Beelden van de inspirerende #voor14-demonstratie in Haarlem

Zaterdag demonstreerden zo’n 70 mensen in Haarlem voor een minimumloon van minstens 14 euro. Lees hier de tekst van de oproep. Het protest begon met een reeks korte maar krachtige toespraken, waaronder die hier onderaan van Ferdinand van #Haarlemvoor14.

Daarna volgde een luidruchtige mars door de stad, met veel leuzen, zoals “Wat willen we? Veertien euro minimumloon! Wanneer willen we dat? Nu!”, “Hoe laat is het? Solidariteit”, “One, two, three, four, eat the rich and feed the poor!” “De rijken worden rijker, de welvaart moeten gelijker!”, “A, anti-, anti-kapitalisten!”, “Veertien euro minimumloon! Vijftien euro minimumloon! Zestien euro…” enzovoorts, en “Hogere lonen, betaalbaar wonen!”.

Naar verluidt arriveerden, vlak nadat de demonstratie van het stationsplein vertrok, zes busjes politie. Kennelijk hebben ze ons daarna niet meer kunnen traceren, want tijdens de demonstratie hebben we geen leden van de staatsknokploeg gezien. Dat maakte het ook mogelijk om tegen ‘de afspraken’ in toch her en der gewoon midden op de rijweg te lopen.

Luisteren naar de toespraken.

Onderweg kregen we opmerkelijk veel steunbetuigingen: automobilisten staken hun duim omhoog, buschauffeurs toeterden, er werd op een terras geklapt en riders wensten ons succes terwijl ze langs raasden. Eén persoon bij een kroeg wilde vervelend doen, in de trant van het bekende gefrustreerde “Ga toch werken…”, en riep op lullige toon: “Hogere uitkeringen!”. Maar dat was onbedoeld een wake-call, want aan de uitkeringen en de koppeling met de minimumlonen hadden we bij de leuzen nog onvoldoende aandacht besteed.

Wie wilde, kon zitten

Na de verkiezingen was de #voor14-campagne even op een wat lager pitje geraakt, maar nu zijn we begonnen aan een reeks demonstraties in diverse steden, met hopelijk een steeds groeiend aantal deelnemers. Het initiatief voor de demonstraties komt van onze vrienden van #Haarlemvoor14, en inmiddels hebben de #voor14-groepen uit Nijmegen, Leiden en Amsterdam zich aangesloten, en is er interesse vanuit Utrecht, Rotterdam en Zaanstad.

Eric Krebbers

Alles over het Haarlemse #voor14-protest van 20 november 2021
Aankondiging van de mars voor €14 minimumloon
Beelden van de inspirerende #voor14-demonstratie in Haarlem
“Waarom zijn bijna alle managers bij de supermarktketen waar ik werk witte cis-het mannen?”
“Er is geld, alleen: je moet het durven te halen waar het zit en te geven aan wie het nodig heeft!”
“Wij zijn de buurten ingegaan om gezamenlijke acties op te zetten”
“We willen 20 euro minimumloon, want 14 is eigenlijk een defensieve eis als je naar de cijfers kijkt”
“Een goede financiële basis is het begin van een volwaardig bestaan”
“Alles is duur, alleen mensen zijn goedkoop”


De toespraak van Ferdinand:

Het is in Nederland slecht verdeeld, want je hebt werkgevers die goed zijn voor hun medewerkers, maar helaas ook wat slechtere. Tegenwoordig staan de werkgevers niet in de rij om hun medewerkers loonsverhoging te geven. Laat staan het minimumloon op te hogen naar 14 euro, want het zou banen kosten, alleen is dit alweer ontkracht, want het CBS heeft al toegegeven dat verhoging niet leidt tot werkloosheid.

Maar wat is dan de reden dat werkgevers dit niet willen, maar ook het kabinet hier niet met elkaar in overeenstemming is? Zij kunnen wel het land stil leggen, maar werkgevers opdragen het minimumloon te verhogen, dat durven ze niet.

Twee boa’s kwamen voor aanvang van de toespraken vertellen dat alles okay was, maar dat onze #voor14-vlaggen van dat “geliefde beeld” af moesten. Op onze vraag wat het beeld dan voorstelde, moesten ze het antwoord schuldig blijven.

En toch wordt het tijd dat er iets gebeurt, prijzen stijgen ongehoord, alles wordt duurder en onze portemonnee wordt leger. Als wij al kijken naar de handel en PostNL, dan vind je daar vooral lage lonen. Het is daarom tijd dat er geluisterd moet worden naar de mensen die daar werken. Het tij moet keren.

Wij als actiegroep Haarlem/Velsen voor 14 zijn hier vandaag omdat wij het zat zijn, het loon moet omhoog, maar ook het minimumloon. De ambtenaren wel en wij niet? Wat is het verschil? Wij houden de Nederlandse economie op gang, zonder ons gaan veel bedrijven gewoon failliet, het is nu kiezen: een prijzenstop erin en lonen oprekken naar leefbaar niveau.

#voor14-mondkapjes

Daarom gaan wij zo onderweg om mensen te laten weten hoe wij hier over denken. Laat het geluid van protest horen, laat het weten dat wij het zat zijn. En wij als actiegroep gaan door, hierna is Amsterdam aan de beurt, daarna is Leiden aan de beurt, en wie weet gaan we verder door het land heen. Elke keer onze marsen organiseren, elke keer laten zien wat wij vinden van het onderwerp minimumloon. En we zitten nu op 14 euro, maar ik hoor al roepen dat we langzamerhand naar de 15 euro zelfs moeten!

Ferdinand

Leids #voor14-spandoek
Spandoek van de lokale #Komoverdebrug-acties.
Het eenpersoons FNV-black block!
Heel veel vlaggen.
Fotomomentje
Nog een keer, omdat ie zo mooi de richting wijst waarin de FNV als geheel ook moet bewegen: richting een expliciet anti-racisme en anti-fascisme!
Terug bij het station.