“Stoere” blackfaceband kiest eieren voor haar geld

Avatar van de 3P’s op Facebook.

WAARSCHUWING: DIT ARTIKEL BEVAT EXPLICIETE BEELDEN VAN RACISTISCH GEWELD.

Je zou denken dat na jaren en jaren van strijd tegen Zwarte Piet de kwartjes eindelijk wel eens beginnen vallen… maar nee hoor! Maak kennis met “de 3P’s”, de zelfverklaarde “stoere Pietengirlband”, die vandaag na veel kritiek eieren voor haar geld koos.

De band bestaat sinds 2010, of 2009, daar zijn ze zelf ook niet helemaal zeker van. Ze waren destijds succesvol met een cd en namen na enige tijd een pauze. Prima, denk je dan, ze zijn gestopt met blackfacen en zingen niet meer als Zwarte Pieten. Maar helaas, vorig jaar pakte de band de draad weer op. En eind vorige maand waren ze plots weer op Facebook, om een nieuwe blackface single “Amerigo is het helemaal” te promoten. Na een storm aan kritiek op hun Zwarte Piet-racisme besloten ze er vandaag de brui aan te geven. Opgeruimd staat netjes!

De jonge vrouwen (nu eind 20, begin 30) noemen zichzelf Puck, Peppy en Pien, en kleden zich in een variatie op de bekende pagepakjes. Ze dragen zwarte handschoenen, tights en zwarte pruiken. Hun blackface en rood gestifte lippen komen nu wellicht iets minder zwart en rood over dan in 2010 of 2012, maar hoe je het ook draait of keert: de 3P’s zijn overduidelijk racistische karikaturen.

De Pietengirlband kon worden geboekt via Het Land van Sinterklaas, een club die onder de Wonderland Entertainment Groep valt. Wanneer je de website van Het Land van Sinterklaas bekijkt, wordt snel duidelijk waarom de 3P’s daar nog terecht kunnen. Dat bedrijf komt maar al te graag tegemoet aan de hakken in het zand van mensen die tegen de afschaffing van het Zwarte Piet-racisme zijn. Blackface is goed voor de kassa, en de 3P’s brengen per optreden 1.400 euro in het laatje. Het interesseert me trouwens geen fok welk percentage naar wie gaat. Er wordt geld verdiend met racistische karikaturen, met racisme, dat moet stoppen!

F*kking ignorance

Bij het zien van de foto’s op de 3P’s-Facebookpagina werd ik kwaad, en ik was bepaald niet de enige. Ik verbaas me trouwens al lang niet meer over de ‘ignorance’ van grote groepen witte Nederlanders en ben die moedwilligheid meer dan zat.

Deze vrouwen verschuilen zich achter een laag zwarte schmink, achter hun witte privileges, en wanen zich waarschijnlijk veilig. Enige angst voor ‘exposure’ is er kennelijk wel, want waarom komen ze er anders niet openlijk voor uit hoe ze heten? Bang voor afwijzing, voor harde woorden, voor verlies van inkomsten, voor een hobbel in de carrières? Of komen ze met de smoes dat ze niet herkend mogen worden… het bekende BS-argument voor het instandhouden van de Zwarte Piet-figuur.

3P’s in blackface. Racisme geeft veel witte mensen plezier.

Wie zijn de 3P’s?

Enig speurwerk leverde vandaag uiteindelijk niet drie, maar vier personen op die als de 3P´s hebben gezongen of nog zingen. Ze hebben allemaal een opleiding gedaan aan de Dutch Academy of Performing Arts. Ze werken als leerkracht, zangeres, backing vocal, danseres, zijn moeder en vlogger. Daarnaast runnen ze hun eigen theater, musical en dansscholen waar ze les geven aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 16 jaar oud! Het zal je docent maar zijn!

Wat te doen met de persoonlijke informatie? Moesten we de band via privéberichtjes gaan vragen of ze alsjeblieft wilden afzien van de racistische kenmerken en dat ze dan gewoon die liedjes konden blijven zingen? Ze wijzen op het Sinterklaasjournaal van de NTR, en de landelijke intocht, waarin als het goed is blackface eindelijk is afgeschaft? Ze wijzen op scholen en steden die afzien van blackface? Of zouden we de doopceel van de Pietengirlband lichten, de pleisters eraf rukken en dan maar zien hoe het voor hen uitpakt?

De schaamte voorbij.

Anti-racisme werkt: de Pietengirlband stopt!

Uiteindelijk hoeven we hier niet meer over na te denken, want goed nieuws: de 3P’s stoppen ermee! In een berichtje op hun Facebook-pagina, die inmiddels offline is, laten ze weten dat het hen spijt dat er “heftige discussies plaatsvinden tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet”. Maar er vinden nu eenmaal al jarenlang heftige discussies plaats omdat witte mensen niet uit zichzelf overgaan tot het afschaffen van racisme. Aan die discussies ontkomen we kennelijk niet. Ook de 3P’s niet, en ja, dat geeft “onrust en negativiteit”, zoals ze klagen. En nogal wiedes dat de band in “het midden” van die discussies kwam te staan. De 3P’s willen dan wel “geen onderdeel zijn van de discussie”, maar dat kan niet anders, de Zwarte Piet-figuur staat nu eenmaal ter discussie!

De verklaring van de 3P’s, van hun inmiddels offline Facebook-pagina.

Ze wensen iedereen een “waanzinnig Sinterklaasfeest” toe, no matter hoe het wordt gevierd kennelijk, met of zonder Zwarte Piet. Ze nemen dus geen stelling. Of nou ja, ze nemen wel degelijk stelling. Ze laten eigenlijk weten dat zij vinden dat ze als Zwarte Piet-figuur moeten kunnen optreden.

Zij vinden zichzelf zielig want ze ‘moeten’ stoppen omdat ze zich geconfronteerd weten met anti-racistische kritieken, met emotionele en kwade reacties. Ze zijn aangesproken op Zwarte Piet-racisme en hadden daar kennelijk geen zin in, want het is nooit hun “bedoeling” geweest “om wie dan ook te kwetsen”. Geen woord over het kwetsen van zwarte kids! De 3P’s tonen een stuitend gebrek aan inzicht in hoe (Zwarte Piet-)racisme werkt en hoe zij daarin een plaats hebben.

Een van degenen die reageerde op hun Facebook-pagina merkte op dat excuses door de girlband op zijn plaats zijn, en daar ben ik het hartgrondig mee eens!

Puk Pent