Leiden: krachtige manifestatie van solidariteit met de Iraanse opstand (beeldverslag)

Afgelopen zondag gingen ruim 150 mensen in Leiden de straat op om zich solidair te verklaren met de opstand in Iran. Er waren speeches in minstens drie talen en er werd samen gezongen, wat bij sommige deelnemers sterke emoties losmaakte. Ook waren er veel vlaggen en spandoeken, en een lang actiebord met daarop de namen van veel opgepakte en vermoorde studenten.

De aftrap van het protest werd gegeven met een sterke speech in het Farsi en het Engels. De Engelstalige versie daarvan kan je onderaan integraal terug lezen. Vrijwel alle sprekers hadden een achtergrond in Iran, maar niet allemaal. Zo was er ook een speech van een Nederlandse sympathisant die benadrukte wat we in Nederland allemaal kunnen doen om praktisch solidair te zijn.

Terreurregime

Hij begon met te vertellen wat hem en zijn Iraanse reisgezelschap onlangs was overkomen in Iran. Ze ontvingen een bericht van de overheid dat ze zich moesten melden, omdat ze waren gespot in een auto met daarin enkele vrouwen die de verplichte hoofddoek niet droegen. Dat de overheid zich daar druk om maakt, ging hij verder, terwijl we net gezien hadden hoe “het Oermiameer bijna volledig is opgedroogd door wanbeleid, hoe luchtvervuiling de Iraniërs vergiftigt, dat de overheid geheime deals sloot met de Volksrepubliek China en de Russische Federatie, dat de moordpoging op Salman Rushdie werd gepleegd naar aanleiding van Khomeini’s fatwa, en hoe een vriendin niet van haar gewelddadige ex-man kon scheiden omdat ze een vrouw is. Maar nee, het niet-dragen van een hoofddoek in je éigen auto is blijkbaar van groter belang voor Khamenei en zijn geestelijke achterban. Dit zijn vreselijke voorbeelden van een verblijf van slechts één maand in Iran, maar haar 88 miljoen inwoners ondergaan dit ondemocratische, misogyne, middeleeuwse terreurregime al 43 schokkende jaren. Maar zoals iedere conservatieve beweging vroeg of laat zal merken: als je dingen gaat verbieden, gaan mensen het stiekem toch doen. Je kunt vooruitgang niet tegenhouden!”

“Er zijn op het internet vele comments verschenen met dezelfde vraag: hebben buitenlandse protesten nou echt zin?”, zei hij ook. “Na protesten in Ottawa heeft de Canadese overheid de Iraanse Revolutionaire Garde tot terreurorganisatie verklaard, en na protesten in Berlijn vorige week heeft de Duitse overheid alle economische banden met Iran verbroken. Dus heeft protesteren zin? Het heeft zeker zin!”

Bloedgeld

Daarna richtte hij zich direct tot de Nederlandse beleidsmakers. “Iraanse autoriteiten stelen miljarden euro’s uit hun staatskas om zich er persoonlijk mee te verrijken in Canada, het VK en continentaal Europa. Zodra de revolutie is geslaagd, zijn deze mensen vrij om te gaan waar ze willen. Wil jij een met bloedgeld verrijkte Iraniër als buurman, als schoonzoon, als medewerker van je bedrijf, of als klasgenoot? Nederland, verbreek de economische banden met de Iraanse Republiek en verwijder Iraanse studenten van Nederlandse universiteiten als zij overheidsbanden hebben én publiekelijk de Iraanse Republiek steunen.”

Spreekster met een bord vol foto’s van slachtoffers van het regime.

“Wist u dat er 53 islamitische organisaties op de terreurlijst staan, maar dat de Iraanse Republiek en de Revolutionaire Garde hier niet op staan? Heeft Nederland een ambassade bij de Taliban, Boko Haram, Hezbollah, Islamitische Staat, Al Shabaab of Al Qaida? Nee? Waarom hebben wij dan nog diplomatieke banden met de Iraanse Republiek, wiens dappere tegenstanders worden gemarteld en gedood voor het oog van de wereld? Nederlandse overheid, volg het voorbeeld van Canada en verklaar de Iraanse Republiek en Revolutionaire Garde tot terreurorganisatie, bevries tegoeden van lraans overheidspersoneel in Nederland en roep de Iraanse ambassadeur Alireza Kazemi Abadi zo snel het kan op het matje.”

