Op 1 mei lieten we via talloze kleine acties zien: we zijn er nog!

Het begon zo’n twee weken terug met de oproepen van #Laatderijkendecrisisbetalen, #Leidenvoor14 en enige tijd later ook de landelijke campagne Voor14. Of nee, het begon met de eerste #voor14-krijtactie op 1 april in Leiden bij de Albert Heijn, die landelijke bekendheid kreeg nadat een manager daar de leuze voor een minimumloon van 14 euro wegshopte. Maar eigenlijk begon het bij de allereerste lieve krijtactie, ergens in Nederland, voor bewoners en personeel van een verzorgingstehuis. En natuurlijk bij het klappen, internationaal, voor werkers in de cruciale beroepen, waar #voor14 naadloos bij aansluit. Hoe het ook zij, die ene actie ergens onder een lockdown (of beter: shutdown, we doen het immers zelf!) leidde vrijdag in Nederland tot een hausse aan kleine acties die toonden dat er nog steeds beweging is in dit land. Niet alleen voor een fiks hoger minimumloon, maar ook tegen uitbuiting en onderdrukking op elk terrein en overal ter wereld. Corona heeft de strijdbare 1 mei-viering niet tegen kunnen houden! Sterker nog, de reacties tijdens de coronapandemie laten zien dat de eis voor respect, betere omstandigheden en een hoger loon voor de cruciale beroepen breed gedragen wordt. Zoals het tot nu ging, kan het niet langer. Er moet een andere economie komen, een andere samenleving. Eerlijker, democratischer, minder racistisch en seksistisch.

In de dagen voor 1 mei gonsde het op sociale media al van de voorbereidingen, mensen die contact zochten met anderen om ook iets kleins te doen. Op deze foto zie je actievoerders van #Leidenvoor14 werken aan een spandoek, meer in deze tweet.

#Leidenvoor14 verspreidde ook praktische tips (uit eigen ondervinding) voor wie zou gaan straatkrijten:

– ga met maximaal 3 mensen: 2 om te krijten en 1 om foto’s te maken en omstanders te woord te staan
– hou voortdurend goed afstand tot elkaar, en ook tot anderen (en laat dat ook via de foto’s duidelijk zien)
– de helft van de actie is het bekend maken op social media, zorg dus voor mooie foto’s
– maak dikke, ingevulde letters, zodat de tekst goed te lezen is
– zorg dat je tekst compact is, liever meerdere regels dan een lange regel (past niet goed op een foto)
– krijt je tekst niet precies op, maar net langs de route die mensen lopen
– alle linkse leuzen zijn natuurlijk okee, maar probeer aan te sluiten bij de heersende positieve sfeer rond bijvoorbeeld de cruciale beroepen en het gevoel dat grote veranderingen nu noodzakelijk en mogelijk zijn
– als het regent, kun je krijten op beschutte plekken, onder een brug of afdak bijvoorbeeld
– in enkele gemeenten staan er boetes op krijten. Een boete kan leiden tot ophef, wat niet per se kwaad kan 😉

Maar je kunt natuurlijk ook een spandoek, poster of actiebord maken en die achter je raam of ergens op straat ophangen (en een foto maken natuurlijk). #1mei #voor14 #samenvoor14 #WijStaanOp

Het eerste bericht dat we zagen, kwam uit Nijmegen. “#1mei Gisteren hebben activisten in Nijmegen uitzendbureaus beplakt met posters die om een minimumloon van 14 euro vragen. Uitzendbureaus profiteren enorm van de onzekerheid van mensen en zijn slechte werkgevers. Zij voorzien in de slechtste arbeidsvoorwaarden en de laagste lonen en maken zo grote winsten op werk dat zij zelf niet geleverd hebben. Het is tijd voor verandering! ✊ #dagvandearbeid #laatderijkendecrisisbetalen #voor14”, stond er op de Facebook-pagina van #Nijmegenvoor14. Onderstaande foto en meer van dat moois kan je daar vinden.

