Fascistische organisatoren van de Turkse festivals ontmaskerd in België en Nederland

Grijze Wolf Cemal Çetin op verkiezingstournee in Nederland
Grijze Wolf Cemal Çetin op verkiezingstournee in Nederland.

In België en Nederland worden aan de lopende band festivals en optochten georganiseerd door de Grijze Wolven. Die doen zich graag voor als multiculturele “bruggenbouwers”, maar steeds vaker vallen ze door de mand als de fascisten die ze werkelijk zijn.

In België was aan het begin van de week volop aandacht in de media voor een iftar-maaltijd die zaterdagavond was georganiseerd door Ülkü Ocagi Waterschei (Idealistische Haard Waterschei). Daar waren veel Turken, politici en andere genodigden bij aanwezig, waaronder ook de anti-racisme activist Abou JahJah. Dat de voorzitter van de Grijze Wolven in België, Ömer Zararsiz, op het podium in het Turks adviseerde om bij de komende Turkse presidentsverkiezingen op Erdoğan te stemmen en bij de parlementsverkiezingen op de fascistische MHP, dat hadden de meeste van de aanwezigen die geen Turks spreken niet in de gaten. Zoals wel vaker toonden de Turkse fascisten naar de eigen achterban een heel ander gezicht dan naar de niet-Turkse media, politici en bevolking. “Onze organisaties hier hebben tot doel een brug te slaan tussen de Turkse gemeenschap en België”, had Zararsiz tegen de aanwezige journalisten gezegd, “met politiek hebben we niets te maken”.

De journalisten reageerden verrast toen ze vertaald kregen wat hij gezegd had op het podium. Later erkende Zararsiz: “Ik ben een Grijze Wolf, heel zeker.” Hij is voorzitter van de Turkse Federatie België (TFB), de koepel van Ülkü Ocagi-verenigingen, zoals de Grijze Wolven zich in Turkije en elders noemen.

Jahjah was naar eigen zeggen aanwezig om de TFB een hart onder de riem te steken. De federatie was onder vuur komen te liggen nadat een SP.A-schepen (wethouder) van het Limburgse Heusden-Zolder, Engin Özdemir, bij een Grijze Wolven-optocht voorop bleek gelopen te hebben, naast voorlieden van die beweging. Özdemir werd bedolven onder kritiek en ontkende dat de optocht ook maar iets te maken zou hebben gehad met de Grijze Wolven. De organisatie van de optocht zou gewoon een Ottomaanse stoet hebben willen lopen. Over de politieke aard van die organisatie repte hij met geen woord.

Uit beelden (zie hierboven) die opdoken was het Grijze Wolven-karakter echter onmiskenbaar. We zien daarop ook een zaal versierd met bekende Grijze Wolven-symbolen en aan het woord komen Grijze Wolven-leiders. Hun speeches worden afgewisseld met bekende en minder bekende Grijze Wolven-artiesten die het podium betreden om racistische en haatzaaiende liederen aan de mens te brengen.

Het moet wel gezegd worden dat Özdemir niet het enige lid is van de sociaal-democratische SP.A die de laatste tijd in opspraak is gekomen vanwege zulke extreem-rechtse sympathieën. Het Vlaamse parlementslid Güler Turan gaat ook regelmatig op bezoek bij de TFB, te weten de Antwerpse afdeling Anvers Nord Ulku Ocagi.

Nederland

Ook de Turkse Federatie Nederland (TFN) is volop bezig met het organiseren van feesten en optochten met Ottomaanse Mehter Takimi-orkesten, waarbij veelvuldig de Turkse variant van “Sieg Heil”, het Grjze Wolven-gebaar, te zien is. Ook wordt ingezet op iftars en verkiezingsbijeenkomsten. Net als in België spreken de Grijze Wolven ook hier richting de Nederlandstalige publieke opinie graag van “carnavaleske” culturele activiteiten, terwijl het feitelijk gaat om ordinaire propagandafestivals. Ook hier doen politici van Turkse afkomst met extreem-rechtse sympathieën mee met de sociaal-democraten of andere partijen. Tot ze door de mand vallen. In Nederland hebben twee daarvan, Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, een eigen partij opgericht: DENK. De twee zijn graag geziene gasten bij iftars van Grijze Wolven. In België probeert Jahjah naar hun voorbeeld de partij Be.One van de grond te krijgen, en kennelijk zoekt ook hij daarvoor steun bij de Grijze Wolven.

DENK-oprichter Selçuk Öztürk (met baard en blauw pak) en Murat Gedik (derde van rechts) poseren op een Grijze Wolven-bijeenkomst
DENK-oprichter Selçuk Öztürk (met baard en blauw pak) en Murat Gedik (derde van rechts) poseren op een Grijze Wolven-bijeenkomst.

