Mail banketbakkerij Jacobs in Leiden en vraag om Zwarte Piet uit de winkel weg te halen!

Zwarte Piet is racisme
Zwarte Piet is racisme

Aanvulling maandag 21 november 2022: Naar aanleiding van onze mailactie heeft banketbakkerij Jacobs gemeld dat de afbeeldingen van Zwarte Piet uit de winkel zijn weggehaald. De banketbakkerij heeft daarbij ook excuses gemaakt.

LET OP! ONDERAAN DIT ARTIKEL ZIE JE AFBEELDINGEN VAN RACISTISCH GEWELD (BLACKFACE)

Banketbakkerij Jacobs aan de Nieuwe Rijn 43 in Leiden maakt in de winkel gebruik van juten Sinterklaas-zakken met daarop de beeltenis van de racistische karikatuur Zwarte Piet (zie de foto onderaan deze oproep). Ook maakt en verkoopt de banketbakker kinderletters met een Zwarte Piet-beeltenis erop. Mail en eis dat de banketbakker stopt met het promoten van Zwarte Piet-racisme. Gebruik daarvoor de onderstaande voorbeeldbrief. Of verzin een eigen variant.

Hallo banketbakker Jacobs,

Onlangs heb ik in uw winkel, Jacobs Banket aan de Nieuwe Rijn 43 in Leiden, beeltenissen aangetroffen van de racistische karikatuur Zwarte Piet. Het gaat om Zwarte Piet-figuren op juten zakken die op een opvallende plek in uw winkel hangen. Ook verkoopt u in het kader van uw Sinterklaas-assortiment kinderletters met de racistische karikatuur erop. Hierbij verzoek ik u om alle Zwarte Piet-beeltenissen uit uw winkel weg te halen.

Steeds meer winkels, scholen, organisaties, bedrijven en gemeenten schaffen Zwarte Piet af. In 2019 is Zwarte Piet verdwenen uit het Sinterklaasjournaal. Ook grote ondernemingen als Bol.com en Facebook houden er rekening mee dat de Zwarte Piet-figuur steeds meer in onbruik raakt. En de gemeente Leiden heeft al een aantal jaar geleden een proces in gang gezet om Zwarte Piet af te bouwen tijdens de lokale Sinterklaasintocht. Ik schrijf u aan, omdat Zwarte Piet ook in winkels moet verdwijnen.

Zwarte Piet is een racistische karikatuur van mensen van Afrikaanse herkomst. Ik vind het onaanvaardbaar dat die karikatuur in stand wordt gehouden en aanwezig is in de openbare ruimte in Leiden, in scholen, in winkels, in overheidsgebouwen en in andere gebouwen van instellingen met een publieke functie. Ik wil dat de Zwarte Piet-figuur verdwijnt uit het Sinterklaasfeest.

Mensenrechtenorganisaties als het College voor de Rechten van de Mens en de Kinderombudsman hebben al een aantal jaar geleden gewezen op de negatieve gevolgen van Zwarte Piet. De gemeente Leiden heeft zich de kritiek op Zwarte Piet aangetrokken en heeft aangegeven te willen streven naar een lokale Sinterklaasintocht zonder Zwarte Piet. Ook in het Leidse onderwijs zijn mensen aan de slag gegaan met het organiseren van Sinterklaasfeesten zonder Zwarte Piet. Ik vind dat de winkelbedrijven in Leiden niet achter kunnen blijven bij deze ontwikkeling.

Ik verzoek u als winkelier om ervoor te zorgen dat de Zwarte Piet-figuur uit uw winkel en uit uw winkeletalages verdwijnt. De gemeente Leiden stelt Zwarte Piet te willen weghalen uit de openbare ruimte. Ik verwacht van u dat u rekening houdt met wat de gemeente op dit gebied aan beleid ontwikkelt. Volgens mij is het niet meer dan vanzelfsprekend om het gemeentelijke beleid van afschaffing van Zwarte Piet na te volgen. Bent u dat met mij eens?

Graag ontvang ik een reactie van u op deze brief.

Je kunt de brief mailen naar: winkel@jacobsbanket.nl Je kunt ook via de Facebook-pagina van de banketbakkerij je mening geven.

Harry Westerink