Ook Slochteren weet nu dat Zwarte Piet onacceptabel is (beeldverslag)

Een verademing, dat was het KOZP-protest in Slochteren. Vooral voor de activisten die een week eerder ook al tegen Zwarte Piet geprotesteerd hadden in De Lier. Dit keer geen regen aan projectielen. En zo konden we zonder gevaar een duidelijke statement maken dat anti-zwart racisme niet acceptabel is, ook niet in Midden-Groningen.

We hadden liever nog wat dichterbij de intocht gestaan, maar het is uitgesloten dat het ook maar een van de aanwezigen bij de blackface-‘festiviteit’ ontgaan is dat daar een groot probleem mee is. De meer dan honderd anti-racisten schreeuwden een uur lang hun kelen schor met leuzen, zoals altijd gesteund door Rhythm of Resistance. Mede ook door hun dwingende ritmes kreeg de demonstratie op het einde zelfs nog een beetje het karakter van een swingend feestje.

Protest en plezier, wat wil een activist nog meer? Dat Zwarte Piet verdwijnt vanzelfsprekend, en in die richting zijn we dit jaar weer reuzenstappen aan het zetten, vooral dankzij de organisatoren van KOZP en de vele mensen in het land die zich allemaal op hun manier inzetten om hun gemeente Zwarte Piet-vrij te maken, en daar soms even steun bij vragen van KOZP, zoals ook enkele inwoners van Slochteren gedaan hadden.

Eric Krebbers

Mooie paraplu’s, waren deze keer niet nodig tegen regen of eieren.
Lokale pietofielen groeten ons.
Er was nogal wat politie aanwezig, naar aanleiding ook van het recent verschenen rapport over het pro-Zwarte Piet-geweld van vorig jaar in Staphorst.
Iemand liet een bedankje achter op een van de politiebusjes.