Het gaat met arbeid zoals met spaarrente. Het idee dat er loon staat tegenover geleverde arbeid is achterhaald. Al decennia lang werken ondernemers met zo goed als gratis arbeiders die ze toegeschoven krijgen via bevriende wethouders. “Want werken is goed, vooral voor degene die dat gratis doen moet!” Zelden zo’n sluitende combi gezien van kapitaal en christelijke hypocrisie! Nog even en de werkzoekende moet geld toeleggen op de onbetaalde werkplek die op den (lange) duur misschien zelfs kans biedt op een wel betaalde baan. Investeren in jezelf, heet dat dan. En alleen voor degenen die zich laten meten en wegen, laten uitbuiten en uitkleden, zijn daar de spiegeltjes en kralen in de vorm van voedselbanken, kledingbanken, medicijnbanken en het recht op tijdelijke huisvesting in voorheen sociale huurwoningen die wachten op een koper. De rest mag dood, that’s how low we go!

Caroll Hattie over Gaat de deur naar goedkope arbeid iets verder open? (Trouw)


 1. Paul. # 1 
  1 jaar geleden

  Het idee dat er loon staat tegenover geleverde arbeid is achterhaald.

  Yea right. Als ik naar de bakker ga mag ik ook niet gratis broden en de vlaaien meenemen. Ik mag ook niet gratis wonen en zorg kost mij ook geld. Zo kan ik wel even doorgaan. Ook zal de bakker, de verhuurder of de zorgverzekering niet accepteren dat je even een tijd gaat proef eten, proef wonen of gaat testen of de zorg wel goed is. Je moet gewoon betalen.

  Vorige week was er nog een nieuws item waar ZZP’ers ook eerst een tijd gratis moesten proefwerken. En misschien, als ze het goed deden kregen ze dan die opdracht. Dit kennen de uitkeringsgerechtigden maar al te goed en wij weten al dat die proeftijd, tig keer verlengt word en dat je uiteindelijk naar dat contract kunt fluiten.

  Je hoeft geen raket geleerde te zijn om te bedenken dat dit natuurlijk misbruikt gaat worden. ZZP’ers doen het werk een tijd gratis en als de klus in de “proeftijd” klaar is staan ze op straat zonder loon voor het geleverde werk. Er waren ZZP’ers bij die dit al diverse malen mee gemaakt hadden. En dan vraag ik me af hoe achterlijk kun je zijn???? Je word ZZP’er (of werknemer) en je verricht arbeid om geld te verdienen.

  Zijn mensen nu werkelijk zo naief of bang???? Ik kan geen respect op brengen voor de werkgevers die dit misbruiken maar ik kan ook geen respect opbrengen voor de mensen die dit accepteren en daarmee dit verdien model voor de werkgevers, want dat is het, in stand blijven houden.

  Eis nu eens een loon en een arbeids contract!!!! Het is niet alleen je recht maar ook een plicht.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*