De TFN is wat minder open over de ideologische voorkeuren dan de Belgische zusterfederatie, maar ook hier voert men volop in het openbaar campagne namens de Grijze Wolven-partij MHP. De voormalige voorzitter van de confederatie van Turkse Federaties in Europa, Cemal Çetin, heeft zich voor de verkiezingen kandidaat gesteld voor de MHP. Hij gaat momenteel samen met de Nederlandse Grijze Wolven-voorzitter Murat Gedik de TFN-afdelingen langs.

Propagandaplaatje van Cemal Çetink, met links Murat Gedik
Propagandaplaatje van Cemal Çetink, met links Murat Gedik.

Die TFN-afdelingen doen zich graag voor als culturele organisaties, zoals we ook zien bij de organisatie van het Turkse festival in Arnhem van 22 tot en met 24 juni, maar het gaat feitelijk om hiërarchische en sterk met de MHP gelieerde organisaties. Dat komt tijdens de verkiezingsperiode nog duidelijker naar voren. We hebben te maken met de moederpartij MHP en haar aftakkingen, en met confederaties, federaties en lokale afdelingen in Europa. En daar vanuit voeren ze campagne, in nauw contact met Turkije.

Lofzang

Zo is Gedik te zien op de van Turks nationalisme druipende videoclip “Bozkurt Duruşlu” (“Iemand die Grijze Wolf uitstraalt”) van zanger Gökhan Tekin, hierboven. Het lied is een lofzang op Olcay Kılavuz, de leider van de Ülkü Ocakları, die kandidaat staat namens MHP. Op 2:26 minuten in de clip zien we Gedik en Kılavuz gezamenlijk op de foto.

Gedik (tweede van links) deze week op een Grijze Wolven-verkiezingsbijeenkomst
Gedik (tweede van links) deze week op een Grijze Wolven-verkiezingsbijeenkomst.

Tekin is een van de artiesten die optreedt op het Arnhemse festival en hij wordt online gepresenteerd als officiële TFN-artiest. Hij verzorgt optredens bij Grijze Wolven-bijeenkomsten in diverse landen in Europa.

Gokhan Tekin brengt de Grijze Wolven-groet
Gokhan Tekin brengt de Grijze Wolven-groet.

Hij brengt veelvuldig de Turkse Sieg Heil-groet, trad ook op tijdens de vorige editie van het jaarlijkse Arnhemse festival en was ook present bij de omstreden massale herdenking van de fascist Alparslan Türkeş in cultureel centrum Lindenberg in Nijmegen.

Gedik bij de massale fascistische herdenking in Lindenberg, waar het Grijze Wolven-gebaar je om de oren vloog
Gedik bij de massale fascistische herdenking in Lindenberg, waar het Grijze Wolven-gebaar je om de oren vloog.

De dagen dat het Arnhemse festival van dit jaar plaatsvindt, lijken een welbewuste strategische keuze. De demonstratie is precies op de dag dat in Turkije de verkiezingen plaatsvinden. De Grijze Wolven zullen het festival zeker, net als in België, gebruiken voor propagandadoelen.

Geweld

De Grijze Wolven hebben nauwe banden met het criminele milieu en zijn niet vies van liquidaties, aanslagen en geweld. Niet alleen in Turkije, maar ook in België en Nederland. Wie de Turkse staatsideologie met zijn nationalisme en militarisme afwijst, wie strijdt voor vrede en rechtvaardigheid en zich niet conformeert aan de heersende macht, die krijgt te maken met terreur, geweld en intimidatie door de Grijze Wolven. Die staan te allen tijde in trouwe dienst van de Turkse staat en treden crimineel en gewelddadig op tegen minderheden. In een artikel over Grijze Wolven in België in het Belgische weekblad Humo staat een overzicht van de aanslagen waaraan de Grijze Wolven zich schuldig hebben gemaakt. De liquidaties die ze namens de Turkse staat hebben gepleegd, maar die nooit zijn opgehelderd, zijn daar vanzelfsprekend niet in meegenomen.

Grijze Wolven-leider Devlet Bahçeli bezoekt de beruchte maffiabaas Alaattin Çakıcı in de Turkse gevangenis.
Grijze Wolven-leider Devlet Bahçeli bezoekt de beruchte maffiabaas Alaattin Çakıcı in de Turkse gevangenis.

Uit die lijst: in 1994 vielen honderden Grijze Wolven een vreedzame Koerdische mars in Brussel aan. In 1998 staken ze het Koerdisch Instituut, het Koerdisch Cultureel Centrum en een Assyrisch lokaal in Brussel in brand. In 2000 zetten Grijze Wolven een revolver op de slaap van een Nederlandse journalist tijdens een bijeenkomst in de toenmalige Grenslandhallen in Hasselt. In 2005 gooiden ze in Brussel brandbommen naar de kantoren van een pro-Koerdische partij. In 2006 kwamen ze met honderden samen in Sint-Joost-ten-Node en probeerden ze daar Koerdische gebouwen in brand te steken. Een paar maanden later sloegen ze na een verboden betoging de onafhankelijke Turkse journalist Mehmet Koksal in elkaar.

