Spandoek met de Grote Leider

Spandoek met de Grote Leider.

Op zondag 8 april organiseerde de extreem-rechtse Turkse Federatie Nederland (TFN) weer de jaarlijkse herdenkingsdag van hun “Başbuğ” (“Grote Leider”) Alparslan Türkeş. Die wordt ook wel de führer van het Turkse fascisme genoemd. De TFN (HTF in het Turks) is de Nederlandse tak van de Turkse Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), beter bekend onder de naam Grijze Wolven. Opmerkelijk was dat de federatie voor de herdenking probleemloos ruimte kon huren bij het Nijmeegse kunst- en cultuurcentrum de Lindenberg. De Grijze Wolven doen de laatste tijd verwoede pogingen om salonfähig te worden.

Op de website van het progressieve centrum staat nota bene: “De Lindenberg is het Nijmeegse huis voor de kunsten waar alles kan. Kunst en cultuur kennen geen grenzen. De Lindenberg komt, waar mogelijk, aan deze onbegrensde wereld tegemoet door ruimte te bieden aan nieuwe initiatieven en open te staan voor creatieve ideeën. We willen midden in de samenleving staan en iedereen in aanraking brengen met kunst en cultuur, ook zij die daarmee niet zijn opgegroeid.” Met het verwelkomen van deze fascistische gasten heeft het centrum inderdaad alle grenzen overschreden. Noch voor “creatieve ideeën” noch voor enige “kunst en cultuur” moeten we zijn bij deze extreem gewelddadige groepering, die ook zich niet vies toont van antisemitisme.

Coup

Türkeş was de leider van de eerste Turkse coup, van 27 mei 1960, waarbij de toenmalige minister-president Adnan Menderes en twee ministers werden opgehangen. In de periode daarop vonden vele moordpartijen plaats op linkse mensen en minderheden. De MHP staat naast haar moordzucht vooral ook bekend om haar maffiose praktijken, drugshandel en liquidaties.

De zaal van de Lindenberg tot de nok toe vol met facisten die de Grijze Wolven-groet brengen.

De zaal van de Lindenberg tot de nok toe vol met fascisten die de Grijze Wolven-groet brengen.

Grijze Wolven oefenen een grote invloed uit op de Turkse gemeenschap in Nederland, achten Turken een superieur “ras” en keren zich tegen Koerden, alevieten en links. Ook verzetten Grijze Wolven zich tegen de integratie van Turkse migranten, omdat zij dat zien als een onaanvaardbare aantasting van de Turkse identiteit. Verder ijvert men voor een Groot-Turks Rijk dat zich zou moeten uitstrekken van grofweg de Chinese Muur tot Wenen. Men probeert monopolieposities in Turkse verenigingen te verwerven, poogt moskeeën onder controle te krijgen, mobiliseert en indoctrineert jongeren, en onderdrukt de lobby ter erkenning van de Armeense genocide.

De TFN-afdelingen in heel het land houden op de sterfdag van hun başbuğ lokale herdenkingsbijeenkomsten om hem te eren. Aan jongere en oudere generaties wordt hij ten voorbeeld gesteld en men roemt zijn onvergetelijke politieke verdiensten voor zijn land. Bij de landelijke bijeenkomst in Nijmegen was het voltallige bestuur aanwezig. Er hingen grote spandoeken met foto’s van Türkeş en TFN-voorzitter Murat Gedik hield een vurige speech over de vlekkeloze politieke loopbaan van zijn başbuğ. Er waren tientallen Turkse vlaggen en de bekende Grijze Wolven-groet was veelvuldig te zien.

De bijeenkomst lijkt vooraf zorgvuldig te zijn geheim gehouden. Openbare oproepen waren er niet te zien. Vast en zeker om eventuele protesten (zoals in onder meer 2001, 2002, 2008, 2008 en 2009) te voorkomen. Het kan zijn dat de directie van de Lindenberg niet wist waaraan men begon en zich op de dag zelf rot is geschrokken, maar daar heeft men dan in het openbaar niets van laten merken. Het is een schande dat het centrum ruimte heeft geboden aan openlijke fascisten en criminelen, en zo heeft meegewerkt aan de verdere opbouw van de Turkse fascistische beweging in Nederland. Een excuus aan hun slachtoffers, en een belofte dat het niet meer zal voorkomen, zou dan ook wel het minste gebaar zijn dat is te verwachten van een ‘progressief’ centrum.

Grijze Wolven-jongeren brengen trots hun fascistische groet op het podium.

Grijze Wolven-jongeren brengen trots hun fascistische groet op het podium.

