Raadslid Tahsin Çetinkaya van Haagse partij Islam Democraten is tevens leider van Grijze Wolven-organisatie

Verkiezingsaffiche
Verkiezingsaffiche

Er zijn de afgelopen decennia talloze artikelen en onderzoeksrapporten gepubliceerd, en tientallen brieven geschreven aan overheidsinstanties, waarin wordt gewezen op de manier waarop Turks extreem-rechts onder het mom van sociaal-culturele festiviteiten, herdenkingsavonden en uitjes voor kinderen voortdurend de banden aanhaalt met haar achterban en nieuwe leden ronselt. Politieke partijen en de overheid blijven echter de ogen dichtknijpen en doen alsof Turks extreem-rechts in Nederland niet bestaat. De Turkse fascisten spelen dat spel graag mee en doen alsof ze inderdaad niet bestaan. Dat biedt hen de mogelijkheid om ongestoord te infiltreren in de Nederlandse politiek. Zo is Tahsin Çetinkaya, de leider van de extreem-rechtse Turks-Islamitische Culturele Stichting (TICS, Türk Islam Kültür Vakfı), tevens fractievoorzitter van de lokale partij Islam Democraten. Hij stond bij de raadsverkiezingen tweede op de kieslijst en werd met meer dan 2.000 voorkeursstemmen gekozen als raadslid.

Voor wie het onder ogen wil zien is het al lang geen geheim meer dat politici als Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk (DENK), Ermine Bozkurt (PvdA) en lokale politici als Kürşat Bal en Yıldırım Usta (DENK Verenigd Arnhem) nauwe banden onderhouden met de Grijze Wolven. De politici en de Turkse fascisten bewijzen elkaar wederzijds diensten: de Grijze Wolven leveren bij verkiezingen stemmen opdat de politici hun belangen behartigen in parlement en raad. Een nog verdere verwevenheid zien we terug in de lokale Haagse politiek. Daar verenigt Tahsin Çetinkaya beide posities: hij is tegelijk raadslid namens de Islam Democraten en al jarenlang voorzitter van TICS. Die stichting maakt deel uit van de Turkse Federatie Nederland (TFN), het verband waarin de Grijze Wolven in Nederland zijn verenigd.

Binnen bij de Turks-Islamitische Culturele Stichting
Binnen bij de Turks-Islamitische Culturele Stichting.

Çetinkaya laat zich graag fotograferen met de bekende Grijze Wolven-vlag met de drie halve manen. Op Facebook staan foto’s waarop de TICS-ruimte van binnen te zien is en die blijkt vol te hangen met Grijze Wolven-symbolen. Vooraf aan de recente verkiezingen in Turkije riep Çetinkaya zijn volgers op Facebook op om te stemmen op de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP), de partij van de Grijze Wolven. Die is inmiddels een coalitie aangegaan met de AKP van Erdoğan. En natuurlijk was hij op 8 april ook aanwezig op de massaal bezochte herdenkingsdag van de overleden Grijze Wolven-führer Alparslan Türkeş in Nijmegen.

Eveneens binnen bij de Binnen bij de Turks-Islamitische Culturele Stichting. Links het logo van de Nederlandse federatie van Grijze Wolven, rechts het logo van de Europese federatie van Grijze Wolven.
Eveneens binnen bij de Turks-Islamitische Culturele Stichting. Links het logo van de Nederlandse federatie van Grijze Wolven, rechts het logo van de Europese federatie van Grijze Wolven.

Festival

Grijze Wolf Olcay Kılavuz, die namens de MHP in het Turkse parlement werd gekozen, bedankte in een persbericht de organisaties in Europa voor de donaties die ze tijdens het offerfeest aan de partij hadden geschonken. Dat persbericht staat ook op de Facebook-pagina van de TICS. Daar staat een brief naast met een vergelijkbare strekking, met daarop de namen van Çetinkaya en van Erim Ugurlu, de vice-voorzitter van de TFN. Dat toont het hechte, geoliede en grensoverschrijdende karakter van de fascistische structuren waar Çetinkaya en zijn TICS deel van uitmaken.

Tahsin Çetinkaya voor de Grijze Wolven-vlag met de drie manen (gevonden op zijn Facebook-pagina).
Tahsin Çetinkaya voor de Grijze Wolven-vlag met de drie manen (gevonden op zijn Facebook-pagina).

De MHP laat haar lokale organisaties overal in West-Europa jaarlijks “Turkse festivals” organiseren, en van 10 tot 13 mei organiseerde de TICS er ook een in het Zuiderpark in Den Haag, genaamd “Turquoise”. Daar traden, vanzelfsprekend, ook Grijze Wolven-artiesten op. Een daarvan was Zafer İşleyen. Op sociale media is goed te zien hoe hij tijdens zijn optreden het Grijze Wolven-handgebaar maakt. Dat is de Turkse variant van de Hitlergroet. Zijn publiek reageert massaal met hetzelfde gebaar en swingt mee met zijn nationalistische liederen. In een korte toespraak bedankt hij ook de TFN en haar voorzitter Murat Gedik, en brengt hij hulde aan Çetinkaya voor het organiseren van “zo’n geweldig festival”.

Moeder leert haar kind de Turkse Hitlergroet tijdens het Grijze Wolven-festival in het Haagse Zuiderpark in mei.
Moeder leert haar kind de Turkse Hitlergroet tijdens het Grijze Wolven-festival in het Haagse Zuiderpark in mei.

