Evelyn Agyemang: “Die hiërarchie is heel vaak verbonden aan het koloniaal verleden”

Op woensdag 7 juni demonstreerden zo’n 125 mensen bij de Belgische ambassade in Den Haag voor “Justice for Sanda Dia”. Dia is op 20-jarige leeftijd vermoord tijdens een ontgroening door 18 leden van de studentenclub Reuzegom aan de Katholieke Universiteit Leuven in 2018. Ze zijn afgelopen week veroordeeld tot werkstraffen van ongeveer 1 maand en elk een boete van 400 euro.

Er was veel pers aanwezig, ook uit België. De speeches waren krachtig en vaak ook emotioneel. Aan het einde legden tientallen mensen bloemen vlakbij de ingang van de ambassade, die kort na ons vertrek meteen werden verwijderd door ambassadepersoneel. De Belgische staat vertoont geen enkele vorm van respect voor de nagedachtenis van een wegens racisme omgekomen burger.

Het protest was georganiseerd door Zwart Manifest, KOZP, de Haagse Stadspartij, BIJ1, België Kan Het en Doorbraak. We zullen een aantal van de speeches hier publiceren. De derde speech was van Evelyn Agyemang van SV. Marula, de Afro-Nederlandse studentenvereniging op de Hogeschool van Amsterdam.

Eric Krebbers

Goedemiddag iedereen. Mijn naam is Evelyn Agyemang en allereerst bedankt dat ik hier mag zijn. En eigenlijk wil ik hier niet staan, maar ik sta hier wel. En als ik denk aan Sanda Dia, dan denk ik weer aan zwart leed. Het doet me heel erg veel pijn om hier te zijn, ook omdat weer iemand… als ik denk aan Black Lives Matter. Ik had er toen voor gekozen om niet te gaan, maar ik sta vandaag genoeg in mijn kracht om hier te staan.

Ik wil eigenlijk zeggen: ik heb heel veel vragen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? En waarom is dit gedrag en de acties van ontgroening zo genormaliseerd? Hoe kan het zo zijn dat eigenlijk de samenleving, niet alleen de Belgische maar ook de Nederlandse samenleving, dit normaliseert. Want het is niet dat dit de eerste keer is dat zoiets gebeurt. Het is meer dat de zwarte gemeenschap nu opstaat en zegt: “wij accepteren dit niet”. In Nederland misschien als we het hebben over de ASC, is het ook een keer gebeurd in Groningen in 1997.

Wat ik wil zeggen is dat dit gedrag vaak voorkomt. En dat mensen zich eigenlijk niet uitspreken. Het komt ook, zou ik zeggen, vanuit een koloniaal gedachtegoed, dat er een bepaalde hiërarchie is, en dat bepaalde mensen alleen een structuur mogen bepalen en dat kunnen uitmaken. Maar ik wil zeggen dat, ik wil eigenlijk vragen aan ons om dat niet te accepteren. Laten wij dit gedrag dat er is, niet accepteren.

En daarmee heb ik het over de ouders van de 18 jongeren die het samen hebben gedaan, de ontgroening, dat de ouders hen eigenlijk helpen om een lage straf te krijgen. En dat bijvoorbeeld wordt getweet: “ontgroening is heel fijn” en “de vereniging hoort zo”. En dat wij dat niet accepteren. Een bepaald gedrag of de cultuur die er heerst: ik zou zeggen dat het heel koloniaal is.

En ik wil eigenlijk dat wij als een bevolking, wij als mensen, er tegen staan. Dat wij kijken wat wij recht vinden of onrecht vinden. Dus ik wil jullie vragen je uit te spreken tegen deze cultuur en ook mensen accountable te houden voor wat er nu gebeurt.

En ik vind het heel jammer, het doet me heel veel pijn dat Sanda Dia weer een beeld moet worden van zwart leed. Ik hoop dat wij hierdoor en hiermee – we can take a stand against this! Dus we willen eigenlijk aan het corps vragen dat ze ontgroening helemaal niet meer gaan uitvoeren.

En daarnaast wil ik ook aan de ouders vragen om na te denken als ze hun kinderen opgeven bij een sociëteit of vereniging. Want er zit een bepaalde hiërarchie in, en die hiërarchie is heel vaak verbonden aan het koloniaal verleden of aan een ander stelsel. Dus ik wil hen ook vragen om na te denken, en ook hoe zij hun kinderen aanspreken op bepaalde punten. Want het kan niet zo zijn dat er zoiets voorvalt, zoiets tragisch, onmenselijk, en dat jij tegen jouw kind kan zeggen dat je geen strafblad zou krijgen. Het is onmenselijk dat als je iets hebt gedaan, dat je er niet voor gestraft wordt.

Dus ik wil vragen aan ons als mensen dat wij ons daarover uitspreken. Misschien hebben ze geen strafblad, maar in de volksmond zijn ze altijd daders en hebben ze bloed aan hun handen. Dat wil ik even meegeven. Dank jullie wel.

Evelyn Agyemang

Meer berichtgeving over het “Justice for Sanda Dia”-protest in Den Haag
Naomi Tuininga: “We worden wijsgemaakt dat deze koloniale instituten de enige weg zijn naar succes”
Aaron Bangudi: “We weigeren te zwijgen terwijl ongelijkheid bloeit in de schaduw van privilege”
Evelyn Agyemang: “Die hiërarchie is heel vaak verbonden aan het koloniaal verleden”
Mitchell Esajas: “We laten ons niet gaslighten door de Belgische elite en die studentenvereniging”
Aki Negate: “Deze elitaire studentenverenigingen zijn doordrenkt in racisme, kolonialisme en een gewelddadige hiërarchie”
Patricia Dinkela: “Nu kom ik erachter dat mijn kind €400 en een weekje werkstraf waard is”
Jerry Afriyie: “Ik wil dat telefoontje niet ontvangen, van je zoon komt nooit meer thuis”
“Justice for Sanda Dia”: steunverklaringen, oproepen en verdwenen bloemen