Waarom wij niet meedoen aan de acties tegen Pegida in Eindhoven

Bloemen voor de reactionaire moskee.

Het extreem-rechtse actiegroepje Pegida heeft aangegeven morgen te willen gaan demonstreren voor de deur bij de eveneens extreem-rechtse Al Fourqaan moskee in Eindhoven. Morgen begint ook de ramadan. Inmiddels zijn er twee tegenacties gepland, vanavond een en morgen een. Doorbraak heeft vaak meegedaan aan acties tegen Pegida, maar deze keer laten we verstek gaan. We vinden het belangrijk om uit te leggen waarom, en niet zomaar weg te blijven.

Het eerste tegenprotest is vanavond om 19:30 uur. “Het begint met liefde – solidair tegen islamofobie”, zo heet de actie. Op Facebook staat dat je bij de actie kan “laten zien dat liefde en respect sterker zijn dan haat: laten we samen de moskeebezoekers een hart onder de riem steken. Kom op zondag 5 mei van 19:30 tot 20:30 naar de Al Fourqaan moskee aan de Otterstraat 2 en neem een mooie bloem of je stoepkrijt mee. Hiermee versieren we de heg en stoep, als steunbetuiging aan onze islamitische stadsgenoten. Laat de ramadan met liefde beginnen!”

Fundamentalisme

In de korte oproep wordt met geen woord gerept over het politieke karakter van de fundamentalistische moskee, voor wie men “liefde door onze straten” gaat laten “klotsen”.

De leiding en de bezoekers van de moskee zijn aanhangers van de reactionaire salafistische ideologie. De stichting die de moskee runt, Al Waqf, wordt gefinancierd door rijke oliesjeiks uit Koeweit. Regelmatig spreken er fundamentalistische imams, net als in de As Soennah zustermoskee in Den Haag. Daarover hebben we uitgebreid gepubliceerd, net als over het moslimfundamentalisme in het algemeen. In die publicaties hebben we blootgelegd dat het salafisme in woorden en met daden vijandigheid koestert tegen elementaire linkse waarden als directe democratie, secularisme, seksuele vrijheid en zelfbeschikking, gelijke rechten ongeacht gender en/of levensovertuiging, vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst, en het in gemeenschapshanden brengen van de economie.

Fundamentalistische moskeeën zijn bastions van een beweging die als eerste en laatste doel hebben de vernietiging van alles dat links en feministisch is. In de landen waar moslimfundamentalisten aan de macht zijn, richt het staatsgeweld zich dus met name tegen mensen zoals wij. In landen met een meerderheid van moslims, maar waar de fundamentalisten de macht niet hebben, terroriseren ze de straat en zijn linksen, vrouwen en lhbt-ers hun leven ook niet zeker. In Nederland hebben vooral mensen met een achtergrond in die ‘moslimlanden’, en mensen die leven in de sociale en fysieke omgeving van zulke moskeeën, last van allerlei vormen van subtiele en minder subtiele repressie door dit type fascisten.

Luisteren

Wij gaan geen bloemen leggen en stoepen krijten bij lieden die er dus uiteindelijk vooral op uit zijn om links en het feminisme kapot te maken. De progressieve mensen die dagelijks te maken hebben met hun terreur, en van wie velen zijn gevlucht uit landen waar de moslimfundamentalisten de macht hebben veroverd, die bekijken dit soort acties met afschuw en verbijstering. Hen laten we in de steek. Hen laten we keihard vallen. Hun vertrouwen raken we zo als links in Nederland kwijt.

Waarom luisteren we niet serieus naar de stemmen van moslims en andere mensen met een achtergrond in ‘moslimlanden’? Naar wat de fundi’s zelf zeggen en naar wat hun slachtoffers zeggen? Bloemen leggen bij een extreem-rechtse moskee is het toppunt van desinteresse in de werkelijkheid waarin zij leven en handelen, het toppunt van ‘allochtonen’ knuffelen, van wit paternalisme. Gaan we zo door, dan blijven de linkse en feministische bewegingen voor altijd wit.

Wat we moeten doen, is consequent en scherp stelling nemen tegen moslimfundamentalisme, en solidariteit betuigen met hun slachtoffers, met de linkse en feministische minderheden onder de minderheden.

