Gemeente Midden-Groningen: raadsleden weten niet te ontkomen aan anti-Zwarte Piet-activisten

Op de eerste verdieping in het gemeentehuis.

Afgelopen donderdag heeft een groep activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en Extinction Rebellion een sit-in gehouden bij een raadsvergadering van de gemeente Midden-Groningen. Hiermee riepen de activisten op om een einde te maken aan anti-zwart racisme bij de intochten in onder andere Hoogezand en Slochteren. Dat was na een oproep van inwoners van Midden-Groningen, die zich onder meer vanwege de Zwarte Pieten niet welkom voelen in de gemeente.

Zodra de demonstranten de zaal in liepen, probeerden sommige van de aanwezige raadsleden de actie te stoppen. Op de vergadering was de commissaris van de koning aanwezig om te praten over het profiel van een nieuwe burgemeester. Een aantal raadsleden gaf daarom het strategische advies om voor de actie een andere vergadering te kiezen, blijkbaar omdat deze materie te bijzonder was om te laten verstoren. Dat advies werd in de wind geslagen, waarna KOZP-activist Jerry Afriyie zijn toespraak begon.

In de raadzaal

Veel van de raadsleden kozen daarop het hazenpad, en anderen lieten weten dat de actie “onstrategisch” zou zijn en dat de demonstranten zo “hun doel voorbij gingen”. Waarom een protest in een gemeente waar blackface nog steeds wordt gebruikt dan z’n doel voorbij zou gaan, konden ze niet uitleggen.

Raadsleden vluchten

Uiteindelijk besloot de raad om de vergadering voort te zetten op een andere verdieping van het gemeentehuis, achter gesloten deuren. Men trok zich niets aan van het beginsel dat raadsvergaderingen altijd openbaar moeten zijn. Twee niet-witte raadsleden bleven in eerste instantie achter om te praten, maar werden geroepen om met de rest in beslotenheid verder te vergaderen. Afriyie maakte duidelijk dat ze door hun witte collega’s misbruikt werden om de demonstranten te sussen. Wat natuurlijk niet het doel was van beide raadsleden, zo voegde hij toe,

In gesprek met de even achtergebleven raadsleden

De demonstranten volgden de raadsleden naar hun nieuwe vergaderzaal, waar ze door het bonzen op ramen en deuren de aandacht bleven trekken. Daarbij werden ook leuzen als “Wij willen gehoord worden!”, “Midden-Groningen schaam je!” en natuurlijk “Kick out Zwarte Piet!”.

Aandacht trekken van de raadsleden in hun tweede zaal

Vervolgens arriveerde een aantal politieagenten, die nadrukkelijk aanwezig waren maar niet ingrepen.

Politie

De beveiliging meldde dat de verdieping van de tweede zaal “privé-gebied” zou zijn. De demonstranten hadden zich daardoor niet tegen laten houden. Vorderingen van de beveiliging om te vertrekken hadden geen effect, hoewel sommige demonstranten wel enkele stappen opzij deden om binnen het officiële ’toegestane’ gebied te gaan staan.

Burgemeester komt

Toen intimidatie geen effect bleek te hebben, kwam burgemeester Adriaan Hoogendoorn opdraven. Die was niet bij de raadsvergadering, maar was thuis gebeld om de gemeenteraad te komen ontzetten. Hij ging in gesprek met de actievoerders, en ze kwamen overeen dat ze gehoord zouden worden en hun eisen mochten aanbieden.

Daarop ging iedereen terug naar de raadszaal. Een opgefokt raadslid maakte duidelijk dat hij zichzelf zou verdedigen als de activisten hem “met één vinger” zouden aanraken. De held hoefde niet in actie te komen, gezien het volkomen vreedzame karakter van de actie.

Eenmaal weer beneden mocht Afriyie zijn verhaal doen. Hij sloot af door het convenant van KOZP te overhandigen aan burgemeester Hoogendoorn. Die voelde de behoefte om nog even een klap na te geven door te dreigen dat hij een volgende actie niet meer zou “gedogen”. In hoeverre hij de actie ter plekke had ‘gedoogd’, was voor veel aanwezigen niet duidelijk. Daarop beloofde Afriyie dat KOZP en XR terug zouden komen als blackface een probleem zou blijven binnen de gemeente. Vervolgens vertrokken de demonstranten al leuzen roepend naar buiten. Buiten riep Afriyie nog op om zaterdag 25 november naar Slochteren te komen, om daar te demonstreren tegen blackface bij de intocht.

Cornelia Hefting en Bo Salomons