Maar hij wilde niet slechts de Nederlandse overheid aanspreken. “Universiteit Leiden, Hogeschool Leiden en Webster University: let goed op jullie studenten en collega’s van Iraanse afkomst. Zij hebben te maken met moeilijkheden waar wij geprivilegieerde westerlingen nauwelijks een voorstelling van kunnen maken. Met mijn Iraanse vrienden en familie gaat het momenteel niet goed. Ze hebben last van depressies, extreme bezorgdheid en psychosomatische klachten. Organiseer lezingen en praatgroepen, ga mee protesteren, versoepel hun deadlines, of vraag je Iraanse studenten, klasgenoten of collega’s hoe het met ze gaat.”

Monarchistische vlaggen

Monarchisten

Na deze speech volgde er nog een aantal. De sprekers hielden hun toespraken vanuit diverse posities in de Iraanse samenleving. Een van de sprekers benadrukte expliciet dat de diversiteit van etnische groepen geen probleem is, maar Iran juist sterker en mooier maakt. De organisatie had er goed voor gezorgd dat het verzet in heel zijn breedte vertegenwoordigd was. Maar dat legde meteen ook de onderlinge tegenstellingen bloot. Zo zei een spreker uit Baluchistan tegen de vele aanwezigen met monarchistische vlaggen: “Ja, beste vrienden, ook onder het vorige regime werden we onderdrukt!”

Actiebord voor de shah.

Bij de opstand in Iran en ook bij Nederlandse solidariteitsmanifestaties zien we helaas een groeiend aantal van zulke vlaggen die dat vorige dictatoriale regime van shah Mohammad Reza Pahlavi vertegenwoordigen. De vorige revolutie was juist tegen zijn repressieve bewind gericht. Bij een eerder protest in Rotterdam leidde het meedragen van zo’n vlag tot grote onderlinge spanning, waarna die werd opgevouwen. Desgevraagd zei iemand van de Leidse organisatie zondag tegen ons dat het doel momenteel was om zoveel mogelijk mensen bijeen te krijgen bij deze revolutie, en dat onderlinge verschillen na afloop wel aan de orde zouden komen. En wie weet komt er wel een constitutionele monarchie zoals in Nederland, voegde diegene eraan toe.

Monarchist met omgeslagen vlag (met de shah aan het spit geregen? 😂)

Onbehagen

Die redenering leidt bij veel linksen ons inziens terecht tot onbehagen. De wens tot een brede coalitie, de poging om zoveel mogelijk mensen mee te krijgen, is politiek volkomen logisch, maar het schouder aan schouder samen strijden met rechts liep bij de vorige revolutie niet goed af. Fundamentalistisch rechts nam toen meteen de macht over, stopte 25.000 tot 40.000 linkse activisten in de gevangenis en vermoordde daarna tussen de 8.000 en 9.500 van hen. Het is voor ons sowieso onbestaanbaar dat we ervoor zouden strijden om onderdaan te mogen worden van wie dan ook, laat staan van de zoon van de vorige dictator. Maar, voor alle duidelijkheid: het is niet aan ons hier, en zeker niet als witte Nederlanders, om aan te geven hoe de mensen in Iran hun strijd zouden moeten voeren en waar ze naar zouden moeten streven. Wel kunnen we er natuurlijk voor kiezen om hier juist de linkse en feministische krachten waar mogelijk te steunen, en niet de rechtse een platform te bieden als we een solidariteitsprotest organiseren.

Koerdische vlag.

Natuurlijk moet een revolutie breed gedragen worden, wil die kans van slagen hebben. De vraag daarbij blijft wel of die breedheid en eenheid bereikt kan worden door te kiezen voor de grootste gemene deler, of dat juist ook de stemmen van alle onderdrukte groepen versterkt en bijeengebracht moeten worden. Naast de spreker uit Baluchistan zagen we gelukkig ook een Koerdische vlag. Daarentegen was op geen enkel actiebord de naam Jina te zien, de echte Koerdische naam van Mahsa Amini, die van het regime niet gebruikt mag worden.

