Deelnemers Leids “Refugee Lives Matter”-protest scanderen: “Stop met dat gekloot, nu bed bad brood!” (beeldverslag)

Gisteren deden in Leiden zo’n 75 mensen mee aan de “Refugee Lives Matter!”-solidariteitsactie in het kader van Wereldvluchtelingendag. De actie was georganiseerd door Extinction Rebellion Leiden, het Leids Steunloket Migranten (LSM) en Doorbraak. De succesvolle manifestatie liet zien dat de linkse beweging in Leiden sterker wordt.

De actie was oorspronkelijk gepland voor het Centraal Station, maar werd later verplaatst naar het Van der Werfpark. Om mensen die de verandering niet op tijd doorkregen alsnog te informeren, hebben actievoerders ’s ochtends een indrukwekkend spoor van leuzen en pijlen gekrijt tussen het station en het park.

Het programma werd aan elkaar gepraat door Doorbraak-activiste Ibttesam Hasan Muhamad, die zelf ook een korte toespraak hield. “Vandaag is het 20 juni, Wereldvluchtelingendag. We staan hier uit solidariteit met vluchtelingen met verblijfsvergunning, vluchtelingen zonder verblijfsvergunning en andere migranten zonder verblijfsrecht. Samen staan we sterk”, zei ze onder meer. “We staan hier omdat we ons verzetten tegen racisme en discriminatie, en we eisen: 1. Geen gevangenis en geen deportatie van vluchtelingen, wel eten en onderdak voor vluchtelingen. 2. Stop de militarisering van de grenzen van Europa. 3. Recht op gezondheidszorg en veilig leven en werken voor iedereen. 4. Verblijfsrecht voor alle vluchtelingen en migranten. Ik was vorige week zondag op het protest van Black Lives Matter in Leiden. En nu kunnen we zeggen: Refugee Lives Matter.”

Over haar eigen positie zei Hasan Muhamad. ”Ik ben gevlucht uit Soedan. Ik ben lid van Doorbraak en voorzitter van de Soedanese vereniging in Leiden. Ik doe ook het spreekuur van De Fabel van de illegaal. Daar help ik vluchtelingen en mensen zonder verblijfsrecht met vertalen van Arabisch naar Nederlands en andersom en om de mensen zonder papieren te steunen. Voordat ik een verblijfsvergunning had, was ik een cliënt van de Fabel van de illegaal.”

Vlak voor aanvang.

Ze gaf daarop het woord aan enkele ongedocumenteerde vluchtelingen die eerder in de Leidse Bed Bad Brood-opvang woonden en nu door nieuw gemeentebeleid noodgedwongen op straat moeten leven. Op hun verhalen reageerde Hasan Muhamad: “Ik wil ook vooral de vluchtelingen, de bewoners uit de BBB, bedanken dat ze hier waren en gesproken hebben. Ik wil graag zeggen dat ik met jullie meeleef. Ik ben zelf ook vier jaar zonder papieren geweest en het is hartstikke moeilijk om te leven en om te overleven. Ik voel jullie pijn en verdriet en jullie wonden. Ik weet uit eigen ervaring hoe het is om zonder verblijfsrecht te zijn en zonder onderdak, geld en steun.”

Aan de zijkant van het terrein.

Het deed de mannen zichtbaar goed om eens op een podium te staan en applaus te krijgen. Hopelijk gaat het daar niet bij blijven. Kort daarop deed Harry Westerink een oproep voor donatie aan het nieuwe Leids Ongedocumenteerden Fonds (LOF). Als alle Leidenaren 1 euro geven, dan kunnen alle dakloze vluchtelingen vier jaar lang een kamer huren, had hij berekend. Zijn verhaal lees en bekijk je hier. Ook Rayan Younis van LSM hield een praatje dat je hier kunt teruglezen en -kijken. “Wereldwijd zijn vluchtelingen het slachtoffer van de internationale maffia van machthebbers”, zei hij onder meer.

Soedanese deelnemer aan het protest.

Hasan Muhamad sloot de praatjes af met: “Ik wil nogmaals benadrukken hoe belangrijk het is om hen materieel en financieel en ook op andere manieren te ondersteunen. Dus denk aan die mensen. Ze zijn ook Leidenaren die wonen en verblijven in deze stad.”

Tussen de praatjes door werden er steeds leuzen geroepen als “Geen mens is illegaal”, “Geen man, geen vrouw, geen kind is illegaal”, “Say it loud, say it clear, refugees are welcome here”, “O la la, o lé lé, solidarité avec les sans papiers”, “Refugees lives matter” en natuurlijk ook “Black lives matter”. Er waren ook specifiek Leidse leuzen als “Het onrecht is groot, nu bad, bed brood” en “Stop met dat gekloot, nu bed bad brood”.

Bij de ingang van het Van der Werfpark.

Het protest was natuurlijk veel kleiner dan het Leidse Black Lives Matter-protest van een week eerder. Tegelijk was het wel hoopgevend, juist ook omdat er wel degelijk een aantal mensen bij was dat eerder betrokken was bij de organisatie van dat veel grotere protest. Daarbij was het initiatief tot deze vluchtelingensolidariteitsdemonstratie nota bene genomen door de klimaatactivisten van Extinction Rebellion Leiden, die anti-racisme hoog in het vaandel hebben. Er waren ook veel activisten bij betrokken die meedoen aan de #Leidenvoor14-campagne voor een minimumloon van 14 euro. De invulling was lokaal, met de Leidse vluchtelingen zelf centraal. Vakbondsactivisten, klimaatactivisten en anti-racisten weten elkaar steeds makkelijker te vinden in Leiden, er groeit iets moois!

Eric Krebbers

Voor de volledigheid en omdat ze zo mooi waren, hieronder toch ook nog even wat foto’s van de krijtacties ’s ochtends vanaf het station richting het park.