2 september, Leiden: anti-kapitalistisch blok bij de Leidse Pride

Dit jaar is er op 2 september een Canal Pride in Leiden. Hoewel wij blij zijn dat er überhaupt een Pride is, is deze Pride heel erg kapitalistisch ingestoken”, aldus Queer Revolution Leiden, die het anti-kapitalistische blok organiseert.

De oproep gaat verder: “Allereerst kost deelname aan de Canal Pride enorm veel geld, wat het ontoegankelijk maakt voor veel queer mensen om deel te nemen, omdat queer mensen disproportioneel arm zijn. Dat de organisatie hier geen rekening mee houdt, is niet geheel onverwachts, aangezien het bestuur bestaat uit onder andere gemeente-ambtenaren en hoteleigenaren. Zo wordt het vooral een reclame-evenement voor bedrijven in plaats van de demonstratie van zelfexpressie en solidariteit die het moet zijn.

Daarbovenop zal er samenwerking plaatsvinden tussen de politie en de organisatie van de Pride March, waardoor queer mensen van kleur en trans mensen in het bijzonder niet veilig kunnen deelnemen aan de Pride. Transfobie, queerfobie en racisme zijn alom vertegenwoordigd in de politieorganisatie, waardoor de aanwezigheid van politie bedreigend is.

Zaterdag 2 september
Vanaf 15:15 uur
Catharinabrug, Leiden

Deze Pride wordt door de organisatoren ook nog eens aangekondigd als de eerste Leidse Pride. Hiermee worden de Leiden Pride van 2021 en de Roze Zaterdag van 1983 uitgewist. De Pride 2021 werd georganiseerd door grassroots queer organisaties en anti-kapitalisten zelf. Zo sloopt Leiden Pride het besef van eigen kracht van de Queer Community, die juist zo belangrijk is voor Pride.

Wij willen geen for-profit feest met de politie. Wij willen de heropening van de genderpoli in het LUMC, waarvan de sluiting in 2017 doodgezwegen is. Daarom roepen wij op tot een anti-kapitalistisch blok tijdens de Canal Pride, om te laten zien dat er een alternatief is voor regenboog-kapitalisme!

We verzamelen op de Catharinabrug in Leiden (10 minuten lopen van het Centraal Station) op 2 september om 15:15 uur. Daarna gaan we om 17:00 uur naar de Beestenmarkt en om 19:00 uur gaan we demonstreren voor het LUMC om de heropening van de genderpoli-kliniek te eisen.”

Eric Krebbers