Protesteer tegen blackface-feest in partycentrum, mede mogelijk gemaakt door gemeente Leiden

WAARSCHUWING: DIT ARTIKEL BEVAT EEN EXPLICIETE AFBEELDING VAN RACISTISCH GEWELD.

Op zondag 24 november van 10:00 tot 16:00 uur dreigt de racistische karikatuur Zwarte Piet volop te worden gepromoot in sport- en partycentrum De Zijl aan de Paramaribostraat 66 in Leiden. Die dag organiseert het partycentrum een Sinterklaasfeest met het thema “Dombo en het vervalste zwemdiploma”, en “met dank aan de gemeente Leiden”, zoals de organisatoren melden op een flyer vol blackface-racisme. Maar die gemeente heeft toch beloofd om Zwarte Piet in 2019 helemaal af te schaffen?

No More Blackface Leiden (NMBL), waar ook Doorbraak-activisten aan meedoen, roept iedereen op om de gemeente aan die belofte te herinneren en zowel de gemeente als het partycentrum een protestbrief te mailen. De actiegroep deed onderzoek naar het Zwarte Piet-racisme tijdens de Leidse Sinterklaasintocht in 2018. In een rapportage, die in juni 2019 werd gepresenteerd aan de gemeenteraad, concludeerden de NMBL-activisten dat het merendeel van de Pieten nog steeds racistische kenmerken had. Er is voor de gemeente nog een hoop werk te doen om te bereiken dat het Zwarte Piet-racisme in 2019 helemaal verdwijnt uit de intocht, aldus de actiegroep. Met het blackface-Sinterklaasfeest in partycentrum De Zijl dreigt in elk geval volkomen de verkeerde weg te worden ingeslagen. Daarom is het broodnodig om daartegen in actie te komen. Doe ook mee en mail de onderstaande brief naar partycentrum De Zijl, burgemeester Lenferink en de Leidse gemeenteraad.

Blackface-racisme bij de aankondiging van het Leidse feest.

In sport- en partycentrum De Zijl aan de Paramaribostraat 66 in Leiden dreigt op zondag 24 november van 10:00 tot 16:00 uur de racistische karikatuur Zwarte Piet te worden gepromoot. Op die dag organiseert het partycentrum een Sinterklaasfeest met het thema “Dombo en het vervalste zwemdiploma”. De organisatoren bedanken onder meer de gemeente Leiden, die dit feest blijkbaar mede mogelijk maakt.

Hierbij klaag ik zowel bij het partycentrum als bij de gemeente Leiden over de dreigende aanwezigheid van Zwarte Pieten tijdens dit Sinterklaasfeest. De gemeente Leiden heeft een aantal jaar geleden besloten om het aantal Zwarte Pieten tijdens de Leidse Sinterklaasintocht geleidelijk af te bouwen. Voor dit jaar heeft de gemeente toegezegd dat Zwarte Piet helemaal zal zijn verdwenen uit de lokale intocht. En juist dit jaar komt partycentrum De Zijl met aankondigingen van een Sinterklaasfeest waarop alleen maar traditionele Zwarte Pieten zijn te zien. Dat gaat niet alleen dwars tegen het afbouwbeleid van de gemeente in, maar staat ook haaks op de aankondiging van de publieke omroep NTR dat er bij het Sinterklaasjournaal en tijdens de landelijke Sinterklaasintocht in Apeldoorn alleen maar roetveegpieten zullen worden ingezet.

Zwarte Piet is een racistische karikatuur van mensen van Afrikaanse herkomst. Al jarenlang is er daarom protest tegen de aanwezigheid van deze figuur in het Sinterklaasfeest. Veel organisaties en instituten hebben in de loop der jaren bevestigd dat Zwarte Piet racisme is. In 2015 heeft het Committee on the Elimination of Racial Discrimination (CERD) van de Verenigde Naties een dringend beroep gedaan op de Nederlandse overheid om het Zwarte Piet-racisme uit te bannen. “Zelfs een diepgewortelde traditie rechtvaardigt geen discriminatie en stereotypering”, aldus het CERD. “De overheid moet actief bevorderen dat die kenmerken van Zwarte Piet worden verwijderd die negatieve stereotypen weergeven en door veel mensen van Afrikaanse origine worden beschouwd als een overblijfsel van de slavernij.”

Nationaal en internationaal neemt de kritiek op de Zwarte Piet-figuur steeds meer toe. Naast het VN-comité hebben ook de Amsterdamse rechtbank, het College voor de Rechten van de Mens en de Kinderombudsman verklaard dat Zwarte Piet racistische aspecten heeft. Meer dan 100 BN-ers (Bekende Nederlanders) en vele anderen hebben zich uitgesproken tegen Zwarte Piet. In diverse steden hebben basisscholen de Zwarte Piet-figuur afgeschaft of gaan ze die figuur afschaffen. Zoals al gemeld, gaat ook de omroep NTR de Zwarte Piet-figuur verbannen. Ook veel ondernemingen en organisaties werken alleen nog maar met roetveegpieten.

Ik vraag hierbij aan partycentrum De Zijl om alle Zwarte Piet-figuren uit het Sinterklaasfeest op 24 november te verwijderen. Niet alleen Zwarte Piet-personen, maar ook alle andere Zwarte Piet-beeltenissen en versierselen. Ik vraag hierbij aan de gemeente Leiden om erop toe te zien dat partycentrum De Zijl zich houdt aan het gemeentelijke beleid om de Zwarte Piet-figuur in 2019 te verbannen uit alle openbare activiteiten. Graag ontvang ik een reactie van partycentrum De Zijl en de gemeente Leiden op dit verzoek.


Je kunt deze brief, of een eigen variant, mailen naar: info@partycentrumdezijl.nl (partycentrum De Zijl), h.lenferink@leiden.nl (burgemeester Lenferink) en griffie@leiden.nl (gemeenteraad).

Harry Westerink

Flyer.