Burgemeesters

De Grijze Wolven zijn de afgelopen maanden trouwens hard bezig om zichzelf salonfähig te maken. Zo brachten ze op 24 februari een bezoekje aan burgemeester Andries Heidema van Deventer. Volgens de fascisten was Heidema tevreden over het bezoek en zou hij de TFN voortaan voor belangrijke vergaderingen uitnodigen.

Deventer burgemeester omringd door Turkse fascisten

Deventer burgemeester omringd door Turkse fascisten

Eerder werden de Grijze Wolven al met open armen ontvangen door burgemeesters als Eberhard van der Laan (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Onno van Veldhuizen (Enschede), Achmed Marcouch (Arnhem) en Wouter Kolff (Dordrecht).

Begin maart schoven in Deventer politici van het CDA en DENK doodleuk aan bij een verkiezingsbijeenkomst van de lokale TFN-afdeling. Op de bijgaande foto’s zien we boven de CDA-banner een poster met een Grijze Wolf. De sprekers zagen links een groot rood spandoek met daarop onder Mustafa Kemal Atatürk links Türkeş en rechts de huidige MHP-leider Devlet Bahçeli. Achterin hing een blauwe poster met een Grijze Wolf.

Links boven de CDA-banner een Grijze Wolf.

Links boven de CDA-banner een Grijze Wolf.

Links op het spandoek Türkeş en Bahçeli, achterin een blauwe vlag met een Grijze Wolf en rechts een Ottomaanse vlag.

Links op het spandoek Türkeş en Bahçeli, achterin een blauwe vlag met een Grijze Wolf en rechts een Ottomaanse vlag.

Vooraf aan de landelijke verkiezingen vorig jaar waren het CDA en DENK ook al te gast bij de Grijze Wolven. Op de foto’s uit Rotterdam zien we DENK-oprichter Selçuk Öztürk, CDA-er Kaya Turan Koçak en PvdA-er Emine Bozkurt op een TFN-bijeenkomst. (Bozkurt betekent grappig genoeg Grijze Wolf!)

DENK-oprichter Selçuk Öztürk bij de Grijze Wolven.

DENK-oprichter Selçuk Öztürk bij de Grijze Wolven.

CDA-er Kaya Turan Koçak bij de Grijze Wolven.

CDA-er Kaya Turan Koçak bij de Grijze Wolven.

PvdA-er Emine Bozkurt bij de Grijze Wolven. (Ook Aydın Peksert, ex-NIDA en momenteel DENK, was aanwezig, vooraan in de blauwe trui.)

PvdA-er Emine Bozkurt bij de Grijze Wolven. (Ook Aydın Peksert, ex-NIDA en momenteel DENK, was aanwezig, vooraan in de blauwe trui.)

DENK is sowieso niet vies van bezoek aan fascistische partijen. Hier poseert Tunahan Kuzu voor een foto van Muhsin Yazıcıoğlu, oprichter van de BBP, een MHP-afsplitsing. BBP streeft naar een samengaan van Turks extreem nationalisme met moslimfundamentalisme.

DENK-oprichter Tunahan Kuzu poseert voor een foto van Muhsin Yazıcıoğlu, oprichter van de BBP, een afsplitsing van de Grijze Wolven.

DENK-oprichter Tunahan Kuzu poseert voor een foto van Muhsin Yazıcıoğlu, oprichter van de BBP, een afsplitsing van de Grijze Wolven.

“Fancy fair”

Afgelopen weekeinde was er in Dordrecht trouwens nog een driedaagse Grijze Wolven-“kermes”. Voor de Nederlandse bühne noemen ze het een “multiculturele fancy fair”. Maar het is een fascistisch feestje, waar Koerdische, alevitische, Armeense of linkse Turken zich verre van zullen houden. Er is vaak veel propaganda, onder meer via orkesten die Ottomaanse marsmuziek spelen.

Fascistische kermis

Fascistische kermis

Komende zondag is er in Tiel ook zo’n feest, een “open dag”. “Iedereen is van harte welkom”, aldus de fascisten die zo het imago van hun organisatie willen opkrikken. Op de twee posters is ook te zien dat tientallen bedrijven er niet van terugschrikken om zulke extreem-rechtse bijeenkomsten te sponsoren.

Fascistische "open dag" in Tiel.

Fascistische “open dag” in Tiel.

Erdal Eren Adali


 1. De Lindenberg # 1 
  8 maanden geleden

  De Lindenberg betreurt deze gebeurtenis ten zeerste en was niet op de hoogte van de aard van deze bijeenkomst. Zie onze website voor onze officiele reactie: https://www.delindenberg.com/nieuws/lindenberg-betreurt-bijeenkomst-tfn/

 2. Hans Naaktloper # 2 
  8 maanden geleden

  De oplossing is zo simpel, maar dat vraagt van links nederland een offer, namelijk de wetenschap te erkennen dat wanneer mensen bijeenkomsten organiseren en zich in geheimtaal met een beperkte groep wensen te communiceren, er dan een boodschap wordt uitgedragen die uitdrukkelijk niet bedoeld is voor algemeen gebruik. De oplossing is dat alle manifestaties in een taal worden geuit die verstaanbaar is voor de meeste mensen in dit land, nederlands dus.

