Tilburgse Grijze Wolven zetten in op normalisering van hun fascisme

Feestelijke opening van een fascistisch clubhuis.

Gisteren publiceerde het Brabants Dagblad een interview met leden van de Tilburgse Grijze Wolven-afdeling Türk Gençler Derneği (Turkse Jongeren Vereniging, TJV). Die verhuizen vandaag naar een groter pand en mochten daarom van de krant uitgebreid het Turkse fascisme normaliseren.

In tegenstelling tot de andere afdelingen van de Nederlandse Grijze Wolven-federatie TFN eerder, doen ze in Tilburg niet geheimzinnig over hun banden met de Turkse fascistische partij MHP. “Maandelijks is er contact met de Turkse Federatie Nederland die weer banden onderhoudt met de MHP”, aldus de krant. “Wij hebben persoonlijk sympathie voor de MHP, ja”, zeggen voorzitter Ali Yildiz en vice-voorzitter Etem Bardakci. Op het naambord boven de voordeur van hun nieuwe pand staat met grote letters de Turkse Federatie Nederland genoemd, met in kleinere letters daaronder dat het gaat om de federatie van idealistische haarden (in Turkije noemen fascisten zich ook wel idealisten, en de haarden zijn dus de plekken waar het fascistische vuur brandend wordt gehouden). Op het raam van hun gebouw is ook een Grijze Wolf afgebeeld, zo is te zien op een foto bij het interview.

Het naambord van de TJV, met rechtsboven het logo van de Nederlandse Grijze Wolven-federatie en linksboven dat van de Europese federatie, die direct verbonden is aan de Turkse fascistische regeringspartij MHP.

Fascistisch huisdier

Mogelijk hebben ze bij de TFN, na alle ophef rond het Doorbraak-rapport van de afgelopen weken, besloten dat het niet goed meer mogelijk is om te doen alsof men niets weet van Grijze Wolven of banden met de MHP. De nieuwe strategie lijkt te zijn: probeer het Turkse fascisme te normaliseren. Volgens Yunus Balkaya, die in de krant wordt gepresenteerd als “adviseur” van de vereniging, zou er een “spookbeeld” bestaan van de Grijze Wolven. Onterecht, want “het staat symbool voor alle Turken, net als de leeuw voor de Nederlanders en de beer voor de Russen. De wolf staat voor volledige vrijheid, die laat zich niet als huisdier houden”, beweert hij.

Portret van de Turkse antisemiet Hüseyin Nihal Atsız met de datum 3 mei en de tekst: “De dag van de wederopstanding van het Turkendom”. Op 3 mei 1944 vond in Turkije een proces plaats tegen nazi’s en fascisten, waaronder Atsiz. De huidige Nederlandse führer van de Grijze Wolven, Murat Gedik, is een groot fan van Atsiz en geeft lezingen over hem. De TJV zette dit plaatje op 2 mei 2016 op Facebook.

Erik Jan Zürcher, hoogleraar Turkse talen en culturen, liet echter onlangs in De Gelderlander weten dat daar niets van klopt. “Iedereen die het Grijze Wolven-gebaar maakt, is in Turkije onmiddellijk herkenbaar als extreme nationalist. Het gebaar komt voort uit de panturkisme-ideologie: een wens voor een Turkije van China tot aan de Balkan.”

Raam van het verenigingsgebouw.

De wortels van de MHP gaan terug tot in de jaren ’30 en ’40. In die jaren komt in Turkije het pan-Turkisme op, een extreem-rechtse en ultra-nationalistische stroming die de verloren gebieden van het oude Ottomaanse Rijk terug wil veroveren. De leiders van die beweging hebben grote bewondering voor en goede contacten met nazi-Duitsland. Wat hen bindt, is een biologisch racisme, antisemitisme, militarisme en het streven naar een nieuwe fascistische orde met een sterke leider aan het hoofd. Een van de vooraanstaande figuren in die beweging is de beroepsmilitair Alparslan Türkeş (1917-1997). Bij de militaire coup van 1960 is Türkeş woordvoerder. Later treedt hij met zijn volgelingen toe tot de extreem-rechtse Republikeinse Boeren Natie Partij (CKMP), en in 1965 neemt hij de partij helemaal over. In 1969 doopt hij de CKMP om tot Partij van de Nationalistische Beweging (MHP).

Voorzitter Yildiz zegt in het Brabants Dagblad dat de Grijze Wolven Turken niet superieur achten, maar de TJV zet wel dit soort plaatjes op de Facebook-pagina. Er staat: “Als er iets perfects is aan mijn schepping door God, dan is dat mijn Turk-zijn (citaat van Atatürk). We vieren 3 mei, uw feestdag van het Turkisme.”

De ‘nieuwe’ partij begint meteen met het oprichten van kampen om knokploegen en moordcommando’s te trainen: de Grijze Wolven. Die zijn onder meer bekend van het handgebaar waarmee ze een wolvenkop nabootsen, de Turkse variant van Sieg Heil. In Oostenrijk is dat gebaar inmiddels verboden. De belangrijkste doelwitten van de ultra-nationalistische bendes zijn linkse activisten en leden van minderheden, zoals de Koerden, alevieten en Armeniërs. In de jaren ’70 lopen ze voorop bij onder meer de bloedige pogroms en massamoorden tegen alevieten in Sivas en Maraş. De Grijze Wolven hebben inmiddels duizenden politieke liquidaties op hun geweten, waarvan ook enkele in Nederland. Nadat links – mede als gevolg van de militaire coup van 1980 – verslagen is, belanden veel Grijze Wolven in de internationale drugshandel. Ook in het Turkse leger zitten nog steeds veel Grijze Wolven. Op foto’s zien we bijvoorbeeld militairen die Syrië binnenvallen massaal het Grijze Wolven-gebaar maken.

