De denkfout van Lilian Marijnissen

“Verwaarloosde huizen in vergeten buurten die verhuurd worden aan arbeidsmigranten, zijn onderdeel van een ongereguleerde arbeidsmarkt waaraan snel iets moet veranderen”, aldus SP-leider Lilian Marijnissen in het AD, “Ongereguleerde arbeidsmigratie is namelijk niet in het belang van de werkende klasse, niet hier en ook niet in Polen of Roemenië.”

Marijnissen, de denkfout die hier wordt gemaakt is dat ongereguleerde arbeidsmarkt niet hetzelfde is als ongereguleerde arbeidsmigratie. Arbeidsmarkt kun je niet ongereguleerd laten. Dan krijg je ellende en dat zien we.

Ook zien we hoe bedrijven en uitzendbureaus arbeidsmigranten inzetten als verdienmodel. Door misbruik te maken van allerlei fiscale en juridische regels worden arbeidsmigranten nóg meer uitgebuit waardoor de bedrijven nóg meer winsten kunnen maken.

De vraag is: hoe gaan we ervoor zorgen dat dit ophoudt?

Het antwoord daarop kan niet zijn dat we arbeidsmigratie moeten reguleren. Want dan ga je top down bepalen op welke manier mensen kunnen bewegen. Vrij bewegen zou een basisrecht moeten zijn. Het moet niet uitmaken wie het werk doet.

Het antwoord is dat we de bedrijven en verdienmodellen moeten aanpakken. Dat we met alle arbeiders in Nederland – hier geboren of net aangekomen – moeten strijden voor een stevige bodem in Nederland, waarin iedereen een zeker en fatsoenlijk inkomen heeft.

Dat we samen strijden tegen de bedrijven om gelijkheid af te dwingen voor iedereen, ook wanneer het gaat over arbeidsvoorwaarden en omstandigheden.

Cihan Ugural

(Dit stukje was eerder een draadje op Twitter.)