Gemeente Oude IJsselstreek schrapt eigenhandig recht op bijstandsuitkering: alle baanlozen aan de dwangarbeid

Hoewel de gemeente nog in gesprek moet met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, worden vanaf 1 januari 600 bijstandsgerechtigden in Oude IJsselstreek gedwongen tot onbetaald werken voor een baas. En als dat niet lukt, moeten ze onbetaald werken in “maatschappelijke banen”. Voor baanlozen die “niet mee willen werken” moet de gemeente nog iets bedenken. Ook nieuwe bijstandsaanvragers moeten een “arbeidscontract” ondertekenen met de gemeente. De FNV ziet het project niet zitten. En uiteraard zijn ook wij tegen het schrappen van het recht op een uitkering en tegen dit grote dwangarbeidproject!

“Het college wil geen uitkeringen meer verstrekken, maar ervoor zorgen dat mensen werken vanuit het principe dat iedereen recht op werk heeft en dat werk moet lonen.”

Dit tewerkstellingsproject moet worden ondergebracht in een onderneming met de voorlopige werknaam: Oude IJsselstreek BV. Binnen die BV zijn baanlozen niet meer bijstandsgerechtigd en baanloos, maar “werknemers. Deze werknemers krijgen dus een salaris, ze krijgen vrije dagen, ze moeten zich ziek melden, ze hebben een leidinggevende, ze hebben collega’s en ze hebben werk te verrichten.”

“Wij vinden dat mensen geen recht op een uitkering hebben, maar recht op werk”, aldus wethouder Bert Kuster van Lokaal Belang.

De bijstandsuitkering is in deze geen uitkering meer, maar een “salaris”. “De hoogte van het salaris moet overeenkomen met de voor de inwoner geldende uitkeringsnorm. Dat betekent dat Oude IJsselstreek gaat werken met deeltijd-overeenkomsten.” De gemeente weet verdomde goed dat een bijstandsuitkering ver onder het minimumloon ligt (30 procent minder), en daarom moeten baanlozen dan maar aan de deeltijd-dwangarbeid?!

De onbetaalde “werknemer” heeft verplichtingen, zoals ziek melden. Is dat alles, ziek melden? Neuh: “Wij zijn ook duidelijk over waar onze grenzen liggen, welk gedrag wij niet acceptabel vinden en wat de consequenties van dergelijk gedrag zijn.” Dat ruikt naar strafkortingen en andere disciplineringsmaatregelen, zoals we die kennen van het bijstandsregime, al roept wethouder Kuster heel hard dat het allemaal niet verplicht is. Baanlozen verplichten tot het tekenen van een arbeidsovereenkomst incluis allerlei verplichtingen in plaats van het toekennen van recht op bijstand is nondeju een grote schande!

De “leidinggevende” is een ambtenaar (of zo) die de dwangarbeiders aan het werk moet zetten, controleren en disciplineren, de collega´s zijn ook gedwongen “werknemers” en het werk is onbetaalde rechteloze arbeid voor wat voor bedrijf, instelling, wijk of organisatie dan ook.

De gemeente Oude IJsselstreek combineert het bijstandsregime met “arbeidsrecht”, zo stelt men zelf. Heeft een bedrijf goedkope onmachtig gemaakte arbeiders nodig, kom ze hier maar halen met een portie loonkostensubsidie en laten we ook gelijk de wegbezuinigde banen in de maatschappelijke sector door onbetaalde “werknemers” invullen, waarmee we de eerste gemeente in Nederland zijn die volledige ‘werkgelegenheid’ kent. Of: het probleem van de baanloosheid eindelijk opgelost!

De voltallige raad stemde voor het uitvoeringsprincipe van het tewerkstellingsproject van uitkeringsgerechtigden.

De FNV ziet het dwangarbeidproject niet zitten. “We zullen niet meewerken aan een (nieuwe) tussenvorm”, schrijven Naïma el Moussati (bestuurder FNV Uitkeringsgerechtigden) en Wilco Veldhorst (bestuurder) in een mail aan de gemeenteraad. De vakbondsbestuurders wijzen de raad op het arbeidsrecht dat onverkort van toepassing zou moeten zijn als mensen werken in een baan. En meer offensief voegen ze daaraan toe dat het huidige minimumloon ook nog eens te laag is om van te leven, en dat er daarom een #voor14-campagne loopt.

En bedenk: als het minimumloon te laag is om van te leven, wat stellen de gemeente en de bond zich dan voor bij een leven van een bijstandsuitkering?

Het lijkt erop dat de FNV in de startblokken staat om ter plekke een tegengeluid te organiseren: “Wij zullen onze leden in de gemeente vragen wat zij van de plannen vinden.” Mooi zo! Wat bovenal beklijft, is de ongelofelijke arrogantie waarmee de gemeente meent het recht op bijstand af te kunnen schaffen en om te kunnen zetten in de verplichting tot snoeiharde ‘ouderwetse’ dwangarbeid.

Puk Pent