5 oktober, Amsterdam: bijeenkomst “De verzwegen geschiedenis van zwart verzet”

Banner
Banner

“We geven zwarte verzetsstrijders een podium. Kom je ook kijken? Sojourner Truth, Cuffy, Otto en Hermina Huiswoud – het zijn waarschijnlijk geen namen die een belletje doen rinkelen. Toch verdienen deze zwarte verzetsstrijders onze aandacht. Daarom organiseren we op 5 oktober een avond over zwart verzet. Wees welkom!”, zo schrijven New Urban Collective en The Black Archives in hun uitnodiging.

Bijeenkomst
Vrijdag 5 oktober
Van 18:30 tot 22:00 uur
The Black Archives
Zeeburgerdijk 19b, Amsterdam
Kaarten €7,50 per persoon
Facebook

Sprekers:
Karin Amatmoekrim, die als auteur is verbonden aan de serie “Verzwegen geschiedenis”, zal enkele verhalen uit die serie delen. Zoals het verhaal van Cuffy, die in 1723 in Guyana een van de grootste slavenopstanden leidde.
Jennifer Tosch, die het zal hebben over het bijzondere verhaal van Sojourner Truth. Truth was tot slaaf gemaakt in de VS, sprak Nederlands en maakte zich aan het einde van de negentiende eeuw al hard voor de rechten van vrouwen.
– Schrijfster Hélène Christelle Munganyende, die zal spreken over haar onderzoek naar de neo-koloniale greep van het Nederlandse bedrijf Vlisco op de textielindustrie in Afrika. Tevens zal ze haar licht laten schijnen over de bewegingen die zich vanuit het Afrikaanse continent en de diaspora op creatieve manieren tegen de dominantie van het bedrijf verzetten.
The Black Archives, die een presentatie zal geven over het bijzondere verhaal van de zwarte én communistische verzetsstrijders Hermina en Otto Huiswoud. Na een expositie over het echtpaar is vervolgonderzoek gedaan in Suriname, Jamaica, Trinidad en Curaçao. Zo ontdekten ze in geheime archieven van de politie hoe Otto probeerde om arbeiders te mobiliseren en hoe dat uiteindelijk tot zijn arrestatie leidde.

Eric Krebbers