Advocaat Korver vraagt om filmpjes van het politiegeweld tegen Mateusz

Op zaterdagavond hebben zo’n vijftig mensen bij het Rotterdamse stadhuis meegedaan aan een herdenking van Mateusz die drie maanden geleden door de politie via tasers om het leven werd gebracht. Het was een emotionele en krachtige bijeenkomst, met speeches van de vader en een vriendin van Mateusz, van de advocaat van de familie, Richard Korver, en van organisator Akef Ibrahimi. Er werd afgesloten met het leggen van bloemen en twee indrukwekkende minuten van stilte.

We roepen iedereen op om de familie te steunen bij hun strijd voor gerechtigheid. Dat kan onder meer door geld te doneren via GoFundMe en door deze oproep verder te verspreiden. Hieronder de speech van advocaat Korver.

Eric Krebbers

Dames en heren, goedenavond.

Voor sommige mensen is het helemaal geen goede avond, is het een uitermate trieste avond, een paar maanden na de dood van Mateusz. Zijn moeder zegt net tegen mij: “Dit is voor mij de tweede begrafenis.” En het is ook een beetje een begrafenis met een hele nare bijsmaak, omdat we eigenlijk nog steeds niet helder hebben: wat is er daar nou gebeurd?

En wat het meest wrang is, is dat wij inmiddels weten dat meerdere burgers hebben gekeken naar wat daar gebeurde, en dat er burgers zijn die het hebben gefilmd. En dat er slechts één burger, met veel pijn en moeite, overtuigd is om daar zijn verhaal over te doen bij de politie. En die wilde dat alleen maar doen als die andere burgers die zichtbaar waren op dat filmpje niet zouden worden benaderd. En dat is eigenlijk een maatschappij waarin ik niet zou willen leven en zoals ik Nederland niet ken en eerlijk gezegd Rotterdam niet ken.

Ik ken Rotterdam weliswaar van weinig woorden maar veel daden, maar die daden blijven nu achter. Want die daad zou toch zijn om naar voren te stappen en te spreken, of op z’n minst, je filmpjes die je gemaakt hebt aan de rijksrecherche of aan mij te verstrekken, als je bang bent om dat aan de politie te verstrekken.

En ik heb mij afgevraagd: waarom melden burgers zich in deze stad niet bij de politie? Is het zo dat men hier bang is voor de politie? Ik weet het niet, maar je gaat het bijna wel denken. Is het zo dat men bang zou zijn voor de familie van het slachtoffer? Kan ik me niet voorstellen. Het is een hardwerkende familie, die op allemaal verschillende plekken in ons land proberen de kost te verdienen, die goed voor hun kind hebben proberen te zorgen, voor Mateusz, hun broer. En het zijn mensen die, net als u, eigenlijk gewoon in een vredige rechtvaardige samenleving willen leven.

Dus ik roep hier op, en ook al staat hier een kleine groep, ik hoop dat die oproep toch ergens via social media de mensen bereikt die hebben gefilmd. Als je het niet aan de rijksrecherche of de politie wilt geven, geef het aan mij. Ik ben heel makkelijk te vinden: richardkorver.nl, je kunt het zo mailen. Het zou die moeder helpen zodat zij bij een volgende bijeenkomst misschien kan zeggen: “Ik ben niet bij een tweede begrafenis, maar ik ben bij een rechtszaak waardoor we de waarheid aan het licht krijgen, wellicht mede dankzij uw filmpjes”. Dank u wel.

Richard Korver

De speeches bij de herdenking van Mateusz
1. Advocaat Korver vraagt om filmpjes van het politiegeweld tegen Mateusz
2. “Hoe de fascistische aanhouding van Mateusz door de Rotterdamse politie eindigde – we herinneren het ons nog!”
3. “Gaat de wet ons wél beschermen? Kunnen wij ons veilig voelen hier?”
4. Akef Ibrahimi: “Steun de strijd van de familie van Mateusz ook financieel”