TICS heeft ook een aparte afdeling voor vrouwen (Ülkem Kadin Kollari) en een voor jongeren (Estergon Genclik Teskilati). Op de banner van de Facebook-pagina van Estergon zien we een groepsfoto met jonge mannen die het Grijze Wolven-gebaar maken. In hun avatar staat ook een Grijze Wolf centraal. Prominent op hun pagina staat verder een foto van Türkeş, met een herdenkingstekst erbij. En een verkiezingsaffiche van Çetinkaya, met daarboven de tekst: “Moge Allah je helpen voor je dienstbaarheid, je weg vereffenen. Je bent onze trots.”

Voorbereidingen bij de TICS voor het bezoek van ATK-leider Cemal Çetin vooraf aan de Turkse verkiezingen. Let op de vele MHP-vlaggen en het MHP-logo op het hek. Çetinkaya noemt hem op zijn Facebook-pagina "mijn dierbare president".
Voorbereidingen bij de TICS voor het bezoek van ATK-leider Cemal Çetin vooraf aan de Turkse verkiezingen. Let op de vele MHP-vlaggen en het MHP-logo op het hek. Çetinkaya noemt hem op zijn Facebook-pagina “mijn dierbare president”.

Ideologie

De TICS is onderdeel van de TFN die op haar beurt weer deel uitmaakt van de Avrupa Türk Konfederasyon (ATK), de koepel van Grijze Wolven-federaties in Europa. Op de website van TICS staan onder meer links naar de MHP, naar alle in Europa aangesloten federaties en media, en ook naar de propagandawebsite van het fascistische “onderzoekscentrum” Turan Sam. Daar worden de Turan-”idealen” van Türkeş en zijn MHP uitgelegd, zoals het streven naar een “Groot-Turkije” van de Balkan tot China “dat binnen- en buitenlandse vijanden zal vernietigen”. De Grijze Wolven noemen zichzelf daarom ook wel “idealisten” (“ülkücüler”).

Banner van de Turan-Sam-website met daarop een kaartje van een "Groot Turkije" dat doorloopt tot aan China.
Banner van de Turan-Sam-website met daarop een kaartje van een “Groot Turkije” dat doorloopt tot aan China.

De belangrijkste ideoloog van de MHP is de Turkse nationaal-socialist en antisemiet Hüseyin Nihal Atsız (1905-1975). Over zijn ideeën worden door de Grijze Wolven in Nederland jaarlijks discussiebijeenkomsten georganiseerd, waar TFN-leider Murat Gedik vanzelfsprekend meestal bij aanwezig is. Gedik verheerlijkt Atsız in zijn artikelen. De grote leider Türkeş is in 1944 samen met andere nationalisten door de Turkse staat berecht en veroordeeld vanwege zijn sympathieën voor nazi-Duitsland. De dag van die rechterlijke uitspraak, 3 mei, wordt nog steeds jaarlijks gevierd in Grijze Wolven-kringen met bijeenkomsten.

Facebook-banner van de jongerenorganisatie Estergon: een zaaltje vol fascistische jongens.
Facebook-banner van de jongerenorganisatie Estergon: een zaaltje vol fascistische jongens.

De fascisten zijn altijd op zoek naar zondebokken voor de val van het Ottomaanse rijk en voor alle moeilijkheden die de Turkse staat vandaag de dag tegenkomt. Hun woede richt zich op Armeniërs, Grieken, Joden, enzovoorts. Maar ook bepaalde groepen moslims krijgen ervan langs: de Arabieren bijvoorbeeld, die zouden het rijk namelijk ook hebben verraden. De haatcampagnes die Grijze Wolven en andere nationalisten momenteel in Turkije voeren tegen Syrische vluchtelingen, veelal moslims, liggen direct in het verlengde van die beschuldigingen. Çetinkaya, raadslid van de Islam Democraten, maakt dus deel uit van een internationale beweging die voluit tekeer gaat tegen groepen moslims.

Het logo van de TICS-jongeren organisatie met centraal de Grijze Wolf.
Het logo van de TICS-jongerenorganisatie met centraal de Grijze Wolf.

Toestemmen

Het kan zijn dat de andere leden van de Islam Democraten niet weten van Çetinkaya’s nevenfunctie en niet weten waar de Grijze Wolven voor staan en welk gevaar ze vormen voor Hagenaars die behoren tot groepen die in Turkije in de minderheid zijn, zoals onder meer Koerden, Armeniërs, linksen en feministen. Maar waarschijnlijk weten zijn partijgenoten het dondersgoed en knijpen ook zij graag een oogje toe vanwege de vele stemmen die Çetinkaya meebrengt. Voor zover we kunnen nagaan, heeft sowieso niemand in de Haagse politiek zich uitgesproken tegen de deelname van de fascist Çetinkaya aan de verkiezingen en zijn zitting nemen in de raad.

Tahsin Çetinkaya trots bij zijn verkiezingsposters.
Tahsin Çetinkaya trots bij zijn verkiezingsposters.

Maar zwijgen is toestemmen, en wie zich niet uitspreekt tegen het Turkse fascisme in de Haagse raad maakt zich medeverantwoordelijk voor alle voordelen die de Grijze Wolven ontlenen aan het hebben van een eigen raadslid. We hopen dat er partijen zijn die eindelijk eens een einde durven te maken aan het voortdurende ogen dichtknijpen. Wie durft?

Ender Kaya

Affiche van het Haagse Grijze Wolven-festival van mei dit jaar.
Affiche van het Haagse Grijze Wolven-festival van mei dit jaar.