Massale Turkse fascistische herdenking in cultureel centrum de Lindenberg in Nijmegen

Spandoek met de Grote Leider
Spandoek met de Grote Leider.

Op zondag 8 april organiseerde de extreem-rechtse Turkse Federatie Nederland (TFN) weer de jaarlijkse herdenkingsdag van hun “Başbuğ” (“Grote Leider”) Alparslan Türkeş. Die wordt ook wel de führer van het Turkse fascisme genoemd. De TFN (HTF in het Turks) is de Nederlandse tak van de Turkse Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), beter bekend onder de naam Grijze Wolven. Opmerkelijk was dat de federatie voor de herdenking probleemloos ruimte kon huren bij het Nijmeegse kunst- en cultuurcentrum de Lindenberg. De Grijze Wolven doen de laatste tijd verwoede pogingen om salonfähig te worden.

Op de website van het progressieve centrum staat nota bene: “De Lindenberg is het Nijmeegse huis voor de kunsten waar alles kan. Kunst en cultuur kennen geen grenzen. De Lindenberg komt, waar mogelijk, aan deze onbegrensde wereld tegemoet door ruimte te bieden aan nieuwe initiatieven en open te staan voor creatieve ideeën. We willen midden in de samenleving staan en iedereen in aanraking brengen met kunst en cultuur, ook zij die daarmee niet zijn opgegroeid.” Met het verwelkomen van deze fascistische gasten heeft het centrum inderdaad alle grenzen overschreden. Noch voor “creatieve ideeën” noch voor enige “kunst en cultuur” moeten we zijn bij deze extreem gewelddadige groepering, die ook zich niet vies toont van antisemitisme.

Coup

Türkeş was de leider van de eerste Turkse coup, van 27 mei 1960, waarbij de toenmalige minister-president Adnan Menderes en twee ministers werden opgehangen. In de periode daarop vonden vele moordpartijen plaats op linkse mensen en minderheden. De MHP staat naast haar moordzucht vooral ook bekend om haar maffiose praktijken, drugshandel en liquidaties.

De zaal van de Lindenberg tot de nok toe vol met facisten die de Grijze Wolven-groet brengen.
De zaal van de Lindenberg tot de nok toe vol met fascisten die de Grijze Wolven-groet brengen.

Grijze Wolven oefenen een grote invloed uit op de Turkse gemeenschap in Nederland, achten Turken een superieur “ras” en keren zich tegen Koerden, alevieten en links. Ook verzetten Grijze Wolven zich tegen de integratie van Turkse migranten, omdat zij dat zien als een onaanvaardbare aantasting van de Turkse identiteit. Verder ijvert men voor een Groot-Turks Rijk dat zich zou moeten uitstrekken van grofweg de Chinese Muur tot Wenen. Men probeert monopolieposities in Turkse verenigingen te verwerven, poogt moskeeën onder controle te krijgen, mobiliseert en indoctrineert jongeren, en onderdrukt de lobby ter erkenning van de Armeense genocide.

De TFN-afdelingen in heel het land houden op de sterfdag van hun başbuğ lokale herdenkingsbijeenkomsten om hem te eren. Aan jongere en oudere generaties wordt hij ten voorbeeld gesteld en men roemt zijn onvergetelijke politieke verdiensten voor zijn land. Bij de landelijke bijeenkomst in Nijmegen was het voltallige bestuur aanwezig. Er hingen grote spandoeken met foto’s van Türkeş en TFN-voorzitter Murat Gedik hield een vurige speech over de vlekkeloze politieke loopbaan van zijn başbuğ. Er waren tientallen Turkse vlaggen en de bekende Grijze Wolven-groet was veelvuldig te zien.

De bijeenkomst lijkt vooraf zorgvuldig te zijn geheim gehouden. Openbare oproepen waren er niet te zien. Vast en zeker om eventuele protesten (zoals in onder meer 2001, 2002, 2008, 2008 en 2009) te voorkomen. Het kan zijn dat de directie van de Lindenberg niet wist waaraan men begon en zich op de dag zelf rot is geschrokken, maar daar heeft men dan in het openbaar niets van laten merken. Het is een schande dat het centrum ruimte heeft geboden aan openlijke fascisten en criminelen, en zo heeft meegewerkt aan de verdere opbouw van de Turkse fascistische beweging in Nederland. Een excuus aan hun slachtoffers, en een belofte dat het niet meer zal voorkomen, zou dan ook wel het minste gebaar zijn dat is te verwachten van een ‘progressief’ centrum.

