Beeldverslag van de Mars met de Moeders voor een einde aan het toeslagenschandaal

Centrale eis van de Moeders: de eendagsbehandeling. Samen met iedere ouder een dag nagaan hoe hun situatie precies is.

Zo’n 150 gedupeerden en hun medestanders namen vanochtend deel aan de zeer strijdbare Mars met de Moeders in Rotterdam. “Het aftreden van het kabinet, alle media-aandacht en een parlementair onderzoek hebben geen einde kunnen brengen aan het toeslagenschandaal en de gezinnen geen schade- en eerherstel gebracht. Daarom komen wij in actie”, scheven de organisatoren vooraf. Ook enkele Doorbrakers deden mee. We maakten dit beeldverslag.

De onvermoeibare (zo lijkt het althans) moeders eisen rechtvaardigheid, en deze demonstratie is pas het begin, zeiden ze. De demonstratie voerde van het stadhuis op de Coolsingel via de Erasmusbrug naar het belastingkantoor op het Wilhelminaplein, waar een podium klaar stond. Enkele vrouwen hielden sterke toespraken, en ze overhandigden hun eisen aan staatssecretaris Alexandra van Huffelen. Die reageerde niet erg gepast op de boze en vooral verdrietige moeders door keihard te stellen dat ze niet kon beloven dat alle door het toeslagenschandaal uit huis geplaatste kinderen terug gaan naar hun ouders. De vrouwen die daarna op het podium kwamen, reageerden furieus op de ijskoude functionaris met haar “mooie witte jasje!”.

De drie politici die de gedupeerden steeds gesteund hebben, waren ook van de partij, maar ze speelden gelukkig geen grote rol. Het ging vandaag om de vrouwen zelf, hun verhalen en hun eisen. Hun gezamenlijke kracht om door te blijven strijden!

Ex-CDA-er Pieter Omtzigt was alleen aan het begin even aanwezig. Hij had andere belangrijke dingen te doen. Zijn steun wordt erg gewaardeerd, door alle gedupeerden, maar tegelijk moeten we beseffen dat hij zelf mede aan de basis van de affaire stond door tien jaar terug te eisen dat de belastingdienst extra zou controleren en keihard zou ingrijpen, en ook nu nog maakt hij er zich grote zorgen over dat sommige gedupeerden iets teveel schadevergoeding zouden krijgen.

Omtzigt

SP-Kamerlid Renske Leijten doet ook super goed werk. Ze liep tot het einde mee, hield een krachtige speech, en hield het niet droog toen een vrouw vertelde over het huiselijk geweld dat ze meemaakte en hoe haar kinderen afgepakt werden. Helaas neemt Leijten maar heel moeizaam het woord racisme in de mond in deze door-en-door institutioneel racistische affaire. Dat mag niet onder het kleed geveegd worden. De oproep van de organisatoren was daar gelukkig wel heel helder over.

En tenslotte Farid Azarkan, die hield ook een sterke, korte toespraak. We vinden het jammer dat hij van Denk is, de partij waarvan de Haagse afdeling onlangs fuseerde met een Grijze Wolven-gelieerde partij. Maar dat terzijde.

Lees de oproep voor de lijst van eisen en hou de website en Instagram van de Mars met de Moeders in de gaten.

Eric Krebbers

Veel politie
Natuurlijk was Rotterdam BIJ1 ook van de partij.
SAMSUNG CSC
Stop
Zo zag de menigte eruit vanaf het podium op het Wilhelminaplein.
Leijten houdt haar speech
Leijten met Maria Sanchez een van de vrouwen die vanaf het begin in actie was.
Farid Azarkan