Standbeelden racistische Leopold II in Gent en Ekeren aangevallen

Gent – Het standbeeld van koning Leopold II vlakbij het Zuidpark is nog maar eens beklad. Het is een tijdlang de gewoonte geweest om het beeld met rode verf te overgieten, maar nu is de buste ook gekneveld. Op het doek dat over het hoofd is gehangen staat “I can’t breathe”, de laatste woorden van George Floyd, de zwarte man die in Amerika door bruut politiegeweld om het leven kwam.

Sabine Van Damme in Standbeeld Leopold II opnieuw beklad, nu naar aanleiding van dood George Floyd in Verenigde Staten (Demorgen.be)

Ekeren – In het centrum van Ekeren is de voorbije nacht het standbeeld van Leopold II voor de kerk in brand gestoken. Het is al de tweede keer deze week dat vandalen het omstreden standbeeld van de vorst viseren. Deze keer is de schade zo goed als zeker onherstelbaar. Afgelopen weekend werd de bovenzijde van het standbeeld met rode verf besmeurd. (…) Het beeld van Leopold II is heel omstreden vanwege de verschrikkelijke zaken die onder zijn bewind in Congo Vrijstaat zijn gebeurd. Die zwarte bladzijde in onze geschiedenis ging gepaard met tal van gruwelverhalen van afgehakte handen, martelingen en onthoofdingen. Schattingen over het aantal slachtoffers lopen uiteen van vele honderdduizenden tot miljoenen. De vorst is er zelf nooit geweest, maar profiteerde wel van de opbrengst van onder meer de rubberoogsten om in eigen land grootste bouwprojecten te financieren. Bij het standbeeld werd eerder al een bord geplaatst met duiding over die geschiedenis. In 2023, bij herinrichting van de kerkomgeving in Ekeren, zou het beeld sowieso worden weggehaald.

Marc Wouters in Standbeeld Leopold II in Ekeren in brand gestoken: schade lijkt nu onherstelbaar (Gva.be)