Grijze Wolven-jongeren brengen trots hun fascistische groet op het podium.
Grijze Wolven-jongeren brengen trots hun fascistische groet op het podium.

Burgemeesters

De Grijze Wolven zijn de afgelopen maanden trouwens hard bezig om zichzelf salonfähig te maken. Zo brachten ze op 24 februari een bezoekje aan burgemeester Andries Heidema van Deventer. Volgens de fascisten was Heidema tevreden over het bezoek en zou hij de TFN voortaan voor belangrijke vergaderingen uitnodigen.

Deventer burgemeester omringd door Turkse fascisten
Deventer burgemeester omringd door Turkse fascisten

Eerder werden de Grijze Wolven al met open armen ontvangen door burgemeesters als Eberhard van der Laan (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Onno van Veldhuizen (Enschede), Achmed Marcouch (Arnhem) en Wouter Kolff (Dordrecht).

Begin maart schoven in Deventer politici van het CDA en DENK doodleuk aan bij een verkiezingsbijeenkomst van de lokale TFN-afdeling. Op de bijgaande foto’s zien we boven de CDA-banner een poster met een Grijze Wolf. De sprekers zagen links een groot rood spandoek met daarop onder Mustafa Kemal Atatürk links Türkeş en rechts de huidige MHP-leider Devlet Bahçeli. Achterin hing een blauwe poster met een Grijze Wolf.

Links boven de CDA-banner een Grijze Wolf.
Links boven de CDA-banner een Grijze Wolf.
Links op het spandoek Türkeş en Bahçeli, achterin een blauwe vlag met een Grijze Wolf en rechts een Ottomaanse vlag.
Links op het spandoek Türkeş en Bahçeli, achterin een blauwe vlag met een Grijze Wolf en rechts een Ottomaanse vlag.

Vooraf aan de landelijke verkiezingen vorig jaar waren het CDA en DENK ook al te gast bij de Grijze Wolven. Op de foto’s uit Rotterdam zien we DENK-oprichter Selçuk Öztürk, CDA-er Kaya Turan Koçak en PvdA-er Emine Bozkurt op een TFN-bijeenkomst. (Bozkurt betekent grappig genoeg Grijze Wolf!)

DENK-oprichter Selçuk Öztürk bij de Grijze Wolven.
DENK-oprichter Selçuk Öztürk bij de Grijze Wolven.
CDA-er Kaya Turan Koçak bij de Grijze Wolven.
CDA-er Kaya Turan Koçak bij de Grijze Wolven.
PvdA-er Emine Bozkurt bij de Grijze Wolven. (Ook Aydın Peksert, ex-NIDA en momenteel DENK, was aanwezig, vooraan in de blauwe trui.)
PvdA-er Emine Bozkurt bij de Grijze Wolven. (Ook Aydın Peksert, ex-NIDA en momenteel DENK, was aanwezig, vooraan in de blauwe trui.)

DENK is sowieso niet vies van bezoek aan fascistische partijen. Hier poseert Tunahan Kuzu voor een foto van Muhsin Yazıcıoğlu, oprichter van de BBP, een MHP-afsplitsing. BBP streeft naar een samengaan van Turks extreem nationalisme met moslimfundamentalisme.

DENK-oprichter Tunahan Kuzu poseert voor een foto van Muhsin Yazıcıoğlu, oprichter van de BBP, een afsplitsing van de Grijze Wolven.
DENK-oprichter Tunahan Kuzu poseert voor een foto van Muhsin Yazıcıoğlu, oprichter van de BBP, een afsplitsing van de Grijze Wolven.

“Fancy fair”

Afgelopen weekeinde was er in Dordrecht trouwens nog een driedaagse Grijze Wolven-“kermes”. Voor de Nederlandse bühne noemen ze het een “multiculturele fancy fair”. Maar het is een fascistisch feestje, waar Koerdische, alevitische, Armeense of linkse Turken zich verre van zullen houden. Er is vaak veel propaganda, onder meer via orkesten die Ottomaanse marsmuziek spelen.

Fascistische kermis
Fascistische kermis

Komende zondag is er in Tiel ook zo’n feest, een “open dag”. “Iedereen is van harte welkom”, aldus de fascisten die zo het imago van hun organisatie willen opkrikken. Op de twee posters is ook te zien dat tientallen bedrijven er niet van terugschrikken om zulke extreem-rechtse bijeenkomsten te sponsoren.

Fascistische "open dag" in Tiel.
Fascistische “open dag” in Tiel.

Erdal Eren Adali