Opgepakt om hoe je eruit ziet: #musliminbelgium

Gisteren, 23 november 2015, tijdens mijn schoolpauze, nam ik de tram met een vriend richting het shoppingcenter in Wijnegem om een middagmaal te halen. Van de tram zijn we direct naar de ingang gegaan. We waren richting de Carrefour aan het wandelen toen we voor de United Brands twee zwaarbewapende agenten zagen staan. We liepen verder en zonder dat ik het door had, werd ik achtervolgd door zwaarbewapende agenten. Omstaanders die er bij waren, vertelden me later dat een van de agenten naar me wees en iets opriep via de dispatch. Ik stapte nietsvermoedend de winkel binnen en zocht naar mijn middagmaal. 2 rijstpapjes en een fles water. Tot mijn verbazing zag ik dat agenten de deur van de winkel aan het versperren waren, maar ik wist niet dat het voor mij was. Richting de kassa werd ik door een agent, met een oorlogswapen naar mijn gezicht gericht, gecommandeerd om op mijn knieën te gaan. Vol angst, adrenaline en verbazing vraag ik verstijfd wat de reden is dat er een wapen op mij wordt gericht. “Op uw knieën, verdoemen”, kreeg ik herhaaldelijk te horen als antwoord. Ik zak direct op mijn knieën en zie langs alle kanten agenten mij omsingelen, van zwaarbewapend tot agenten in burger. Ik bleef maar roepen uit angst dat ik “een student ben die net van school komt”. Langs de rechterkant had ik een wapen voor mijn gezicht en langs de linkerkant ook. Ik was omsingeld. Mijn vrijheid was omsingeld. Vol angst bleef ik eisen naar mijn rechten. Naar een verklaring voor deze aanhouding. Ik kreeg geen antwoord. Een agent deed mijn rugzak uit en begon die heel ruw te doorzoeken en begon mijn schoolboeken en schoolspullen op de grond te smijten en kwam me daarna fouilleren. Mijn tas is twee keer doorzocht geweest.

Yassine Boubout in Mijn getuigenis van onrecht (movementx)