Voor twintig amateurtatoeages, gezet over een periode van drieënhalf jaar, moet een stel uit Enschede 50.000 euro aan bijstandsgeld terugbetalen. Volgens de wet hadden ze hun hobby namelijk moeten melden bij de gemeente. Bijstandsadvocaten zijn het niet eens met de strenge meldplicht. “Moet ik het ook melden als ik een sjaal voor mijn buurmeisje brei?” Sinds 2015 moeten bijstandsgerechtigden bij de gemeente alles melden wat van invloed kan zijn op hun uitkering. Doen ze dat niet, dan plegen ze volgens de zogeheten Participatiewet een strafbaar feit. Maar die inlichtingenplicht is zo breed geformuleerd dat het voor leken volkomen onduidelijk is welke informatie ze moeten verstrekken, zegt advocaat Ronald Hoevers. Hoevers stond het stel bij dat 50.000 euro aan bijstand moet terugbetalen aan de gemeente Enschede, omdat zij niet hebben gemeld tatoeages te hebben gezet bij vrienden en familie. Ze deden dat als hobby en verdienden er niks mee, stelt het stel. “Die meneer heeft gewoon een beetje geknoeid met inkt”, zegt Hoevers. Maar omdat ze voor het zetten van tatoeages wel geld hadden kúnnen vragen, en ze niet konden bewijzen dat ze dat niet hebben gedaan, moeten ze het volledig ontvangen bijstandsbedrag terugbetalen (…) Om te zorgen dat je niet in de problemen komt, zou je alles moeten melden bij de gemeente. “Maar als iedereen alles zou melden wat van invloed kan zijn op een uitkering, dan stort het systeem in elkaar”, zegt hij. “Moet ik het ook melden als ik twee keer in de week bij mijn broer eet? Of als ik een fiets voor mijn verjaardag krijg?” (…) “Deze mensen uit de tatoeagezaak lopen helemaal vast, die kunnen die 50.000 euro nooit terugbetalen. Zij komen die ellende nooit meer uit. Alleen maar omdat ze hun hobby niet gemeld hebben bij de gemeente.

Anneloes Prins in Gratis tattoos gezet bij familieleden? Dan 50.000 euro bijstand terugbetalen (RTLnieuws)


 1. fix # 1 
  3 maanden geleden

  nog effe en je mag ook geen tattoo meer zetten bij jezelf, want dan spaar je geld uit wat je van je uitkering had moeten betalen. ofzo…

 2. Condor # 2 
  2 maanden geleden

  Hoi Fix,

  Het is een enorm risico als je een tattoo bij jezelf zet als je in de bijstand zit.

  Het kan nog veel gekker in dit knotsgekke land.

  Je wordt uit de uitkering geflikkert als je te dure biefstuk koopt.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2014/01/15/uitkering-verloren-door-te-veel-biefstuk-1335020-a943206

  Condor

 3. Eric # 3 
  2 maanden geleden

  Heb je het stuk gelezen? Er staat juist dat het onwaar is dat iemand problemen kreeg met de soos wegens kopen van te dure biefstuk.

 4. Eric # 4 
  2 maanden geleden

  Condor, je had nog een tweede reactie gestuurd, maar die plaatsen we niet. Je reactie bestond voornamelijk uit een link naar een conspiracy-website met stukken over chemtrails en tegen vaccinaties enzo.

 5. Condor # 5 
  2 maanden geleden

  De tweede reaktie is wel heel belangrijk.

  Heb hier een link over de documentaire panopticon op een denk ik wel door jullie goedgekeurde website.
  Heb gewoon de eerste de beste link doorgestuurd als commentaar waarin ik panopticon heb gevonden.

  http://www.documentairenet.nl/review/panopticon-de-docu-over-jouw-privacy/

  Hier komt het verweer van de heer Klöpping in onderstaande link over de bestempeling van de NRC onwaar.

  http://www.alexanderklopping.nl/post/74511135774/broddelwerk-in-de-factcheck-van-nrcnext

  https://www.binnenlandsbestuur.nl/iedereen-is-verdachte.306013.lynkx

  Condor

 6. Condor # 6 
  2 maanden geleden

  Het is gewoon overduidelijk dat de privicyschendingen en spionage van de overheid over haar burgers maar 1 doel dient, dat is om het volk te kunnen controleren en om eventueel te beboeten en bestraffen. De eeuwenoude tandem, macht en geld dus.

  Dit alles wordt onder een sausje van terrorismebestrijding gegoten. Zodat het verhaal makkelijker door te slikken valt.
  Angst maakt volgzaam en is een hele slechte raadgever.

  De motieven van de Nederlandse overheid zijn exact hetzelfde als wat je in dictaturen en totalitaire systemen ziet. Ook het verkooppraatje is hetzelfde, zorgen voor de zogenaamde veiligheid voor de bevolking.

  Het gevaarlijke van dit soort totalitaire systemen is dat op den duur bijna iedereen gevaar loopt, niet alleen de zogenaamd zwakkeren of gedemoniseerden in de samenleving.

  We racen heel rap naar een Orwelliaans Kafkaiaanse maatschappij toe.

  Het gaat dus veel verder dan om iemand in te bijstand te bestraffen met dakloosheid en hongersnood om gemeende te hoge uitgaven van gelden door middel van spionage, privacyschendingen, bedreigingen etc verkregen.

  Condor

 7. JvL # 7 
  2 maanden geleden

  Dank je voor het delen, Condor.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*