkzoekenden werd opgedragen de blauwe sticker op de borst te dragen, zonder naam er op. De meeste bezoekers deden dat braaf. Een enkeling voelde zich er ongemakkelijk bij en verwijderde de sticker, het was sowieso duidelijk dat zij probeerden in contact te komen met een potentiële werkgever. Omdat de plaats van de beurs het gemeentehuis was en er dus ‘van alles’ kon rondlopen – ambtenaren, aanvragers van een nieuw paspoort etc. – was het kennelijk zinvol dat de WW-gerechtigden herkenbaar gemaakt werden. De vrouw of man die dit heeft bedacht, heeft zich niet gerealiseerd dat zij/hij volstrekt onnodig een groep mensen ‘herkenbaar’ maakte. UWV, denk de volgende keer even na!

Meindert Leutscher in Blauwe sticker op de borst: werkloos (ED)


 1. Condor # 1 
  1 jaar geleden

  Helaas had ik samen met nog een werkloze profetische gaven. In 2013 hadden we in een baldadige boze bui op de computer een blauwe vijfpuntige ster uitgewerkt met het woord werkloze erin verwerkt. Ik zei: er komt een tijd dat het werkelijkheid gaat worden, over tien a vijftien jaar. Ik zat er langs met mijn voorspelling. Mijn excuses daarvoor. Het is 4 jaar gebleken. En dan noemen mensen mij een pessimist 🙂
  Ik had toen in mijn ergste nachtmerries niet verwacht dat het 4 jaar later in een iets andere vorm door de overheid al werd ingevoerd. Weliswaar stiekem en in het klein. En onschuldig gebracht om werklozen beter en sneller te kunnen herkennen. Waar heb ik dat nu eerder gehoord, een horror verhaaltje uit de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw. Immers efficiency boven alles. Gemak dient de mens.

  Ik zie dit voorval ook niet als een incident. Het tientallen jarenlang demoniseren, criminaliseren en minimaliseren van werklozen hier in Nederland door alle lagen van de samenleving kan het ook niet anders dat deze uitwassen gaan plaatsvinden. De geschiedenislessen zijn vervaagd en vergeten door velen.

  Het beangstigt me tot in alle vezels van mijn lijf dat er in Nederland kennelijk zo weinig historisch besef is, en een totale vervaging van waarden en normen zijn dat zoiets anno 2017 kan plaatsvinden.

  De vraag die me bezighoud de afgelopen jaren wat is de volgende stap is in de oorlog tegen werklozen?

  Heel simpel werklozen worden in Nederland als untermenschen gezien en ook behandeld. Hun ellende en armoede is hun schuld is het dogma, het is een keuze.
  Hun mensenrechten en burgerrechten worden door de wet ingeperkt. Er is in Nederland steeds meer een nationaal socialistisch gedachtengoed aan het ontstaan dat via wetten wordt geimplementeerd. Ik sta in die visie niet alleen. Mensen die veel meer kennis hebben en autoriteiten en toppers zijn op verschillende gebieden zien dit ook. Nederland wordt steeds bruiner is een uitspraak die ik steeds meer hoor.

  En dat is geen verwijzing naar de vluchtelingen en allochtonen.

  Condor

 2. Frans Cobben # 2 
  1 jaar geleden

  Deze openbare vernedering van mensen in de W.W. is (gelukkig) duidelijk zichtbaar, andere straffen van het UWV zijn vaak half verborgen.

 3. Condor # 3 
  12 maanden geleden

  Het herkenbaar maken onder dwang van “ongewenste elementen uit de samenleving” is niks nieuws. Zie hier een schokkend bericht uit 2011.

  https://joop.vara.nl/nieuws/moderne-schandpaal-taakstraf-in-oranje-hesje-met-tekst

  Voor niets onziende nationaal socialisten is het maar een hele kleine stap om werklozen die nu gebroedelijk naast taakstraffers voor onbepaalde tijd dezelfde dwangarbeid aan het verrichten zijn verplicht blauwe hestjes te laten aantrekken. Dit komt niet van mij af. Er zijn bestuurders en politici die voor het idee warmlopen waaronder de directeur reklasserin. Taakstraffers zijn zowiezo beter af, die weet immers wanneer de straf ten einde is, een werkloze niet. Vandaar mijn term onbepaalde tijd.

  Misschien hebben deze verknipte politici en besturders hier iets aan. De Duitsers geroemd om hun grundlichkeit hebben een zeer geavanceerd systeem bedacht. Zie onderstand schema. Waarom het wiel 2 keer uitvinden. Komen weer terug op efficiency.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Nazi_concentration_camp_badge

  Het werklozen verplicht puntmutsjes tijdens hun dwangwerkzaamheden aan laten trekken is infantiel en niet van deze tijd.

  http://brechtjesblogje.blogspot.nl/2004/08/komkom-kommertijd.html

  Zoals jullie al begrijpen ben ik niet zo van het polderen. Zeg altijd als je maar lang genoeg poldert dan kunnen zelfs olifanten op den duur gaan vliegen zoveel water wordt er bij de wijn gedaan. Oeps Jumbo, ben weer achterhaald.

  Condor

 4. Condor # 4 
  12 maanden geleden

  Misschien via het Duitse dictoraat weten ook vele homo’s niet waar de kleur roze vandaan komt. En is roze een geuzenkleur geworden. Voor de onwetenden. De roze driehoek komt van de nazi doden kampen.. Aangezien ik al 20 jaar geleden een kranteartikel tegenkwam waarin een jongere de swaticavlag van Hitler verwarde met een superlabel van een zo vet houselabel. Dan stel ik me de vraag wat leren ze op school toen nu en nu (1990) en in de toekomst? Nu komen we weer terug op het blauwe vierkant werklozenverhaal? Ben ik nu zo stom? Waarom mijn voorspelling blauw? En waarom dat uitkomt 4 jaar later. Voorspellen is niet zo moeilijk. Ken je geschiedenis, en denk verder.Hoef je geen Klok of Kazan voor te zijn. Eis betere scholing en geen pravda schoolbeleid meer. Leer kritisch denken, het zal in de toekomst de enige uitweg zijn uit ellende.

  Condor

 5. Condor # 5 
  12 maanden geleden

  Het zal toch niet dat ik dadelijk een nationalistische discussie zal doen uitbarsten of een kleur roze is of niet, Kleur is een serieus probleem in dit land zwart of niet. Zwarte pieten discussie.

  Condor

 6. Condor # 6 
  12 maanden geleden

  Om het probleem qua kleuren op te lossen vind ik rozepaars ook goed. Misschien vormen we nog een kabinet na zoveel goodwill. Mijn goodwill kent grenzen ik vind slavernij voor miljoenen niet goed,Kleur is dan onacceptabel.

  Condor

 7. Paul. # 7 
  12 maanden geleden

  Dwangarbeid is nooit goed te keuren.

  Iemand een sticker of een knal geel of oranje hest laten dragen puur omdat deze werkloos is, is niet alleen stimatiserend maar een pure belediging en bestraffing des persoons om het feit dat deze een uitkering heeft.

  Voor niets onziende nationaal socialisten is het maar een hele kleine stap om werklozen die nu gebroedelijk naast taakstraffers voor onbepaalde tijd dezelfde dwangarbeid aan het verrichten zijn verplicht blauwe hestjes te laten aantrekken. Dit komt niet van mij af.

  En toch gebeurd deze vernederende en stimatiserende praktijk al jaren. Mensen willen schijnbaar niets leren van de geschiedenis.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*