Dordrecht: Grijze Wolven belazeren nietsvermoedende bibliotheek en auteurs met een ‘boekenbeurs’

Deense Grijze Wolven-leider İlhan Esen leest op de 'boekenbeurs' voor uit eigen werk
Deense Grijze Wolven-leider İlhan Esen leest op de ‘boekenbeurs’ voor uit eigen werk.

Schrijvers en medewerkers van een bibliotheek die gezellig meedoen aan een fascistisch boekenfeestje? Dat gebeurde van 4 tot 6 januari in Dordrecht. De plaatselijke Grijze Wolven-afdeling organiseerde voor de tweede keer een ‘boekenbeurs‘, maar loog de deelnemers en bezoekers die het Turks niet machtig zijn, voor over het ware karakter ervan.

Dat begon al met het affiche. Daarvan werden twee versies in omloop gebracht, een Turkstalige en een Nederlandstalige, zie onderaan. Die verschillen flink van elkaar. Zo worden op de Turkse variant Murat Gedik en İlhan Esen, de grote leiders van de Nederlandse en Deense Grijze Wolven-federaties, als hoofdattractie aangekondigd, met daaronder de Nederlandse schrijvers als ondersteunende acts. Op de Nederlandse versie ontbreekt van de twee fascistische leiders elk spoor.

Op beide posters staat verder weliswaar onderaan het logo van de fascistische federatie TFN, maar op de Turkse variant staat met grote letters dat die de ‘beurs’ ook organiseert. Op het Nederlandstalige affiche staat daarentegen “Stichting ideale één” als organisator genoemd. Kennelijk gaan de fascisten ervan uit dat de naam van die op hetzelfde adres gevestigde frontorganisatie positiever klinkt, in de oren van Nederlandstaligen dan. Voor Nederlanders met een achtergrond in Turkije ligt dat anders. Die weten meestal wel dat de Grijze Wolven zichzelf vaak omschrijven als “idealisten” (“ülkücüler”). Waarbij hun ideaal “één land, één volk, één leider” is, een sterk Turkije dat de wereld overheerst.

De 'boekenbeurs' met linksboven aan de muur het logo van de Grijze Wolven-federatie.
De ‘boekenbeurs’ met linksboven aan de muur het logo van de Grijze Wolven-federatie.

De ‘beurs’ vond plaats in het pand van de plaatselijke Grijze Wolven-afdeling, Merwedestraat 46. Medewerkers van de Dordtse bibliotheek waren aanwezig met een verzameling boeken, en dichter-schrijvers Linda Wouters, Kees Klok en Jehanne Hulsman en kinderboekenschrijver Rene Kerkhoven droegen op 5 januari nietsvermoedend aan de fascistische activiteit bij met lezingen uit eigen werk. Na afloop kregen ze alle vier een bloemetje uit handen van de fascisten. Misschien wel uit handen van Gedik, de Grijze Wolven-leider die de klassieke antisemitische ideoloog Hüseyin Nihal Atsız verheerlijkt. Hij signeerde ter plekke zelfs boeken van zijn held.

Grijze Wolven-leider Murat Gedik signeert een boek van zijn antisemitische held Atsız.
Grijze Wolven-leider Murat Gedik signeert een boek van zijn antisemitische held Atsız.

Op foto’s van de ‘beurs’ zien we het logo van de Turkse Grijze Wolven-federatie (TFN) ook aan de muur hangen. Net als de vele Turkse festivals die de laatste jaren door de Grijze Wolven georganiseerd worden, en de bezoekjes die ze regelmatig afleggen aan burgemeesters, is ook deze ‘boekenbeurs’ een poging om salonfähig te worden. Daarnaast zal de verkoop van fascistische propaganda vast ook wel het nodige geld in het extreem-rechtse laatje brengen.

Eric Krebbers

De Nederlandse auteurs kregen een bloemetje van de fascisten
De Nederlandse auteurs kregen een bloemetje van de fascisten.
De Turkse variant van het affiche met de fascistische hoofd-acts
De Turkse variant van het affiche met de fascistische hoofd-acts.
Het Nederlandse affiche zonder de fascisten, en plots georganiseerd door de 'idealisten'.
Het Nederlandse affiche zonder de fascisten, en plots georganiseerd door de “idealisten”.