Sticker

Sticker

Hieronder de vierde reeks tweets van de campagne van No More Blackface Leiden tegen het afbouwen – in plaats van het afschaffen – van het Zwarte Piet-racisme in Leiden. Bij de intocht in Leiden aanstaande zaterdag zal Sinterklaas nog steeds worden vergezeld door witte mensen die zich zwart hebben geschminkt en vervolgens dom gaan lopen doen. Dit jaar wordt die nare racistische blackface-traditie nog voor de helft in ere gehouden en pas volgend jaar zou hij helemaal in de ban kunnen gaan, als we de gemeente mogen geloven. Maar racisme bouw je niet af, dat schaf je af!

In 2016 protesteerde de actiegroep Stop Zwarte Piet Leiden tijdens de intocht tegen Zwarte Piet. Doorbraak diende toen bij de gemeente een klacht in over de betrokkenheid van de gemeente bij het Zwarte Piet-racisme. Activisten tegen Zwarte Piet eisten dat de gemeente zijn verantwoordelijkheid zou nemen en de Zwarte Piet-figuur zou verwijderen uit de intocht en uit het Huis van Sinterklaas. Daarop kwam van de kant van de gemeente geen enkele reactie. In 2017 vroeg No More Blackface Leiden aan de gemeente om per direct te stoppen met de promotie van het Zwarte Piet-racisme. Sinterklaas ging in Leiden warempel zelf ook actie voeren om te voorkomen dat hij omringd zou blijven door Zwarte Pieten. Hij rapte tegen wethouder Robert Strijk en sprak in bij de gemeenteraad. Bovendien voerden activisten tegen Zwarte Piet diverse spandoekacties uit. Ze bevestigden een tien meter breed spandoek met de tekst “Zwarte Piet snel weg!” aan het viaduct van de N206 over de A4. En ze protesteerden tijdens de lokale Sinterklaasintocht via twee grote spandoeken met de tekst “Zwarte Piet niet!” tegen de aanwezigheid van Zwarte Pieten bij die intocht.

Eric Krebbers 1. Condor # 1 
  3 weken geleden

  De oplossing van de gemeente Leiden doet me denken aan het verhaal over een dictator.

  Deze dictator van een militaire junta, had de nare eigenschap om anders denkenden en politieke tegenstanders dood te laten slaan.
  Een van zijn generaals sprak hem erover aan, hij zei de bevolking dreigt in opstand te gaan komen, je beleid is te hard en bruut.
  De dictator sprak toen de woorden: ik weet het goed gemaakt, sla ze vanaf nu nog maar half dood.

  Condor

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*