Al vroeg in de ochtend, om 7 uur, bleken er postertjes bij de Albert Heijn op het Kooiplein in Leiden te zijn opgehangen. Meer zie je er in dit Twitterdraadje.

We kregen ook beelden binnen ’s ochtends van een (krijt)actie van #DenHaagvoor14 bij station Den Haag HS. Meer in deze tweet en deze Facebook-post.

Tussen de middag was er in Den Haag ook een actie bij de Tweede Kamer waarbij gekrijt werd. Meer foto’s en filmpjes in dit draadje op Twitter.

In Tilburg spoten de Autonomen Brabant 1 mei-leuzen op enkele muren. Meer foto’s in deze tweet en dit Facebook-bericht.

Ramon twitterde deze leuke foto van “Katten #voor14”.

Cihan Ugural van #voor14 tweette foto’s uit Utrecht.

Volkskrant-journalist Margriet Oostveen trof deze poster aan “naast de ingang van de buurtsuper”, twitterde ze. Waarschijnlijk zijn er zo nog veel meer posters verspreid in het land, waar wij geen idee van hebben gehad.

In de Molenstraat in Nijmegen werd de manager van de Coop boos en gooide een emmer water over de leuzen van #NIjmegenvoor14-activisten, terwijl zijn personeel stond te klappen voor de actievoerders!

Bij de Hema in Nijmegen werd ook gekrijt, zie hieronder. Meer foto’s in deze tweet. Ze haalden er ook de lokale media ermee.

In Den Haag hadden de actievoerders een busje dat onder meer Bella Ciao afspeelde.

Veel mensen hadden ook iets achter of uit hun raam gehangen, zie er meer in dit Twitterdraadje en deze twee Facebook-posts.

In Groningen kwamen diverse groepen in actie, onder meer van de SP en Rood. Die schreven bij hun vier prachtige foto’s op Twitter: “1 mei. Dag van de Arbeid. Altijd een belangrijke dag! Vandaar dat @spgroningen en @ROODGroningen vandaag de mensen met cruciale beroepen eren. Maar we stellen ook politieke eisen: hogere lonen, zeker werk, meer zeggenschap. #1mei #dagvandearbeid #Solidariteit #Voor14”

In Limburg (spandoek aan een viaduct in Weert) en Noord-Holland (muurschildering bij de Hoogovens) deden ze ook aan 1 mei. Zie meer in onze tweet.

In Delft stak een bezorger van Picnic zijn duim op nadat hij de sticker van #voor14 zag. Werkers bij Picnic worden zwaar onderbetaald. “Goede actie voor 1 mei!”, zei hij. Hij vond het geen probleem om op de foto te gaan.

Nog meer krijtacties in Groningen, deze onder een brug.

Een team van #DenHaagvoor14 ging ook langs bij de UWV. Ze schreven: “Ook zonder baan een menswaardig bestaan. Minimumloon en uitkeringen omhoog! Is een mens alleen maar waard als die werkt? Als die winst genereert voor zijn baas? Of verdient iedereen een menswaardig bestaan, ondanks of zij werken of niet? Je bent niet minder als mens als je niet werkt of kan werken. Iedereen verdient een prettig leven zonder voorwaarden! Het minimumloon en uitkering moeten omhoog! Niemand verdient armoede!” Meer foto’s hier op Facebook.

Ook het PvdA-kantoor in Den Haag kreeg een bezoekje. Wij schreven in een tweet: “Krijtactie van #DenHaagvoor14 bij @PvdA kantoor in Den Haag. PvdA zei dat minimumloon omhoog mag naar €10 (40 cent erbij!), maar uitkeringen niet. Fuck you, loopjongens (en meisjes) van het kapitaal! Wij gaan minstens #voor14 en uitkeringen gaan gewoon mee omhoog.”

#voor14 was enige tijd te vinden in het trending topics-lijstje op Twitter.

Door de vloed aan berichten over de acties konden we niet altijd goed meer bijhouden waar welke beelden vandaan kwamen. Van alles hebben we de herkomst kunnen achterhalen in dit overzicht, behalve van deze foto. Maar we vonden hem te mooi om hem jullie te onthouden.

