Arnhem: progressieve partijen weer gezellig om tafel met Grijze Wolven

Een affiche van het omstreden Turkse festival, met als hoofdact Ozan Manas die Armeniërs "het eeuwige zwijgen" wil opleggen.
Een affiche van het omstreden Turkse festival, met als hoofdact Ozan Manas die Armeniërs “het eeuwige zwijgen” wil opleggen.

Het blijft super gênant: progressieve partijen die gezellig op bezoek gaan bij Turkse fascisten, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Zo ook weer vorige week donderdag in Arnhem, waar raadsleden van Arnhem Centraal, de ChristenUnie en de PvdA samen met het niet zo progressieve Denk/Verenigd Arnhem een “informatieavond” van de Grijze Wolven bezochten.

“Het Turkse festival afgelopen zomer heeft veel rumoer teweeg gebracht. Ook politiek”, zo lezen we op de website van Arnhem Centraal in een verslag getiteld “Ontmoeting met drie Turkse organisaties”. Naar aanleiding van al dat “rumoer” werd er op 13 december voor raadsleden een “informatieavond” georganiseerd door de “Turkse Federatie Nederland, Stichting Turks Festival en het Turkse Cultureel en Educatief Centrum Hoca Ahmet Yesevi”, aldus de site.

Er was in het voorjaar inderdaad “veel rumoer” ontstaan rond het Turkse festival nadat Doorbraak nogmaals onder de aandacht had gebracht dat het jaarlijks wordt georganiseerd door de Grijze Wolven, en onthulde dat de hoofdact van 2018 in zijn liedjes Armeniërs bedreigde. We voorzagen alle raadsleden (met uitzondering van de PVV-ers natuurlijk) die maanden regelmatig van actuele informatie, en dat leidde tot twee intense raadsdebatten. Meer daarover lees je in ons dossier “Turks rechts in Nederland” onder het kopje Arnhem.

Opmerkelijk, maar helaas niet ongewoon, was dat de progressieve raadsleden niet wisten hoe snel ze hun ogen moesten dichtknijpen toen er bewijs op tafel kwam over het fascisme van de organisatoren van het festival. En geconfronteerd met de stemmen en de verhalen van de linksen en de minderheden onder de Nederlanders met een achtergrond in Turkije stopten ze simpelweg hun vingers in hun oren. Ze konden niets anders meer uitbrengen dan dat het allemaal “moeilijk” en “ingewikkeld” was. En verder bleven ze braaf keer op keer de multiculturele prietpraat van het fascistische festival herhalen.

De Grijze Wolven ontvingen hun progressieve gasten in een ruimte die, voor de verandering, geheel vrij was van fascistische symboliek. Aanwezig waren onder meer: festival-woordvoerder Abuzet Bozbiyik (eerste van links), siegheil-leraar Ali Osman Tugrul (tweede van links), landelijke Grijze Wolven-voorzitter Murat Gedik (derde van links), Denk-raadslid Yildirim Usta (vierde van links), festival- én afdelingsvoorzitter İbrahim Günay (vierde van rechts) en TFN-vicevoorzitter Erim Ugurlu (tweede van rechts).
De Grijze Wolven ontvingen hun progressieve gasten in een ruimte die, voor de verandering, geheel vrij was van fascistische symboliek. Aanwezig waren onder meer: festival-woordvoerder Abuzet Bozbiyik (eerste van links), siegheil-leraar Ali Osman Tugrul (tweede van links), landelijke Grijze Wolven-voorzitter Murat Gedik (derde van links), Denk-raadslid Yildirim Usta (vierde van links), festival- én afdelingsvoorzitter İbrahim Günay (vierde van rechts) en TFN-vicevoorzitter Erim Ugurlu (tweede van rechts).

Bezoek

In het verslagje van donderdag zien we weer hetzelfde patroon. De raadsleden weten dondersgoed dat het niet gaat om “drie Turkse organisaties”, maar om drie incarnaties van dezelfde Grijze Wolven-club: de landelijke federatie, de lokale afdeling en het Turkse Festival, dat in 2016 om publicitaire redenen juridisch is afgesplitst van de afdeling. De drie zijn organisch en personeel met elkaar verweven en uiteindelijk vallen ze allemaal onder de Turkse fascistische partij MHP.

“Vooral jammer was het dat de SP en de PVV niet aanwezig waren, want dan hadden zij hun kritiek op het Festival kunnen toelichten. En mogelijk had dit geleid tot meer wederzijds begrip. Een gemiste kans wat ons betreft”, aldus Arnhem Centraal. Maar de beide partijen hebben hun kritiek al uitgebreid duidelijk gemaakt tijdens de raadsdebatten. De SP heeft volkomen gelijk dat men niet met fascisten in gesprek gaat. Het probleem is juist dat de progressieve partijen wél behoefte hebben aan “wederzijds begrip” met fascisten. Door met hen om tafel te gaan, geven ze een dikke middelvinger aan alle linkse en feministische Turken en aan alle minderheden uit Turkije, zoals alevieten, Armeniërs en Koerden, die door de Grijze Wolven in hun bestaan worden bedreigd. Dat heulen met de beulen is extra opmerkelijk voor wat betreft de ChristenUnie, de partij die vaak opkomt voor Armeniërs. Banden aanhalen met fascisten die de Armeense genocide ontkennen, en die zelfs een zanger uitnodigen die de overlevende Armeniërs alsnog “het eeuwige zwijgen” wil opleggen?

In het verslag herkauwt Arnhem Centraal slaafs de propaganda van de Arnhemse Grijze Wolven-afdeling dat ze een “brugfunctie” willen “vervullen tussen mensen van diverse afkomst vanuit het idee van integratie, maar wel met behoud van eigen cultuur”. Misschien moeten de progressieve raadsleden eens navraag gaan doen bij Koerdische, Armeense en alevitische verenigingen, over hoe fijn (lees: gewelddadig) de Grijze Wolven altijd reageren op hún eisen voor behoud van hun culturele uitingen.

NVU

De Grijze Wolven lieten de raadsleden kennelijk ook weten dat “zij staan achter de moderne standpunten van Atatürk en de door hem gestichte republiek”. Op de bijeenkomst was ook Murat Gedik aanwezig, de voorzitter van de Turkse Federatie Nederland. Die vertelde er waarschijnlijk niet bij dat hij daarnaast ook de grote MHP-leider Alparslan Türkeş en de antisemitische nationalistische ideoloog Hüseyin Nihal Atsız verheerlijkt. Eveneens aanwezig was İbrahim Günay, de voorzitter van zowel het Turkse festival als de Arnhemse Grijze Wolven-vereniging. Die is er ook vast niet over begonnen dat hij twee jaar terug tijdens het festival werd betrapt op het brengen van de Grijze Wolven-groet, waarna hij verklaarde dat de Grijze Wolven “een hele normale partij” waren. En leraar Ali Osman Tugrul, die ook aanwezig was, vertelde de progressieve raadsleden vast niet dat hij ‘zijn’ kids leert om op z’n Turks te siegheilen.

“We bedanken de organisatie van deze avond voor de gegeven informatie en denken graag mee over (meer) mogelijkheden om de banden te verstevigen”, zo sluit het verslag van Arnhem Centraal af. Nog steviger banden met de fascisten dus. Misschien wordt het tijd voor een vergelijkbare bijeenkomst met de fascistische Nederlandse Volksunie (NVU)? Die hebben vast en zeker ook mooie verhalen en doen zoals bekend ook niemand kwaad. Nu we toch de schaamte voorbij zijn.

Eric Krebbers