25 november, Amsterdam: bijeenkomst over 10 jaar strijd tegen Zwarte Piet

Op 25 november organiseert de coalitie Samen Tegen Racisme in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam een bijeenkomst over 10 jaar Zwarte Piet Is Racisme-campagne. Aan het programma van de bijeenkomst nemen veel mensen deel die op de een of andere manier betrokken zijn geweest bij deze campagne, waaronder Doorbraak-activist Harry Westerink.

Uit de oproeptekst van de bijeenkomst: “Na 10 jaar protest tegen Zwarte Piet lijkt er een kantelpunt te zijn bereikt waarbij de traditie van Zwarte Piet steeds meer van het straatbeeld verdwijnt. Een traditie die werd gedragen door supermarkten, online stores, politiek, gemeenten, scholen en families is eindelijk aan het veranderen. Deze verandering is niet uit de lucht komen vallen. Wat zijn de lessen en strategieën uit de anti-Zwarte Piet protestbeweging? En wat heeft het nog meer losgemaakt in de samenleving als het gaat om het bespreekbaar maken van racisme? Dit programma biedt een reflectie met diverse mensen uit de beweging die hebben bijgedragen aan de verandering van deze traditie.

Donderdag 25 november
Vanaf 20:00 uur
Pakhuis de Zwijger, IJzaal
Piet Heinkade 179, Amsterdam (hier reserveren)

Wat gaan we doen?

  • We openen de avond met een speciale column door een van de voorgangers in de strijd tegen Zwarte Piet.
  • Onder leiding van de moderator gaat Jerry Afriyie met diverse mensen in gesprek over hun bijdrage aan de 10 jaar lange campagne van Zwarte Piet Is racisme.
  • Vervolgens wisselen panelgesprekken zich af met interessante quizvragen.
  • Ook komen mensenrechtenorganisaties aan tafel zitten, waaronder Luc Hofmans, die vanuit dit perspectief zullen reflecteren op Zwarte Piet.
  • Hierna gaan we met onder andere Harry Westerink (Doorbraak) en Philip Blok (Code Rood) in gesprek over solidariteit en bondgenootschap. Wie waren de bondgenoten in de strijd tegen racisme? Hoe hebben zij solidariteit getoond?
  • Ook kijken we naar de rol van media en retail in het anti-Zwarte Pieten debat met onder andere Sunny Bergman en Bel Kerkhof-Parnell.
  • Als laatst laten we onze stille krachten aan het woord met onder andere Arjan Braaksma, Kitty Balker en Marisella de Cuba die vertellen over hun bijdrage aan de Zwarte Piet Is Racisme-campagne.
  • Tussendoor horen we graag van jullie! Stel je vragen live vanuit de zaal of door te kijken via de livestream, en deel je mening via Mentimeter of steek je hand op.
  • We sluiten de avond af door samen met Jerry Afriyie een blik op de toekomst te werpen.”

Eric Krebbers