Enkele impressies van de klimaatcrisisdemonstratie gisteren

Naar verluidt zo’n veertigduizend mensen demonstreerden gisteren in Amsterdam tegen de klimaatcrisis en voor verregaande maatregelen om die tegen te houden. Heel veel mensen zijn zich tot in de diepste vezels bewust dat we hier en nu fundamentele veranderingen moeten doorvoeren. Het was moeilijk om echt een overzicht te krijgen, gezien de enorme massa’s mensen die door de stad trokken. Met Doorbraak liepen we op verschillende plekken in de stoet, en hopelijk geven de beelden een aardige indruk.

Het was een machtig idee om te weten dat er op dezelfde dag overal ter wereld gedemonstreerd werd, en dat we overduidelijk niet de enigen zijn die inzien dat het zo niet verder kan. Het is belangrijk dat we zo massaal de straat op gaan en blijven gaan, maar net zo belangrijk om ons te realiseren dat het verre van voldoende is.

De anti-kernwapendemonstraties van de jaren tachtig waren tot wel tien keer groter, en waren er eveneens op gericht om de mensheid te behoeden voor de ondergang. Maar ze hebben de plaatsing van nieuwe kernwapens niet weten tegen te houden, laat staan tot afschaffing van alle kernwapens geleid. De dreiging, een kernoorlog, is nog steeds levensgroot aanwezig. Het enige wat er op den duur gebeurde, is dat we er gewoon niet meer aan gingen denken, wat bij de huidige klimaatcrisis niet mogelijk is.

Naast steeds massalere demonstraties zijn ook discussies nodig over hoe nu verder. De politiek gaat ons niet uit zichzelf redden. We zullen hen moeten dwingen, en nog belangrijker: we zullen zelf de vervuilers moeten gaan aanpakken. Vervuilende productieprocessen moeten nú tot stilstand gebracht worden, en als de politiek het niet wil, dan moeten we het zelf doen.

De beweging zou massaal de methoden van organisaties als Code Rood en XR moeten gaan oppakken en daadwerkelijk, om te beginnen, de meest vervuilende industrieën moeten gaan platleggen. Door middel van onder meer stakingen, blokkades en boycots.

Eric Krebbers