Akef Ibrahimi: “Steun de strijd van de familie van Mateusz ook financieel”

Op zaterdagavond hebben zo’n vijftig mensen bij het Rotterdamse stadhuis meegedaan aan een herdenking van Mateusz die drie maanden geleden door de politie via tasers om het leven werd gebracht. Het was een emotionele en krachtige bijeenkomst, met speeches van de vader en een vriendin van Mateusz, van de advocaat van de familie, Richard Korver, en van organisator Akef Ibrahimi. Er werd afgesloten met het leggen van bloemen en twee indrukwekkende minuten van stilte.

We roepen iedereen op om de familie te steunen bij hun strijd voor gerechtigheid. Dat kan onder meer door geld te doneren via GoFundMe en door deze oproep verder te verspreiden. Hieronder de speech van Ibrahimi.

Eric Krebbers

De reden dat dit mij raakt, is omdat ik teveel van deze verhalen hoor en teveel van deze verhalen hoor vanuit de politie in Rotterdam.

Zo herinner ik mij nog Mitchel Winters, die op eenentwintigjarige leeftijd zeven keer is beschoten door drie agenten terwijl hij onbewapend was en in een verwarde toestand verkeerde, of hoe wij het liever noemen: die onbegrepen gedrag vertoonde.

Zijn vader, Mitchel Winters zijn vader, was drie jaar daarvoor, of zes jaar daarvoor, acht keer beschoten door de politie toen hij in een psychose was. Er is een protest geweest met honderden mensen, er is niemand vervolgd. Zoals de oom van Mitchel zei: “De politie is toch geen doodseskader, de politie is toch geen gang die mensen vermoordt?”

Zo herinner ik mij nog Yazan Al Madani die op zevenentwintigjarige leeftijd op het balkon van zijn vader in een psychose was. Er is een politiehond op hem losgelaten, hij is twee keer getaserd en hij is acht keer beschoten. Ook hier is niemand vervolgd en zijn vader strijdt nog altijd voor gerechtigheid. Zo quote hij: “Hij had hulp nodig, geen kogels”.

En die lijst met namen is veel langer, zoals we net ook gehoord hebben ook Mateusz, Remon Kalloe, Mitch Henriquez, Sammy Baker en nog heel veel namen waarvan de meeste onbekend en waarvan we niks weten.

Het lijkt alsof, en ik kan zelfs zeggen dat het uit statistieken een feit is, dat de politie in Nederland mensen, mannen vooral met een migratieachtergrond en die in een psychische, problematische toestand verkeren, dat die overgerepresenteerd zijn in de cijfers “doden onder toezicht van wetshandhavers”, of zoals ik het noem de cijfers van mensen die vermoord zijn door de politie.

Deze mensen hebben geen hulp gekregen, maar die zijn met geweld repressief neergeslagen en met die herinneringen moeten wij het elke dag doen.

Gerechtigheid zorgt voor verandering. Zolang de individuele gevallen geen gerechtigheid krijgen, zal er geen structurele verandering komen. En daarom wil ik de vraag die Claudia net stelde nog een keer duidelijk herhalen: deze strijd wordt gevoerd momenteel in de rechtbank en de familie heeft geld nodig, financiële hulp. Op Gofundme kunnen jullie zoeken op “Justice for Mateusz” en daar kunnen jullie elk bedrag dat jullie kwijt kunnen, kwijt. En als jullie dat helemaal niet kunnen, dan is dat helemaal niet erg, maar deel alsjeblieft dit bericht en laten we samen achter deze familie staan.

Akef Ibrahimi

De speeches bij de herdenking van Mateusz
1. Advocaat Korver vraagt om filmpjes van het politiegeweld tegen Mateusz
2. “Hoe de fascistische aanhouding van Mateusz door de Rotterdamse politie eindigde – we herinneren het ons nog!”
3. “Gaat de wet ons wél beschermen? Kunnen wij ons veilig voelen hier?”
4. Akef Ibrahimi: “Steun de strijd van de familie van Mateusz ook financieel”