Demonstreer mee in Leiden tegen de werving van bewakers voor illegalengevangenissen

Bewakers gezocht
Op vrijdag 16 april 2010 organiseren Doorbraak en sympathisanten in Leiden een actie bij de uitzendbedrijven Randstad en Adecco vanaf 11:00 uur. Je kunt aan deze actie deelnemen. Kom dan om 10:00 uur naar het kantoor van Doorbraak Leiden, Musschenbroekstraat 19, Leiden.

Randstad en Adecco werven voor het particuliere bewakingsbedrijf Group4Securicor “detentietoezichthouders” die worden ingezet in illegalengevangenisssen, waaronder die in Alphen aan den Rijn. In deze gevangenissen worden mensen zonder verblijfsrecht maandenlang onder een uiterst streng regime opgesloten, zonder dat ze iets misdaan hebben. Door bewakers te werven werken Randstad en Adecco doelbewust mee aan het mensonwaardige overheidsbeleid tegen illegaal gemaakte mensen. Als zij niet zouden meewerken, zou het een stuk moeilijker worden voor Group4Securicor om bewakers te vinden.

Wij vinden dat geen enkel bedrijf medewerking zou moeten verlenen aan de uitvoering van het schandalige opjaag-, opsluit- en uitzetbeleid. Alle illegalengevangenissen moeten worden gesloten, en alle bedrijven moeten hun medewerking aan dat beleid stopzetten. Illegalengevangenissen maken deel uit van het beleid van staten om migratie zoveel mogelijk te beheersen. In het belang van het kapitalistische economie worden de meeste migranten en vluchtelingen door de overheid afgewezen. Slechts degenen die bruikbaar zijn voor de economie, krijgen tijdelijk verblijfsrecht.

De actie richt zich ook tegen de toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt. Steeds meer arbeid in steeds meer sectoren, waaronder de beveiligingsindustrie, wordt verricht door flexwerkers. Uitzendkrachten worden slecht betaald, staan onder hoge werkdruk, hebben een onzekere rechtspositie, en worden vaak het eerst weer ontslagen. Om voldoende winst te kunnen boeken moeten de loonkosten van “de detentietoezichthouders” zoveel mogelijk worden gedrukt. Daarvan zijn uiteindelijk de gevangen mensen zonder verblijfsrecht het meest het slachtoffer.

Tijdens de actie worden er folders uitgedeeld en zal er van Randstad en Adecco worden geëist dat de werving van bewakers voor illegalengevangenissen per direct wordt gestopt. De actie in Leiden maakt deel uit van een landelijke actiedag tegen Randstad en Adecco, georganiseerd door diverse actiegroepen. In Amsterdam, Utrecht, Den Bosch, Nijmegen, Zwolle en Emmen vinden vergelijkbare acties plaats.

Geen mens is illegaal!
Stop het uitsluiten, opjagen, opsluiten en uitzetten van migranten en vluchtelingen!

Doe ook mee!
Kom om 10:00 uur naar Doorbraak Leiden, Musschenbroekstraat 19, Leiden.
Of doe mee aan de acties in de overige steden.

Voor meer informatie zie:
"Marktwerking in de gevangenisindustrie", Mariët van Bommel.
"Dagelijkse repressie in de Alphense illegalenbajes", Harry Westerink.
"Illegalengevangenissen in Nederland", Harry Westerink.
"Een gevangenis voor verschoppelingen", Mariët van Bommel.