Die acht miljoen van de film had gestoken kunnen worden in het herschrijven van de geschiedenisboeken van onze kinderen

Logo van Zwarte Piet Kenniet.
Logo van Zwarte Piet Kenniet.
Rubinthin van Zwarte Piet Kenniet hield afgelopen maandag tijdens de protestactie tegen de koloniale en nationalistische film “Michiel de Ruyter” namens actiegroep Michiel de Rover een strijdbare toespraak. Hieronder de integrale tekst.

Waar een klein land groot in kan zijn. Nederland staat bekend om zijn watermanagement. Nederland staat bekend als een groot voetballand. Nederland komt altijd thuis met flink wat gouden medailles als we het over schaatsen hebben. De bloemen van Nederland gaan de hele wereld over. Nederland staat bekend om zijn tolerantie en ruimdenkendheid. Dat is ons Nederland. Maar iedere medaille heeft een keerzijde.

Michiel de Rover, Michiel die boekanier!

Moedwillig de pijn van mijn tot slaaf gemaakte voorouders verstoppen. Moedwillig vierhonderd jaar mensenhandel, dwangarbeid, verkrachting en moord verzwijgen. Moedwillig de geschiedenis vervalsen en kennis op scholen niet overdragen. Moedwillig witwassen van feiten over een van de grootste misdaden tegen de menselijkheid in de wereldgeschiedenis.

Michiel de Rover, Michiel die boekanier!

Geschiedvervalsing in zijn puurste vorm, want er werd handel gedreven in de Gouden Eeuw. Er werd handel gedreven in menselijk leed. De VN heeft de slavenhandel tot een misdaad tegen de mensheid verklaard. Besef dat het gaat om misdaden, geen heldendaden. De VOC en de WIC zijn organisaties waar men niet trots op hoeft te zijn. Een kinderfeest in december met een knipoog naar de VOC en de WIC is als traditie blijkbaar niet voldoende. Tegen iedere prijs word de nationale trots opgepoetst, deze keer door een film te maken over een ordinaire plunderaar. Schaamteloos wordt deze ruyter, deze rover, afgeschilderd als een zeevarende held. Een film waar met een budget van acht miljoen de werkelijkheid geweld wordt aangedaan. Die acht miljoen had een begin kunnen zijn voor herstelbetalingen. Recht doen aan de gevolgen en slachtoffers van deze misdaad. Die acht miljoen had gestoken kunnen worden in het herschrijven van de geschiedenisboeken, zodat onze kinderen als les voor de toekomst kunnen leren over de andere kant van onze welvaart.

Deze ordinaire zeerover strijdt in de film voor vrijheid. Met geen woord wordt er gerept over hoe hij vrijheden aan het kapen was. Met geen woord wordt gemeld dat de bevochten Hollandse vrijheid gevangenschap en ellende voor miljoenen anderen heeft betekend. Ik vraag me daarom ook hardop af: “Zijn wij critici nou zo slim of zijn de genodigden die daar binnen zitten zo stom?”

Michiel de Rover, Michiel die boekanier!

Nederland was een van de laatste landen die onder grote internationale druk de slavernij heeft afgeschaft. Dat is pas honderdvijftig jaar geleden! Nederland heeft vierhonderd jaar lang gehandeld in mensen. Vierhonderd jaar lang zijn hele bevolkingsgroepen gedeporteerd, gedehumaniseerd, verkracht, gemarteld, vermoord en als vee verkocht. En deze schurk, deze crimineel heeft in dienst van de Nederlandse staat een grote rol gespeeld in deze misdadige handelspraktijken. Is dat een held, een zeevaarder waar Nederland trots op wil zijn? Mensenrechten zijn niet belangrijk zolang het geld maar binnenstroomt? Is dat wat we onze kinderen willen meegeven? Is dat de VOC-mentaliteit waar we trots op zouden moeten zijn?

Ons actiecomité Michiel de Rover is ontstaan vanuit een initiatief van Doorbraak, Strijd Tegen Racisme, Zwarte Piet Kenniet en enkele strijdbare individuen. Met dat ene doel: een tegengeluid laten horen. We hebben twee weken geleden de handen ineen geslagen en er een sterk collectief van gemaakt. We mogen het wel als een succesvolle actie bestempelen. Ik ben de Doorbraak-mensen heel dankbaar dat ze onze organisatie hiervoor hebben benaderd. Onze samenwerking en voorbereiding mag omschreven worden als een rollercoaster ride. Iedereen was gefocust en we hielden elkaar zeer scherp. Er zijn wel enkele mensen waar ik graag een applaus voor wil hebben. Het gaat om enkele leden die zich vanaf het begin tot het eind honderd procent hebben ingezet om dit tot een succes te maken. Mag ik van u een daverend applaus voor Julita, Joris, Morena en Sanne. Applaus alstublieft voor deze stuwende krachten. Dit zijn de dragers geweest, de fundamenten, de trekkers!

De bedreigingen aan ons adres kwamen niet uit de lucht vallen. We hadden de fijne jongens van de marine achter ons aan zitten en we werden bediend van de nodige verwensingen en pornografische plaatjes. Diverse marinekorpsen zouden ons opwachten en ons een nat pak willen bezorgen, en nog meer van dat soort fijne berichtjes. De marine. Dat zijn dus de militairen die ze regelmatig op vredesmissie sturen.

Michiel de Rover, Michiel die boekanier!

Ik ben actief bij Zwarte Piet Kenniet Rotterdam en wil namens ons actiecomité Michiel de Rover een ieder bedanken voor zijn of haar aandeel hierin. Fijn dat jullie in grote getale zijn gekomen om zij aan zij een tegengeluid te laten horen. Een hele fijne avond nog. Heel veel liefde, so so lobi!

Rubinthin