Ook in Nederland vonden regelmatig aanslagen plaats op Koerden, linkse activisten en vrouwen, aldus de Onderzoeksgroep Turks extreem-rechts en AFA. In 1979 werd in Nijmegen de linkse activist Kemal Güngörmüs tijdens een FNV-bijeenkomst doodgeschoten. In Deventer viel een grote groep Grijze Wolven een stand aan van vrouwen die een soldariteitsactie hielden met de Turkse zaterdagmoeders. Die kwamen in Turkije elke zaterdag op straat bij elkaar om aandacht te vragen voor hun verdwenen dierbaren. Ook proberen Grijze Wolven voortdurend Armeniërs te intimideren, zoals toen die een herdenkingsmonument voor de genocide onthulden in Almelo. Het momument staat nota bene op hun eigen terrein. Overigens kunnen we ook de anti-Armeense acties meerekenen van kleinere Azerische en Turkmeense Grijze Wolven-groepen.

Podia

Grijze Wolven opereren niet openlijk en tonen hun politieke ambities niet publiekelijk in het westen van Europa. De feiten zoals die recent in België en al langer door Doorbraak naar buiten worden gebracht, zouden moeten werken als een signaal voor lokale en landelijke organisaties om Grijze Wolven geen podium meer te bieden. Juist omdat ze een bedreiging vormen voor links, feministen en minderheden afkomstig uit Turkije. Anti-fascisten en andere linksen zullen daarom steeds naast deze groepen moeten staan om samen te vechten tegen het Turkse fascisme en niet gaan proberen om een dialoog aan te gaan. Het gaat immers om gevaarlijke en goed getrainde leugenaars.

Erdal Eren Adali

PS Voor degenen met een sterke maag: ruim zeven minuten lang fascistische groeten aan TFN van Grijze Wolven en Grijze Wolven-organisaties in verband met de herdenkingsbijeenkomst in Lindenberg. Ook de Arnhemse afdeling Ahmed Hoca Yesevi stuurde een Turkse Sieg Heil-groet naar TFN. De video wordt uiteraard op Facebook gedeeld door TFN-leider Murat Gedik en de Arnhemse voorzitter Ibrahim Gunay. Onderaan bedankt Gunay iedereen die heeft meegeholpen met het organiseren van de bijeenkomst.En voor wie dit overleefd heeft nog een lachwekkende nationalistische videoclip van Gökhan Tekin. Nationalistische Turken menen dat zowat alle bewoners en alle gebieden tussen Turkije en China Turks zijn (panturkisme), en koketteren graag met klederdrachten uit een mythisch verleden.

PPS Niet alleen de MHP jaagt op stemmen in Nederland. Turkse Nederlanders hebben vandaag opnieuw thuis een brief (zie hieronder) ontvangen van de Turkse president Erdoğan om op zijn AKP te stemmen. De moslimfundamentalistische, nationalistische en neo-liberale partij heeft de adresgegevens zeer waarschijnlijk via de Turkse ambassade verkregen. Linkse, feministische, Koerdische, Armeense en alevitische Nederlanders met een Turkse achtergrond hebben eerder al aangegeven het een bijzonder onveilig idee te vinden dat Nederlandse AKP-ers over hun adres beschikken. SP-Kamerlid Sadet Karabulut stelde hierover in 2015 vragen. In zijn brief schrijft Erdoğan dat hij trots is op de Turken in Nederland omdat die als geen ander de democratische vorderingen (!) en economische groei van Turkije zouden zien. Ook onderwijs, gezondheid en buitenlandse betrekkingen zouden een sprong hebben gemaakt. Verder zou het consulaat de diaspora betere diensten leveren, waardoor die nu net als de andere Turkse burgers wordt behandeld. “Om onze kinderen op te voeden met onze cultuur, taal, en religie hebben we duizenden leerkrachten en godsdienstgeleerden naar het buitenland gestuurd”, schrijft hij ook. “Dankzij ons kunnen jullie na vijftig jaar daar waar jullie zijn stemmen.” En “het was dankzij jullie dat het presidentieel systeem is ingevoerd na het referendum van 16 april 2017.” Met jullie staan gaan we een start maken met dat systeem na 24 juni, aldus Erdoğan. Hij belooft voor de Turken in binnen- en buitenland na zestien jaar dienst ook nu weer een sterk Turkije, een sterke regering en een sterk parlement. In Duitsland hebben mensen met een Turkse achtergrond een vergelijkbare brief ontvangen.

De brief van Erdoğan (pagina 1)
De brief van Erdoğan (pagina 1)
De brief van Erdoğan (pagina 2)
De brief van Erdoğan (pagina 2)