“Zóveel racistische berichten na mijn lintje had ik niet verwacht”

Op woensdag 28 april, een dag voor ‘Koningsdag’, werd ik verrast met een koninklijke onderscheiding. Burgemeester Halsema speldde mij een lintje op in de naam van “de koning”. Hoewel die dag in verschillende steden en dorpen zo’n 3.000 mensen werden gedecoreerd, verschenen er al snel krantenkoppen zoals “KOZP-voorman ontvangt lintje”. Wat volgde, was een lawine aan racistische reacties op social media van Nederlanders die door het lint gingen omdat een Zwarte man met een anti-racistische visie was gedecoreerd namens hun koning. Een kleine greep uit de vele reacties: ik was een “doodvermoeiende etnonarcist, beroepsgekwetste, beroepsracist, subsidieslurper, ophitser, blankenhater, oproerkraaier, kinderfeestverpester, Nederlandse traditieondermijner, Oranjen*g*r, Zwarte t*r*ngcrimineel, criminele uitvreter” en een “ome Soros trotsmakende maatschappij ontwrichtende demoon”. Zonder iets ervoor te hoeven doen, heb ik ook geschiedenis geschreven. Het blijkt namelijk dat mensen voor de eerste keer in de geschiedenis “uit protest” lintjes terug hebben gestuurd omdat een ander persoon een lintje heeft ontvangen. Het laat zien dat mijn werk en dat van andere anti-racisme activisten nog hard nodig is.

Mitchell Esajas in ‘Zóveel racistische berichten na mijn lintje had ik niet verwacht’ (Oneworld.nl)