Radio Kookpunt: “Hoe je een beweging bouwt”

Organizing is tegenmacht opbouwen en klassenbewustzijn bijbrengen. Maar hoe doe je dat? Hoe bouw je een beweging op? Hoe organiseer je mensen voor de strijd? In deze aflevering ga ik in gesprek met drie organizers om te praten over hun ervaringen met organizen in Nederland. Over het opbouwen van vertrouwen van mensen die je wil organiseren. Over het omgaan met tegenslag. Over het overwinnen van angsten bij individuen. Over strategisch te werk gaan. Zoals Marja zegt: “Organizen gaat over lef, analyse, strategie, directe actie en solidariteit”. Deze aflevering is bedoeld voor activisten die geïnteresseerd zijn in macht opbouwen. Voor activisten die verder willen gaan dan alleen demonstreren of social media activisme.

→ Burak Yildiz van SP Rotterdam was actief in de Tweebosbuurt, die wordt bedreigd met sloop. Jarenlang heeft de SP met bewoners campagne gevoerd tegen deze sloop, met gedeeltelijk succes.

→ Mariët van Bommel van Doorbraak was actief bij de campagne tegen dwangarbeid. Uitkeringsgerechtigden werden verplicht te werk gesteld zonder salaris of arbeidsrechten. Door de campagne van Doorbraak werd deze verplichting omgezet naar ‘vrijwilligheid’.

→ Marja du Bois van Vloerwerk laat zien dat voor jezelf opkomen voor verrassende resultaten kan leiden. Door met een klein solidariteitsgroepje in actie te komen bereik je soms veel sneller veel meer dan wanneer je wacht op wetgeving of bureaucratische vakbonden.

→ Leestip: hoe win je een staking?

Door Radio Kookpunt