In Leiden kwam het eerste team van #Leidenvoor14 in actie bij winkelcentrum De Kopermolen in de Merenwijk. Zie hier op Facebook en hier op Twitter voor meer foto’s.

Bij het Stadsbouwhuis in Leiden verscheen deze leus.

Tegelijk was een ander team aan het krijten op de Beestenmarkt in het centrum van Leiden. Het busje uit de Merenwijk arriveerde ook snel. Gelukkig geen regen meer! Natuurlijk moest een McDonald’s manager de politie bellen. De actievoerders zouden op zijn terras krijten. Onzin, het was midden op het plein en sowieso doen we door corona niet aan terrassen! De agenten die kwamen deden er niets mee. Meer beelden hier op Facebook en Twitter.

Daarna werd er gekrijt voor de gevel van de Jumbo bij Leiden Centraal.

Ook achter station Leiden Centraal werd gekrijt. Daar lopen veel medewerkers van het universitair ziekenhuis LUMC langs, dus aan hen heeft #Leidenvoor14 wat extra aandacht gegeven. Vanzelfsprekend was er weer opdringerige handhaving, en ook een bewaker van het ziekenhuis (die overigens vond dat het ook best 16 euro mocht worden). Aan het plein achter het station zit ook tijdelijk het stadhuis, waar een tijdje geleden besloten werd om vandaag een aantal ongedocumenteerden op straat te gooien, ondanks de coronapandemie. Ook daar heeft #Leidenvoor14 een leus aan gewijd: “Waardig leven voor iedereen, ook BBB-bewoners #1mei”. Meer beelden van de actie achter het station hier in dit Twitterdraadje en hier op Facebook.

Rogier van Reekum tweette: “Mijn dochter is ook #voor14”.

Ramon ging nog even bij de ABN langs en twitterde: “Fight capital. Support higher wages. #1mei #dagvandearbeid #voor14 Bevecht kapitaal. Steun hogere lonen. ABN Amrobank Nijmegen”.

Yasir Abdul deed een actie voor de postbezorgers.

Overal werden leuzen gespoten en geschilderd, zoals ook op de foto’s in deze tweet te zien is.

Niels Jongerius hing een anarcho-syndicalistische vlag uit en twitterde: “#1mei #MayDay flag out for a socialist future and a struggle every day for a more just and beautiful world. #dagvandearbeid #voor14”.

Sabine Scharwachter droeg ook haar steentje bij en plakte stickers en krijtte op straat. Ze twitterde: “Fijne Dag van de Arbeid! Sta op voor 14. Gewoon ’n eerlijk loon voor iedereen. #minimumloon #voor14”

Science Guy deed een belangrijke ontdekking en twitterde erover: “Even the gnomes support our cause!”, hoewel iemand hem corrigeerde en reageerde: “I think they’re dwarves, but this is amazing”.

Hij krijtte ook een mooie leuze.

Er werden ook heel veel posters geplakt, hier een Twitterdraadje met 16 foto’s daarvan.

Ook KOZP ging de straat op. Op Instagram schreven ze: “Het was gisteren 1 mei, Dag van de Arbeid. Op verschillende plekken hebben mensen meegedaan aan de stoepkrijtactie van #voor14 voor een hoger minimumloon. Sommige mensen lieten een extra boodschap achter. #KOZP”

Aan het einde van de dag werden er op de Facebook-pagina “Laat de rijken de crisis betalen” nog een boel mooie zwartwit foto’s geplaatst van meertalige krijtacties in Den Haag.

Op 2 mei waren veel leuzen nog mooi zichtbaar, zoals op de Leidse zaterdagmarkt. Die is vanwege corona tijdelijk op de Beestenmarkt, precies waar #Leidenvoor14 op vrijdag haar leuzen krijtte. Nog goed zichtbaar voor alle bezoekers van de markt.

Zo, dat was het. Als je helemaal tot hier bent doorgescrold, dan ben je vast zo gemotiveerd dat je ook wel wilt tekenen voor14.

Eric Krebbers