Duizenden mensen gaan de straat op tegen de Russische invasie (beeldverslag)

Zaterdagmiddag in Den Haag

Sinds donderdagochtend, slechts enkele uren na de Russische inval in Oekraïne, begonnen de eerste protesten hier in Nederland. Die werden veelal spontaan opgezet door Oekraïners, maar al snel begonnen ook anderen protesten te organiseren uit solidariteit. Met Doorbraak deden we aan enkele van de demonstraties mee, en met dit beeldverslag willen we een indruk geven van wat er gebeurde en wat er allemaal leeft, vooral in de Oekraïense community in Nederland.

Donderdagochtend, Den Haag

Op donderdagochtend was er in Den Haag een al eerder georganiseerde actie tegen een aangekondigde wapenbeurs. De pakweg 40 deelnemers aan dat protest spraken zich vanzelfsprekend ook meteen uit tegen de Russische inval. Ze stonden voor de deur van de wapenlobby-organisatie Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIVD) en hadden veel spandoeken en actieborden bij zich. Een van de sprekers vertelde dat de NAVO 55 procent van alle militaire uitgaven wereldwijd doet. Er werden ook leuzen geroepen als “No war no warming” en “Geen bommen maar bomen”. Na afloop van de actie trok een aantal van de demonstranten richting de Russische ambassade om zich bij het protest daar aan te sluiten.

Meer beelden in dit twitterdraadje.

Donderdagmiddag, Den Haag

De hele middag demonstreerden er mensen bij de Russische ambassade tegen de inval. Op het hoogtepunt waren er ongeveer 150 deelnemers. Aan het einde van de middag liepen de demonstranten naar de Tweede Kamer om ook daar hun stem luid en duidelijk te laten horen.

Vrijdagmiddag, Rotterdam

De demonstratie daar begon om 17:00 uur met zo’n 50 mensen bij het stadhuis op de Coolsingel, waarna we richting de Erasmusbrug liepen. Op weg terug naar de Coolsingel was de groep al aangegroeid tot zo’n 200 tot 300 mensen.

Meer beelden in dit Twitterdraadje.

Zaterdagochtend, Nijmegen

Protest tegen de Russische inval in Oekraïne was er ook op zaterdagochtend op het Mariënburgplein in Nijmegen. Er waren goede sprekers en sterke leuzen. Mooi dat er ook Russen tegen de oorlog meededen!

Zaterdagmiddag, Den Haag

In Den Haag werd er gedemonstreerd bij het stadhuis, door misschien uiteindelijk wel 1000 mensen, voornamelijk Oekraïners aangevuld met enkele solidaire Nederlanders. Het hele centrum leek op een gegeven moment geel blauw te kleuren. Er waren geen partijen of andere organiserende officiële clubs en geen versterkt geluid, gewoon een spontane demonstratie van onderop. Er werden heel veel leuzen geroepen, veel in het Oekraïens, maar ook in het Engels, zoals “Stop war, stop Putin” en “Shelter our sky”.

Meer beelden in dit Twitterdraadje.

Zondagmiddag, Groningen

Op de Grote Markt demonstreerden zo’n 2.000 mensen (en we hoorden in Amsterdam op hetzelfde moment 15.000) tegen de inval door Rusland. Daarover was iedereen het eens, maar aan de actieborden en leuzen te horen leefden er wel verschillende ideeën over wat er zou moeten gebeuren. Er waren veel mensen, maar zeker niet iedereen, voor NAVO-ingrijpen. Er waren daarnaast ook meer principiële pacifisten. Extra indruk maakte het toen iemand “Bella Ciao” zong.

Steun ook Operation Solidarity, een Oekraïens initiatief van onderop.

Eric Krebbers