Wat dat betreft was het ook ongemakkelijk dat in een door iemand ter plekke uitgedeelde vertaling van het beroemde protestlied Baraye (zie video hierboven) twee zinnen ontbraken. Weggelaten was dat de revolutie er ook is voor Afghaanse vluchtelingenkinderen én voor meisjes die jongens willen zijn. De vraag is waarom dit weggelaten is? Om rechtse Nederlanders ter wille te zijn? Migranten, vluchtelingen en trans mensen zijn in Nederland niet bepaald bij iedereen populair. Of wilde de vertaler het er niet teveel inwrijven bij rechtse Iraniërs dat de revolutie intersectioneel moet zijn? Wat zanger Shervin overigens overduidelijk wel vindt.

Het kan zijn dat de vertaler het kort en algemeen wilde houden, maar juist in de omschrijving van de concrete specificiteit van de positie van de uiteenlopende onderdrukte groepen zit hem de kracht van de song, en de aantrekkingskracht van de revolutie voor juist die groepen, die samen wel de meerderheid vormen. Het weglaten van de realiteit van bepaalde groepen kan ons inziens de zo gewenste eenheid niet ten goede komen. Niet bij de Iraanse revolutie, niet bij de strijd hier in Nederland.

Eric Krebbers.

Hier de toespraak waarmee het protest begon:

Woman, life, liberty!

Liberty! We, Iranian people, are in a war with the Islamic Republic! Yes, liberty, you can only scream liberty when you are a prisoner. For 43 years we have been prisoners. The Islamic Republic is anti-Iranian, and is taking the treasures from our motherland.

For years, not only Iranian people but also the rest of the world is paying the price for the terrorists’ greed. Countries like Syria, Iraq, Yemen and Ukraine. More examples of the crimes of the Islamic Republic: setting a cinema on fire, with guests trapped in it. Executing thousands of people in the early years of the Islamic Revolution. Attacks on universities and its dormitories. Attacks on a passenger plane using missiles! And many many more.

As some horrific acts of the Islamic Republic. Killing Syrian children and complicity with Russia in killing Ukrainians. Mahsa Amini, 22 years old. Nika, Sarina and Zakaria, 16 years old. And Mona, 8 years old. And so many more beautiful souls, precious minds and intellectuals are either being killed or violently tortured in the prisons of Iran.

It feels like the Mullas are feeding themselves from our blood. When the news of what happened to Mahsa Amini came out, the rage of 43 years of oppression burst and has become the nightmare of the Islamic regime and its supporters. In our revolution we shout out: “May I sacrifice my life for my compatriots in other cities”, from Tehran to Zahidan and from Zahidan to Kurdistan and so forth. The cities of different ethnicities that the regime tried so hard to disintegrate, Because they are terrified to see us united.

Today, millions of my people, more determined than ever, unarmed with empty hands, fight against the armed to the teeth regime, Revolutionairy Guards and other suppression forces. They recieve gunshot wounds in return…

We are fighting for our basic human rights. We are fighting for having a choice of lifestyle, religion. We are fighting for having a choice of who to love. We are fighting for having a safe society, also, economically. We are fighting for freedom of speech. We are fighting for having a clean environment. We are fighting for having a share of our national resources. We don’t want our national resources to be used in acts of terrorism in other countries. We don’t want to contribute in foreign wars but to bring peace. We want peace!!

Yes! This is the revolution we want. This is what makes my people united and they show it with exemplary bravery. But the Islamic Republic has shut down the internet, so they can kill the brave protesters in silence, and that is why we are not shutting up! We have to be their voice! We have to break the silence! United Nations, Amnesty International, speak up!

We have a lot to do. We have to identify each one of these murderers and take them to a court for justice. We have to make it impossible for the Islamic Republic to survive. Politicians should cut ties with this regime. We should cut the arms of the Islamic Republic in Europe. The bloodwashers like NIAC are misleading western media and diminish the request of banning the compulsory headscarf! It’s not about a headscarf! It is about 43 years of having criminals on top of the power! We don’t want that!

We have to isolate this regime and its supporters by banning them from traveling, and summoning the ambassadors of Iran. Mahsa, your name is not only the symbol of our unity, but it also made the world united for human rights! Mahsa, your name is the symbol of our victory!

Say her name… #MahsaAmini

De lijst met studenten