Afstand nemen

In de oproep van de tweede tegenactie, georganiseerd door AFA Eindhoven, wordt gelukkig wel enige afstand genomen van de moskee, zij het wel bijzonder kort en in wel heel voorzichtige bewoordingen: “Pegida richt zich tegen de Al Fourqaan-moskee die zelf erg rechts is, met een gedachtegoed waarin de gelijkwaardigheid van mensen niet vanzelf spreekt. Als anti-fascisten en voorstanders van die gelijkwaardigheid verdedigen wij dat niet.” Dat valt te waarderen.

Vorig jaar oktober riepen wij wél op om mee te doen aan een Laat Ze Niet Lopen (LZNL) protest toen de fascisten van Identitair Verzet wilden komen demonstreren tegen de As Soennah-moskee in de Haagse Schilderswijk. We namen de oproep van LZNL op onze website over, maar voegden daar deze alinea aan toe: “Identitair Verzet richt zich met de demonstratie vooral tegen de As Soennah-moskee, die – net als dit minuscule groepje witte extreem-rechtsen zelf – eveneens uiterst rechts en conservatief is. Doorbraak heeft daarom ook kritieken geleverd op zowel Identitair Verzet als op de leiding van de moskee. Om meer mensen mee te krijgen – niet dat dat snel zal lukken, want wie wil er nu met zulke nare lui worden gezien? – heeft Identitair Verzet juist deze omstreden islamitische instelling gekozen als actiedoelwit. Maar de leden van het groepje zijn feitelijk tegen álle moslims, tegen alle niet-witte mensen, tegen alle migranten en vluchtelingen. In een door de gevestigde partijen steeds verder opgejut klimaat van racisme en moslimhaat probeert Identitair Verzet via dit soort kleine acties haar fascisme aan de man te brengen. Doorbraak roept op om hun protest tegen te gaan, zonder dat we ons op de een of andere manier willen verbinden met krachten in en om deze moslimfundamentalistische moskee.”

Niet samen

We voegden ook een kaartje toe met de route die de fascisten door de wijk zouden gaan lopen, zodat iedereen ze overal waar ze langs zouden lopen, kon gaan lastig vallen. Waar we heel bewust niet voor opriepen, was de extreem-rechtse moskee te verdedigen…. laat staan te versieren met bloemen. In geen geval wilden we oproepen om schouder aan schouder te gaan staan met religieuze fascisten of andere extreem-rechtse lieden in de verdediging van de moskee. Uiteindelijk mocht Pegida van de burgemeester niet komen en ging het tegenprotest ook niet door.

Wat wél doorging, was het tegenprotest tegen een aangekondigde actie van Pegida in Rotterdam-Zuid, vorig jaar juni. De Laleli-moskee daar werd verdedigd door een flinke massa mensen, waaronder zowel witte linksen als aanhangers van de Turkse fascistische Grijze Wolven. Geen fijn signaal aan Koerdische, alevitische, christelijke, feministische, linkse en andere progressieve mensen met een achtergrond in Turkije. Pegida besloot overigens op het laatste moment de actie af te blazen.

Bewustwording

Een linkse actie bij het gebouw van de moskee, op het moment dat Pegida daar protesteert, is in principe natuurlijk wel mogelijk. Maar alleen wanneer Nederland een sterke en brede linkse beweging zou kennen die expliciet een eigen bevrijdende positie zou innemen, tegen álle extreem-rechtse bewegingen, of ze nu wit of niet-wit zijn. Alleen dan zouden we niet automatisch in het kamp van de niet-witte fascisten belanden. Maar zo’n beweging bestaat helemaal nog niet, en voor het zover is, zullen we jaren van intern linkse bewustwording moeten organiseren, waarbij wit links gaat inzien dat ook niet-witte communities hun fascistische stromingen kennen.

Tot die tijd is het echt verstandiger om als links goed je eigen momenten te kiezen om actie te voeren tegen extreem-rechts. En niet op het moment dat twee extreem-rechtse stromingen tegenover elkaar staan. Een situatie die nog eens extra wordt bemoeilijkt door de aanwezigheid van een derde rechtse en gewelddadige organisatie, de politie, én van paternalistische, om niet te zeggen racistische, witte do-gooders met hun bloemen.

Ender Kaya