Lupi Coffee-baas blijkt niet alleen een uitbuiter, maar ook een fraudeur te zijn

Actiebord voor het protest van aanstaande zondag. Gisteravond hebben ex-werkers van Lupi Coffee actieborden en een spandoek gemaakt op het kantoor van Doorbraak in Leiden, gesteund door sympathisanten van Horeca United en Doorbraak.

De eigenaar van de miniketen Lupi Coffee buit zijn personeel uit en schrikt niet terug voor rauwe intimidatie. Je kunt veel over hem zeggen, maar niet dat hij zijn pr niet op orde heeft. “Hossein Akef (40) begon op zijn eenentwintigste met een kleine lening, wat gespaard geld én veel doorzettingsvermogen aan het uitvoeren van een van zijn dromen: zijn eigen bedrijf Persian Caviar op Scheveningen”, liet hij vorig jaar augustus optekenen in een promotie-artikel in het Haagse krantje “In De Buurt”. “Hossein wilde jong rijk worden en verkoopt nu kaviaar en champagne over de hele wereld”, luidde de titel. Dat hij veroordeeld is tot zes maanden gevangenisstraf en 240 uur werkstraf wegens massale fraude met kaviaar, dat vermeldde journalist Allan Vos er niet bij.

Waarschijnlijk was de journalist allang blij om een keer een ‘successtory’ van een vluchteling te mogen noteren. Die komen niet vaak in de krant, en daarom stelde hij zich misschien iets te kritiekloos op. Vos: “Op zijn twaalfde vluchtte hij samen met zijn vader uit Teheran (Iran) vanwege oorlog. ‘We kwamen in Nederland terecht waar we vijf jaar lang van azc (asielzoekerscentrum) naar azc werden verplaatst’, vertelt Hossein. ‘De ruimte waarin we samen leefden was zo’n 2 bij 3 meter, er was veel schimmel en er gebeurden nare dingen.’”

Zijn van-vluchteling-tot-succesvol-zakenman verhaal sluit Vos af met een lang citaat van Akef zelf: “Naast kaviaar verkopen we de champagnes, truffels en King Crab via Persian Caviar, maar ik werk hard aan het verwezenlijken van mijn totaaldroom. Ik droom er namelijk van voor mijn vijfenveertigste drie prachtige bedrijven te hebben. Persian Caviar is er nu zo’n twintig jaar en sinds anderhalf jaar ben ik een franchise koffiezaak, Lupi Coffee, begonnen. Er zijn nu drie filialen, maar er komen er veel meer. Als derde bedrijf zal ik tegen het eind van het jaar een eigen energiedrank lanceren, dat zijn we nu aan het ontwikkelen. Het leukste van dit werk is het creëren en daar werk ik elke dag hard, maar met heel veel plezier aan.”

Dat Akef zijn personeel in zijn cafés eveneens keihard laat werken, maar hen er te weinig voor betaalt, dat bleek pas een paar maanden terug, toen voormalige Lupi Coffee-werkers opstonden en hun achterstallig loon opeisten, naast de 290 euro per dag die ze moesten betalen voor een fake-cursus koffiezetten.

Gevaar voor de volksgezondheid

Op 16 maart 2012 meldde de Telegraaf dat Akef betrokken was bij de “grootste kaviaarzwendel van ons land” en voor de rechter moest verschijnen. Hij verkocht tussen 2007 en 2009 maar liefst 359 kilo inferieure “kweekkaviaar” die “niet tot onvoldoende geschikt was voor menselijke consumptie” als “wilde kaviaar uit Azerbeidzjan”. Hij vervreemdde “door de Azerbeidzjaanse autoriteiten afgegeven officiële registratiecodes” en die “graveerde hij in de blikjes die hijzelf als wilde kaviaar onder het label Persian Caviar op de markt bracht. Voor wilde kaviaar wordt op de markt tot vier keer zoveel betaald als voor kweekkaviaar”, aldus de krant. Vier dagen later meldde het Algemeen Dagblad (AD) over zijn proces: “De Officier van Justitie nam het de importeur zeer kwalijk dat hij de regels voor bescherming van bedreigde diersoorten heeft geschonden voor geldelijk gewin.”

Twee jaar daarvoor, in november 2009, had de Algemene Inspectiedienst (AID) een inval gedaan in Akef’s winkel, Persian Caviar, in Scheveningen, zo meldde het AD op 9 januari 2010. Er werd daarbij toen vijftig kilo kaviaar in beslag genomen, en die was “in slechte hygiënische staat en vormde zo een risico voor de volksgezondheid”. Met zijn gerommel met blikjes omzeilde Akef de “wettelijke eisen” waaraan de handel moet “voldoen om te voorkomen dat er gestroopte kaviaar in de handel komt. Door illegale overbevissing in de Kaspische Zee worden alle steuren met uitsterven bedreigd.” Het is minder dan het achterstallig loon dat hij achterhoudt van sommige van zijn voormalige personeelsleden, maar hij kreeg voor zijn zaak Persian Caviar ook nog eens 1.418 euro subsidie van de gemeente Voorburg.

Bedreigde diersoort

De uitspraak van de rechter volgde op 30 maart 2012: “Verdachte heeft in strijd met de regelgeving kaviaar voorhanden gehad en hierin gehandeld. Hij heeft onbevoegd kaviaar herverpakt en verkocht en daarbij gebruik gemaakt van zelfgemaakte valse etiketten. Hierdoor kon de legale herkomst van de kaviaar niet worden aangetoond, wat in strijd is met (internationale) regels die in het leven zijn geroepen om de steur als ernstig bedreigde diersoort, en de eieren daarvan, een beschermde status te geven. Voorts heeft verdachte het vertrouwen geschonden dat in het maatschappelijk verkeer mag worden gesteld in de etikettering van verpakkingen van kaviaar door de etiketten van onjuiste informatie te voorzien. Werkstraf voor de tijd van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 6 maanden, met een proeftijd van 2 jaar.”

De Lupi Coffee-keten bestaat momenteel uit drie vestigingen in Leiden, Leidschendam en Den Haag, en naar verluidt is er een vierde op komst in Amsterdam. Ergens in de Negen Straatjes, midden in het centrum. Neem je contact met ons op als je daar meer van weet?

Op zondag 27 augustus demonstreren voormalige werkers van Lupi Coffee in Den Haag, vanaf 13:00 uur, Spuiplein. Ze worden gesteund door Horeca United, Doorbraak, de Haagse Stadspartij en de SP-afdelingen Den Haag en Leiden.

Eric Krebbers