  Ik zeg dit niet omdat ik zo gehecht ben aan dat nederlands. wat mij betreft gaan we over op engels vanwege het veel grotere bereik, maar dát is dan ook mijn argument, het gaat om bereik. Grijze wolven willen expliciet geen bereik in kringen die kritisch staan tegenover hen.

  Dit is precies wat Theo bedoelde met de vijfde colonne.

 3. Eric # 3 
  8 maanden geleden

  Nee Hans, dat is geen oplossing en al helemaal geen linkse.

  De enige werkelijke oplossing voor het probleem van de Grijze Wolven, ja voor fascisme in het algemeen, is strijd van onderop ertegen. Niet het opleggen van een standaardtaal, welke dan ook, aan alle inwoners van een land. Dat brengt nog meer narigheid: alleen door het element van dwang in je ‘oplossing’. Want dat betekent dat de staat, die dat dan zal moeten afdwingen, overal bij zal moeten zijn om mee te luisteren. Met jouw ‘oplossing’ maak je het nadrukkelijk alleen de Turks-Nederlandse fascisten moeilijker en niet de witte Nederlandse.

  Theo (van Gogh, neem ik aan) was een irritant reactionair mannetje en zijn opmerking was bedoeld om hele groepen mensen te stigmatiseren. Op een anti-racistische site een racist quoten om je punt te maken, gaat je niet echt helpen om mensen te overtuigen…

 4. Hans Naaktloper # 4 
  8 maanden geleden

  @Eric
  Het blijft een taboe, dat taaldingetje, terwijl het heel logisch is dat je eist van mensen om zich niet uit te drukken in geheimtaal als de boodschap voor iedereen bedoeld zou zijn. Grijze wolven maken misbruik van een openbare gelegenheid, hun boodschap is agressie tegen diezelfde openheid. Mensen kunnen zich verenigen in taal (esperanto) of dat uitdrukkelijk niet doen, maar kijk niet raar op als je anders behandeld wordt als je anderen buitensluit door je in geheimtaal uit te drukken.

  Theo van Gogh was een van de meest onbegrepen mensen, vooral door linksisten werd hij niet begrepen Als je alles wat je niet begrijpt en wat schuurt irritant noemt dan lijk je meer op de grijze wolven dan je zelf zal kunnen inzien. Als je je te ver in de grijze wolven- dialectiek laat meeslepen dan kan het gebeuren dat je kritiek of spot op islam of islamisten tot racisme gaat verklaren, wat uiteraard onzin is. Theo was een kunstenaar en een provocateur, hij liet op een harde wijze zien hoe mensen zichzélf stigmatiseren, privilegeren en buitensluiten.

  Racisten maken vanwegen hun racisme graag misbruik van de door vrijdenkers geuite aanval op islam, dat maakt de kritiek op islam niet tot racisme.

 5. Eric # 5 
  8 maanden geleden

  Hans, de Grijze Wolven hebben in Turkije altijd achter een verbod op het openbaar spreken van het Koerdisch gestaan, tragisch dat jij nu precies hetzelfde wilt opleggen aan Turkse Nederlanders (“spreek Nederlands!”). In Turkije maakte dat beleid onderdeel uit van een racistische, nationalistische zeer gewelddadige campagne van de staat. In Nederland is de staat ook al decennia bezig mensen verplichtingen op te leggen aan de hand van een racistisch en nationalistisch (en uiteindelijk ook gewelddadig) ‘integratiebeleid’. Jammer dat je de zelf de nogal voor de hand liggende overeenkomsten niet ziet. Sowieso beetje raar om de Turkse taal een “geheimtaal” te noemen, op z’n minst nogal eurocentristisch.

  “Linksisten” is een door extreem-rechts verzonnen begrip om hun tegenstanders is diskrediet te brengen. Net als andere extreem-rechtsen maak jij kennelijk graag van linksen een karikatuur: we zouden dingen niet begrijpen en ze dan simpelweg maar irritant noemen. Maar we begrepen Van Gogh heel goed: hij was overduidelijk een racist. Eenzijdige kritiek op een relatief machteloze religieuze minderheid leveren is inderdaad racistisch en heeft niets met kunst te maken. Het via het onzinbegrip ‘zelfstigmatiseren’ tot daders maken van de slachtoffers van racisme is hoogst onsmakelijk.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*