“Gaat de wet óns wel beschermen? Kunnen wij ons veilig voelen hier?”

Op zaterdagavond hebben zo’n vijftig mensen bij het Rotterdamse stadhuis meegedaan aan een herdenking van Mateusz die drie maanden geleden door de politie via tasers om het leven werd gebracht. Het was een emotionele en krachtige bijeenkomst, met speeches van de vader en een vriendin van Mateusz, van de advocaat van de familie, Richard Korver, en van organisator Akef Ibrahimi. Er werd afgesloten met het leggen van bloemen en twee indrukwekkende minuten van stilte.

We roepen iedereen op om de familie te steunen bij hun strijd voor gerechtigheid. Dat kan onder meer door geld te doneren via GoFundMe en door deze oproep verder te verspreiden. Hieronder de speech van Claudia, een vriendin van Mateusz. Eerst in het Pools, daarna in het Nederlands.

Eric Krebbers

Dank u allen voor het komen naar deze plek om Mateusz vandaag te herdenken.

Als eerste wil ik een citaat voorlezen van de Poolse poëet, van Nobelprijswinnaar Wisława Szymborska. Dit citaat heb ik van mijn moeder gekregen en ik denk dat het past bij de herdenking van vandaag.

“De doden duren voor altijd,
als je hen prijst met herdenken.”

Vandaag is dat moment. We zijn hier allemaal bijeen om Mateusz, Matti, Pro Xu, te herdenken. Zijn vroegtijdig overlijden verraste en bedroefde ons allemaal. Er heeft een verschrikkelijke situatie plaatsgevonden.

Mateusz was een buitengewone man met een groot hart. Ik herinner me dat hij altijd glimlachte, vriendelijk was en altijd bereid was om te helpen of om te adviseren.

Ik ken Mateusz vrijwel sinds altijd, sinds ik nog een klein kind was. Hij was als een oudere broer voor mij. Onze ouders hebben elkaar in Nederland ontmoet en zijn ook vrienden geworden. We ontmoetten elkaar allemaal vaak. Soms om een verjaardag te vieren, soms om naar een voetbalwedstrijd te kijken samen, of soms om gewoon te genieten van de heerlijke taart van tante Joanna en de grappen van oom Pawel.

Onze ouders zijn immigranten uit Polen die hun thuis in Nederland hebben gevonden, omdat Nederland een prachtig en uniek land is. Het leven als immigrant brengt echter veel moeilijkheden met zich mee, en het gevoel om ergens bij te horen in het buitenland kan lastig zijn. Mateusz en ik begrepen elkaar op dit punt, ook al ben ik in Nederland geboren, en hij in Polen. Mateusz kon altijd adviseren en troosten, ook al worstelde hij met zijn eigen ziekte en problemen. Bij hem voelde ik mij eigenlijk wel altijd veilig.

Het is nu vier maanden geleden en ik kan het nog steeds niet verwerken dat Mateusz niet meer onder ons is. En bovenal omdat hij stierf onder zulke tragische omstandigheden. Ik heb het gevoel dat hij van ons is weggenomen. Dit had nooit mogen gebeuren.

Ik ben een persoon die gelooft dat ieder mens, ongeacht ras, geslacht, afkomst of religie, recht heeft op waardigheid en gelijke behandeling. Daarom studeer ik rechten, omdat ik geloof in de kracht van rechtvaardigheid.

Wat er op 9 juni gebeurde, gaf mij echter veel om over na te denken. Waarom heeft de politie Mateusz zo hard aangepakt, waarom is er een taser ingezet op iemand die geen wapens had en bovenal in psychische toestand verkeerde, waarom kon de politie een persoon met psychische problemen niet herkennen, daar hadden ze immers voor getraind moeten worden? Wat zal er gebeuren als ik, mijn broer, mijn vriend, mijn moeder of vader in een dergelijke situatie terechtkomt? Gaat de wet ons dan wél beschermen? Kunnen wij ons veilig voelen hier?

Helaas zijn er nog steeds meer vragen dan antwoorden en moeten familie en vrienden het verlies van hun geliefde Mateusz verwerken. Tegelijkertijd moeten ze, om de waarheid te achterhalen, het hoofd bieden aan een grote macht, of misschien wel een vijand. Het is waarschijnlijk niet het juiste woord, maar zo voelen wij ons wel tegenover de politie op dit moment. Het zou niet zo moeten zijn. Ik geloof in gerechtigheid en dat wij zullen ontdekken wat er op die tragische dag, 9 juni, is gebeurd.

Om antwoord te krijgen op al deze vragen heeft de familie van Mateusz financiële hulp nodig en daarom zou ik u bij deze gelegenheid graag om uw steun willen vragen, laten wij hen in deze kwestie niet alleen. Ieder bedrag telt.

Mateusz, je hebt veel mooie herinneringen achtergelaten, ik ben blij dat ik jou heb gekend.

Claudia

De speeches bij de herdenking van Mateusz
1. Advocaat Korver vraagt om filmpjes van het politiegeweld tegen Mateusz
2. “Hoe de fascistische aanhouding van Mateusz door de Rotterdamse politie eindigde – we herinneren het ons nog!”
3. “Gaat de wet ons wél beschermen? Kunnen wij ons veilig voelen hier?”
4. Akef Ibrahimi: “Steun de strijd van de familie van Mateusz ook financieel”