Amsterdamse politie laat fascisten verboden demo lopen en probeert anti-fascisten te intimideren (beeldverslag)

Gisteren was er in Amsterdam een anti-fascistisch protest, waarvoor was opgeroepen door Mokum Tegen Fascisme en andere organisaties, waaronder ook Doorbraak. Ons protest was gericht tegen het antisemitisme van David Icke en anderen bij een op de Dam geplande demonstratie van Nederland in Verzet en Forum voor Democratie. Samenzweringsfantast Icke werd echter de toegang tot Nederland geweigerd, en de demonstratie werd bovendien door de gemeente verplaatst van de Dam naar het Museumplein. Daarna gelastten de fascisten hun demo af, maar riepen ze wel hun achterban op om massaal op eigen houtje te komen. Zoiets deden ze al eerder, onder het mom van “koffie drinken”.

Spandoek aan politiepost.

Wij verzamelden met twintig mensen bij het Ravenbrück-monument op het Museumplein. Ons spandoek hingen we aan het hek rond de politiepost die daar staat. Dat mocht niet van de sterke arm, terwijl het naar verluidt wél mag bij de regelmatige manifestaties daar tegen de Russische inval in Oekraïne. We hebben vervolgens bloemen gelegd bij het monument. Toen duidelijk werd dat er geen fascisten naar het Museumplein kwamen, zijn we naar de Dam gelopen, waar we ons aansloten bij zo’n vijftien activisten van AFA Noord die daar stonden bij het oorlogsmonument, tegenover honderden deelnemers aan de extreem-rechtse demonstratie. Velen van hen hadden gele paraplu’s met hartjes en witte paraplu’s met het FvD-logo.

Bij het Ravenbrück monument.

Hoewel die demonstratie vooraf verboden was, greep de politie niet in. Wij scandeerden langdurig anti-fascistische leuzen, waarop enkele tientallen fascisten zwaar geïrriteerd onze kant opkwamen. De politie hield hen tegen. Net op het moment dat de sfeer nog iets dreigender werd, ging de extreem-rechtse meute lopen richting het Rokin. Wij bleven alleen achter met tientallen agenten, die ons vrij snel omsingelden en eisten dat degenen onder ons die gezichtsmaskers droegen die af zouden doen en zich zouden identificeren. Kennelijk hadden ze hen onvoldoende op film en foto’s kunnen vastleggen, en dus moesten de maskers af ondanks de coronapandemie.

Op de Dam.

Terwijl de anti-fascisten zo nog even geïntimideerd moesten worden, kregen de fascisten vrij baan om zonder problemen hun illegaal verklaarde demonstratie te lopen. Geruime tijd later zagen we de extreem-rechtse optocht weer aankomen uit de richting van het Centraal Station, gedirigeerd door de bekende cosplay soldaatjes. Een van de meelopende fascisten speelde via een FvD-megafoon een speech af van Martin Luther King, een gotspe!

Eric Krebbers

Politie legt ons vast op foto. Op de achtergrond fascistische cosplay soldaatjes.
Fasco engnekken.
Nog een.
Er waren er een boel van.
Met ruim 30 tegen een extreem-rechtse meute!
Engel was er ook. Sommige mensen leken hem alleen maar even te willen aanraken, om iets te voelen van zijn goddelijke kracht. (Geldt overigens niet voor de man in de grijze jas rechts, een criticus van Engel en Baudet.)
Zeven bussen agenten om een stuk of vier anti-fascisten te ‘ontmaskeren’,,, nadat de fascisten vertrokken waren om hun verboden demo te lopen.