De Tilburgse Grijze Wolven herdenken regelmatig fascistische martelaren. Dit plaatje op hun Facebook dateert van 12 september 2018. “We zijn noch jullie vergeten, noch de verraderlijke septembermaanden”, staat erop.

Het Brabants Dagblad confronteerde voorzitter Yildiz met de uitgangspunten van de MHP, volgens de Wikipedia: “‘de superioriteit van het Turkse ras”. In reactie daarop hield hij zich van de domme: “Ja, we zijn trots op onze afkomst, maar dat is wat anders dan je boven de ander stellen.” Wie de Facebook-pagina van zijn vereniging bekijkt, weet echter wel beter. Daar zijn heel wat citaten te vinden van de ultra-nationalistische en antisemitische helden van zijn partij.

Reclame voor de Grijze Wolven-klasjes in Tilburg, geplaatst op 28 september 2019 op de Facebook-pagina van de TJV. Er staat: “Een jongere die de Haard bezoekt, wordt geen verslaafde, geen dief, geen ongemanierde, geen landverrader en geen staatsvijand. Hij wordt een Alparslan, een Fatih, een Atatürk, Grijze Wolven-leider”. (Alparslan Türkeş was de oprichter van de Grijze Wolven. De Haard waar naar verwezen wordt, is de TJV, de plek waar het fascistische vuur brandend wordt gehouden.)

Leren siegheilen

Naar verluidt hebben de Grijze Wolven overleg gehad met de Tilburgse burgemeester Weterings, die zo ook bijdraagt aan de normalisering van het Turkse fascisme.

Kinderen in de TJV-klasjes krijgen les in taal, muziek en siegheilen (het samen maken van het Turkse fascistische Grijze Wolven-gebaar). De Tilburgse Grijze Wolven plaatsen deze foto op 13 december 2014 op hun Facebook-pagina.

De vereniging heeft naar eigen zeggen alleen mannelijke leden, 72 om precies te zijn. Voor vrouwen en jongeren tot twintig jaar zijn er aparte afdelingen. Die zijn allemaal heel goed op de hoogte van waarbij ze betrokken zijn. Maar dat geldt mogelijk niet voor iedereen in hun achterban, die volgens de Grijze Wolven zelf uit enkele honderden mensen zou bestaan. Onder die mensen wordt “verschillend gedacht”, volgens de bestuursleden.

Oproep op de Facebook-pagina van de TJV op 21 oktober 2015 om te gaan stemmen op de Turkse fascistische partij MHP.

Niet alle Turkse Nederlanders zijn politiek geschoold en Turks nationalisme is bij veel Turken met de paplepel ingegoten. Het zou dus goed kunnen dat er Turkse Nederlanders in Tilburg zijn die niet beseffen dat de TJV door en door fascistisch is, terwijl ze er wel af en toe komen of hun kinderen heen sturen om Turks te leren of muziekles te krijgen. “Wij willen onze jongeren bijeen houden”, zegt adviseur Bardakci, “we helpen ze hun eigen taal en cultuur goed te beheersen”. Waarbij die cultuur, getuige de beelden die we vonden op Facebook, onder meer bestaat uit het siegheilen op z’n Turks: het Grijze Wolven-gebaar maken.

Eric Krebbers

TJV-“adviseur” Yunus Balkaya op zijn Facebook naar aanleiding van het oppakken in Turkije van Murat Memis. Hij kiest de kant van de Turkse repressie en schrijft. “De partijvoorzitter van de Eindhovense SP zit in gevangenschap wegens terreurverdenkingen. Hoewel de beschuldigingen worden ontkend, weten wij dat waar rook is, ook vuur is. Laten we ons goed realiseren op wie we stemmen als we gebruik maken van het actief en passief stemrecht dat de democratie ons biedt.”
Nog een fascistische martelaar die herdacht wordt door de Tilburgse Grijze Wolven. De tekst van dit plaatje op hun Facebook luidt: “De idealistische martelaar Mustafa Pehlivanoglu. 7 oktober 1980. Dit moeten ze nooit vergeten, Mustafa’s sterven, maar de zaak van God niet, het nationalisme zal altijd blijven leven. De overwinning van deze weg – waar ik mijn leven voor geef – is nabij. De overwinning zal altijd voor diegenen zijn die in God geloven.”
Nog een martelaar op de Facebook-pagina van de TJV. Een condoleancebericht voor de familie van Ibrahim Küçük, de vice voorzitter van de MHP afdeling Fatih (Istanboel) die martelaar zou zijn geworden in Syrië. Grijze Wolven willen de gebieden van het vroegere Ottomaanse rijk terug veroveren.
De Tilburgse Grijze Wolven proberen vergeefs hun stoepje schoon te vegen.